Vernieuwingen Oost-Zwitserland
La Sassa & Minschuns

Vernieuwingen in Oost-Zwitserland - deel 1

Evelien Evelien

In deze blog vertel ik jullie meer over de vernieuwingen in Oost-Zwitserland. Tot deze regio behoren de kantons Glarus, Schaffhausen, Appenzell, Sankt Gallen, Thurgau en Graubünden. Vooral in dit laatstgenoemde kanton staat het een en ander te gebeuren de komende jaren.

Flims-Laax-Falera

Het skigebied van Laax is en waar freerideparadijs waar sneeuw in overvloed is, maar waar het ook mogelijk is om een goed betaalbare Zwitserse wintersportvakantie te vieren. Voor komende winters staan hier maar liefst drie spiksplinternieuwe liften op het programma. Er komt een nieuwe 10-persoons gondel vanuit het dorp, via het tussenstation Foppa naar het deelgebied Startgels. Daarnaast wordt een oude route naar de Cassongrat weer geopend. In 2015 werd de, toen oudste gondel van Zwitserland, al stilgelegd en in 2018 is het bergstation van de Startgels-Cassonsgrat lift volledig in vlammen op gegaan. Er komt dus een nieuwe 80-persoons gondel, om dit stuk skigebied er weer bij te trekken. Als laatste komt er een korte sleeplift Midada Sut – Prau Grass die het mogelijk moet maken om weer in het skigebied terug te komen, in plaats van dat je verplicht bent helemaal naar het dal terug te skiën. De plannen liggen er en voor de meeste liften zijn ook al vergunningen afgegeven, alleen is het nog even de vraag wanneer alles precies rond komt en de bouw kan beginnen.

Foppa - Startgels
Foppa - Startgels

SkiArena Andermatt-Sedrun

De afgelopen jaren is in dit skigebied vreselijk veel vernieuwd en gebouwd. Door een Egyptische investeerder zijn de verschillende losse gebieden, Andermatt, Disentis en Sedrun aan elkaar verbonden. Dit alles is gebeurd met nieuwe, moderne en comfortabele liften. Wie denkt dat het gebied nu ‘af’ is, heeft het mis. Afgelopen voorjaar is er een nieuwe lift, Cuolm da Vi, vanuit Sedrun gekomen naar het skigebied van Disentis. Eerder kon je wel al skiënde van Disentis naar Sedrun, maar moest je met de trein terug. Nu kan dat dus skiënd. Deze lift is aan het einde van winterseizoen 2018/2019 geopend maar nog nauwelijks voor de wintersport in gebruik geweest, daar kan komende winter volop van genieten gaan worden. Daarnaast komt er ook nog een kleine sleeplift bij om de heen-en-weer verbinding eenvoudiger te maken.

Minschuns

Een klein en familievriendelijk skigebied dat veel Nederlanders niet direct zullen kennen is Minschuns. Dit skigebied ligt in Oost-Zwitserland in de regio Val Müstair. Op dit moment zijn er 3 skiliften en komende periode wordt er een vierde bij gebouwd. Dit zal een 8-persoons gondel worden welke vertrekt vanuit een nieuw vakantiedorp Biosfera La Sassa en brengt je naar Alp da Munt. Op dit moment moet je met de auto of de bus naar Alp da Munt, en in de toekomst kan dit dus een stuk eenvoudiger. De gondels worden ontworpen door de ontwerpstudio van Porsche en zullen daarmee mooi en comfortabel zijn. In eerste instantie zal de lift 13 gondels hebben, maar dit zou eventueel met nog uitgebreid kunnen worden naar 19 gondels. Het nieuwe vakantiedorp dat gemaakt gaat worden zal bestaan uit (vakantie)woningen, winkels en restaurants. Mensen kunnen dan direct bij de (nieuwe) gondel voorzien worden van alle benodigde faciliteiten. Ook zal er 1,5 miljoen Zwitserse Franc geïnvesteerd gaan worden in het sneeuwzeker maken van het gebied door middel van sneeuwkanonnen, en dan met name de (lange) dal afdaling naar het dorpje Tschierv. De kleinere skigebieden hebben het de afgelopen jaren vreselijk zwaar gehad en dit is een fantastisch vooruitzicht. De bouw van de nieuwe gondel staat gepland voor de zomer van 2020, de rest zal daarna volgen.

La Sassa Resort
Biosfera La Sassa

Bronnen:

https://www.flims-cassons.ch/

http://www.gemeindeflims.ch/go/Cassons

https://www.suedostschweiz.ch/tourismus/2018-10-04/skiarena-andermatt-sedrun-ist-fertig-gebaut

https://www.htr.ch/story/buendner-minschuns-gebiet-soll-neu-erschlossen-werden-22549.html

https://www.familie-leu.ch/pdf/prospektminschuns.pdf

https://www.suedostschweiz.ch/politik/2018-07-02/das-projekt-la-sassa-steht-in-den-startloechern

https://www.kurtmetz.ch/mittelpunkt/projekte/la-sassa-projekt/

Auteur

Evelien
Evelien

Ik ben geregeld in de bergen te vinden. De skigebieden rond Zermatt en Saas-fee kom ik al van jongs af aan. Schrijven en bloggen over wintersport doe ik al sinds de start van Wintersport Live
Favoriete bestemmingen: Zermatt, Grächen, Saas-Fee

Reacties