Uitbreiding Espace San Bernardo
Uitbreiding Espace San Bernardo

Uitbreiding Espace San Bernardo

Evelien Evelien

Het heeft gedumpt in de Alpen en hoe! Een prima moment om het eens over de uitbreiding van het skigebied Espace San Bernardo te hebben. Espace San Bernardo is een skigebied in twee landen, Frankrijk en Italië. De dorpen La Thuile (IT) en La Rosière (FR) maken onderdeel uit van dit skigebied.

Espace San Bernardo kent (nog) geen grote bekendheid onder de Nederlandse wintersporter. Enerzijds zal dit te maken hebben met de reis ernaartoe, het is een behoorlijk stuk rijden. Vooral het laatste stuk naar de dorpen is een behoorlijke klim. Daarnaast is dit skigebied vooral een SKIgebied. Er is minder aanbod in aanverwante activiteiten en après-ski dan veel Nederlanders graag willen. De dorpen hebben wel veel ski-in ski-out accommodaties. De eenvoudigere (blauwe) pistes liggen overwegend hogerop in het skigebied en niet dichtbij de dorpen zelf. Dit maakt het skigebied minder geschikt voor gezinnen met (jonge) kinderen. De verbinding tussen beide gebieden, is op dit moment nog met lange sleepliften. Voor de snowboarders onder ons misschien minder prettig. Voor wie is dit skigebied dan wél bijzonder geschikt?

Pistekaart Espace San Bernardo
Pistekaart Espace San Bernardo

De doorgewinterde kilometervreter die van een hoog skigebied houdt en minder waarde hecht aan après-ski is hier helemaal op zijn plek. Ikzelf ben zo’n wintersporter. Ik vind het belangrijk dat je in een skigebied goed kunt eten, dat je naar de supermarkt kan en dat de accommodaties in orde zijn. Waar je het best kunt feesten tot middernacht, is voor mij persoonlijk minder interessant. Mij lijkt het skigebied Espace San Bernardo dan ook geweldig. Het is qua formaat aanzienlijk, ruim 150 kilometer pistes. Daarnaast is er voldoende uitdaging te vinden op de pistes, vooral aan de Italiaanse zijde van het skigebied. Ook freeriders kunnen hier hun hart ophalen. Door de geografische ligging ontvangt dit skigebied neerslag van twee kanten. Tegelijkertijd is het hier ook vaak zonnig, vooral in de dorpen.

Col du Petit Saint-Bernard
Col du Petit Saint-Bernard

Met ingang van komend winterseizoen (2018/2019) wordt een geheel nieuw stuk skigebied ontsloten rondom de berg Mont Valaisan. Aan de kant van La Rosière zijn de pistes glooiend en redelijk eenvoudig. Er zijn rond Mont Valaisan maar liefst 5 nieuwe rode pistes gecreëerd en twee nieuwe zes-zits stoeltjesliften gebouwd. De pistes die hier nieuw gemaakt zijn, zijn geschikt voor de meer sportieve ervaren skiër. Daarnaast zijn er ook nieuwe freeride mogelijkheden door plaatsing van de nieuwe liften. Door uitbreiding van het gebied is ook het skiseizoen langer geworden. De uitbreiding heeft plaatsgevonden op aanzienlijke hoogte, namelijk tussen de 1935-2800 meter hoogte. Hierdoor wordt het mogelijk om tot eind april te skiën. Vanaf Mont Valaisan heb je overigens een waanzinnig uitzicht, zowel richting de Franse Savoie als over het Italiaanse Aostadal. Ook is de Mont Blanc goed te zien.

Een dergelijke uitbreiding is best bijzonder te noemen. Je ziet elke winter in veel skigebieden wel een nieuwe lift omdat een oude vervangen is, of omdat er gebieden aan elkaar verbonden worden. Maar dat er én twee nieuwe liften geplaatst worden én vijf compleet nieuwe pistes gemaakt worden, is bijzonder. Het project heeft ongeveer 15 miljoen euro gekost.

Espace San Bernardo
Espace San Bernardo

Dit is overigens niet de enige nieuwigheid in dit skigebied. Vanaf deze winter is er ook een gigantische Iglo-bar en restaurant. Met een oppervlakte van maar liefst 130 m² toch ook heel bijzonder te noemen. Van 12 tot 2 kun je hier terecht voor een lekkere lunch en van 10 tot 5 voor een drankje. Ook is er in La Rosière een prachtig nieuw luxe en modern appartementencomplex gebouwd, in authentiek-ogende stijl met veel hout. Tevens is er een nieuw hotel, die eveneens sfeervol gebouwd is. In La Rosière is er ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een klimwand. Een leuke activiteit als het weer minder goed is.

Bron: https://www.larosiere.net/en/mont-valaisan-expansion-ski-area/

Auteur

Evelien
Evelien

Ik ben geregeld in de bergen te vinden. De skigebieden rond Zermatt en Saas-fee kom ik al van jongs af aan. Schrijven en bloggen over wintersport doe ik al sinds de start van Wintersport Live
Favoriete bestemmingen: Zermatt, Grächen, Saas-Fee

Reacties