Sunweb Wintersport
Savognin Tigignas
Savognin Tigignas

Vernieuwingen in Oost-Zwitserland - deel 2

Evelien Evelien

Vorig maand vertelde ik al over de vernieuwingen in Oost-Zwitserland voor onder andere de skigebieden van Flims, Andermatt en Minschuns. Maar er valt nog meer te vertellen over mooie projecten en spectaculaire uitbreidingen in andere skigebieden binnen dit deel van Zwitserland.

In vernieuwingen in Oost-Zwitserland vertelde ik al over de vernieuwingen in Flims Laax Falera, SkiArena Andermatt Sedrun en Minschuns. Vandaag komen er enkele andere grote namen aanbod. Namelijk de skigebieden van Arosa Lenzerheide, Samnaun (Silvretta Arena), Savognin, Sankt Moritz en Flumserberg.

Arosa Lenzerheide

In de zomer van 2019 werd in het skigebied van Arosa Lenzerheide gestart met de bouw van een lift op de Brüggerhorn. Tot op heden was hier een zeer nostalgische 2-persoons stoeltjeslift in bedrijf, maar vanaf winter 2019/2020 kunnen we gebruik gaan maken van een verwarmde 6-persoons stoeltjeslift inclusief kap. De capaciteit wordt hierdoor verdubbeld, van 800 naar 1600 personen per uur. De stoeltjes zijn door de Porsche designstudio ontworpen. De rit in de oude stoeltjes duurde maar liefst 12 minuten, dit wordt in de nieuwe slechts 5 minuten. Hierdoor kun je nog meer skiën. Deze zomer wordt er ook gewerkt aan een het verleggen van een piste om een betere en veiligere afdaling te krijgen. De afgelopen jaren is hier het een en ander gebeurd, zo kwam er in 2015 een nieuwe verbindingslift, is er veel geïnvesteerd in de kunstsneeuwinfrastructuur en ook zijn er diverse zomeractiviteiten bijgekomen.

Arosa Lenzerheide
Brüggerhorn

Samnaun - Silvretta Arena

Samnaun is het Zwitserse broertje van het Oostenrijkse Ischgl. Waar je in Ischgl al een topmodern liftaanbod hebt, bleef Samnaun nog een klein beetje achter. Deze zomer wordt er gestart met de bouw van maar liefst twee nieuwe liften. Allereerst staat de bouw van de Visnitzbahn op het programma. Deze is reeds gestart en kan komende winter gebruikt gaan worden. Tot op heden was dit een 4-persoons stoeltjeslift en deze wordt vervangen door een 8-persoons stoeltjeslift, de capaciteit wordt daarmee verhoogd van 2600 personen per uur naar 3500 personen per uur. Ook zal de nieuwe lift voorzien zijn van kap én zetelverwarming. Supercomfortabel, snel en modern. Ook wordt het in het Oostenrijkse deel bij Ischgl een oude 2-persoons stoeltjeslift vervangen voor een moderne verwarmde 6-persoons stoeltjeslift met kap, de Velilleckbahn. Daarnaast kunnen we ons de komende jaren ook op gaan maken voor een uitbreiding van het skigebied aan de kant van Samnaun, iets wat tegenwoordig best wel uitzonderlijk is. Vaak worden uitbreidingen tegengehouden door milieuorganisaties.

Savognin

Vanuit het dorp Savognin vertrok een 4-persoons stoeltjeslift het gebied in. Deze lift wordt vervangen door een moderne en snelle 10-persoons gondel. Hiermee wordt de capaciteit vergroot maar ook het comfort, en wordt het ook makkelijker en veiliger om zomertoeristen (met bijvoorbeeld mountainbikes) de berg op te brengen. Met de bouw van de gondel werd in het voorjaar (van 2019) begonnen en er wordt verwacht dat deze in de winter van 2019/2020 in bedrijf genomen kan gaan worden. Daarnaast heeft dit skigebied ook een meerjarenplan, om ervoor te zorgen dat er in de juiste volgorde vernieuwingen doorgevoerd kunnen worden zodat het gebied up to date kan blijven de komende jaren.

Savognin en Tigignas op 16 juli 2019
Savognin en Tigignas op 16 juli 2019

Sankt Moritz

Het mondaine skioord Sankt Moritz is bij bijna iedereen wel bekend. Ondanks het chique karakter kom je ook hier wel een aantal oudere liften tegen. In de zomer van 2020 staat de vervanging van de oude Signalbahn op de planning. Op dit moment is dit een grote gondel voor 100 personen en vertrekt vanuit Sankt Moritz Bad. Het plan is om deze grote gondel te vervangen voor een 10-persoons gondelbaan. Hiermee worden wachttijden beperkter en neemt het comfort toe. Het is nog niet 100% zeker dat de lift in 2020 gebouwd gaat worden maar dat er een vervanger komt, is wel zeker.

Dalstation Signalbahn - Engadin Sankt Moritz
Dalstation Signalbahn - Engadin Sankt Moritz

Flumserberg

In het skigebied van Flumserberg s men reeds begonnen met bouwen aan een nieuwe lift, die een oudere lift moet vervangen. Tot afgelopen winter kon gebruik gemaakt worden van kleine 4-persoonsgondel vanuit Tannenboden naar de Maschenkamm. Op dit moment wordt er gebouwd aan een snelle en moderne 8-persoons gondel die de nostalgische lift zal gaan vervangen. Porsche Design Studio doet goede zaken, want ook de gondels voor deze lift zijn door hen ontworpen. De nieuwe gondels worden tevens rolstoeltoegankelijk. De oude lift bracht 550 (winter)sporters per uur naar boven, de nieuwe doet hier met 2400 personen per uur een serieuze schep bovenop. Ook worden de gondels flink hoog, wat voor ons als lang volk prettig is bij het in- en uitstappen.

Bronnen:

www.schneesportschulesamnaun.ch/en/current/news/samnaun-says-yes-to-the-ski-resort-extension-88
savognin.graubuenden.ch/de/news-tipps/2018/11/baustellentagebuch-neue-gondelbahn
www.arosalenzerheide.swiss/de/Unternehmen/Arosa-Bergbahnen-AG/Projekte
www.suedostschweiz.ch/politik/2018-08-28/die-neue-gondelbahn-in-savognin-soll-2019-kommen
www.engadinerpost.ch/2018/04/09/Schritt-vorwaerts-fuer-die-Signalbahn
www.engadinerpost.ch/2019/04/08/Bei-der-Signalbahn-wird-weitergeplant
www.bergbahnen.org

Auteur

Evelien
Evelien

Ik ben geregeld in de bergen te vinden. De skigebieden rond Zermatt en Saas-fee kom ik al van jongs af aan. Schrijven en bloggen over wintersport doe ik al sinds de start van Wintersport Live
Favoriete bestemmingen: Zermatt, Grächen, Saas-Fee

Reacties