Tsjecho Reizen Wintersport
Skiën in het Reuzengebergte
Skiën in het Reuzengebergte

Een wintersportvakantie in het Reuzengebergte

Wintersport Live Wintersport Live

De berghellingen van het Reuzengebergte zijn al eeuwen een geliefde bestemming voor wintersporters. De eerste skigebieden in het Reuzengebergte ontstonden in de 19de eeuw. Tweehonderd jaar later is er veel veranderd en kan het Reuzengebergte bestempeld worden als het beste skigebied van Tsjechië.

Het Reuzengebergte staat bekend om de regio met de meeste kans op sneeuw. Je vindt hier professionele skicentra met oefenweides voor beginners, uitdagende snowparken, moderne liften met verwarming en gezellige restaurants met de heerlijkste gerechten!

Het gebied van Krakonoš

Overal kom je hem tegen: Krakonoš. Dit mythologische figuur is heer en meester van het Reuzengebergte. Het gebergte is zelfs naar hem vernoemd. In het Tsjechisch heet de bergketen namelijk Krkonoše. Het Reuzengebergte is het hoogste gebergte van Tsjechië en ligt op de grens van Polen en Tsjechië. Aan beide kanten zijn er skicentra te vinden, waarvan de grootste in Tsjechië liggen. In 1893 vond de eerste grote skitour plaats en bedwongen skipioniers de Tsjechische bergen. Tegenwoordig zijn er meer dan 20 skicentra te vinden in het Reuzengebergte.

www.krkonose.eu/en

Reuzengebergte - Krakonoš
Reuzengebergte – Krkonoše

Het aantrekkelijkste skigebied van Tsjechië

De Krkonoše-bergen zijn aantrekkelijk vanwege de weelderige natuur en het brede aanbod aan wintersportmogelijkheden. De bergen werden in 1963 als nationaal park verklaard en in 1992 benoemd tot biosfeerreservaat door UNESCO. Het Reuzengebergte is niet alleen populair onder buitenlandse toeristen, maar de  Tsjechen gaan ook graag naar dit gebied. Veel mensen uit Praag en andere Tsjechische steden vieren Oud en Nieuw in de Tsjechische bergen. Ze komen voor de après-ski en wintersport. De bekendste en grootste skigebieden zijn Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou en Harrachov. SkiResort Černá hora-Pec biedt het meeste aantal kilometer piste aan - bijna 43 km. Dit resort bestaat uit vier gebieden en ze vormen samen een dicht netwerk van pistes en liften.

www.pecpodsnezkou.cz/en

www.skiareal.cz

Skicentra in beweging

De skiresorts in het Reuzengebergte zijn divers en volop in ontwikkeling. Er zijn kleine skigebieden met een of twee liften en skicentra met tientallen kilometers. Ieder jaar komen er nieuwe pistes, liften, faciliteiten of attracties bij. De skicentra in het Reuzengebergte (500-1588 m) liggen in vergelijking met andere Tsjechische skilocaties redelijk hoog. Het sneeuwt op sommige plaatsen al vanaf half november en in april kan het nog behoorlijk koud zijn. Mocht de sneeuw een jaar wat minder zijn, dan heeft ieder gebied diverse sneeuwinstallaties die ingezet kunnen worden. Zo zijn de pistes gegarandeerd wit. De hoogste top van het Reuzengebergte is de Sněžka (1603 m.). Je kunt hier met een lift komen en eventueel in het restaurant een hapje eten. Voor liefhebbers van langlaufen is er een route van 20 km. Steek ook even de grens over, want je bent slechts een paar voetstappen verwijdert van Polen.

www.skiresort.cz/en

Reuzengebergte - Snezka - Foto: Monika Drlíková
Sněžka

Voor ieder wat wils

De skigebieden in het Reuzengebergte zijn voor iedereen geschikt, zowel voor beginners tot gevorderden.  Er zijn diverse skischolen met engels en duitssprekende instructeurs, zoals in skiresort Harrachov. Dankzij het moderne kunstsneeuwsysteem en krachtige pistenbully’s zijn de pistes van het skigebied Harrachov altijd in perfecte staat. Een wat minder bekend skigebied in het Reuzengebergte is Paseky nad Jizerou dat heerlijk brede pistes heeft. Ze verkopen meerdaagse skipassen die de poortjes van vier andere skigebieden openen. Hierdoor heb je 40 km aan piste. Een ander aantrekkelijk skigebied is Herlíkovice-Vrchlabí dat een mooie combinatie aan rode en blauwe pistes heeft. Het gebied is goed te bereiken, er gaat zelfs een skibus vanuit Praag tot aan de skipiste. Een keertje niet skiën? Dan zijn er altijd leuke stadjes in de omgeving, zwembaden, sleeparcours, een winterrodelbaan en heel veel kilometer aan langlaufloipes. Een leuk uitstapje is naar het boomkroonpad in Janské Lázně. Je hebt een prachtig uitzicht over het witte landschap vanaf deze 45 meter hoge uitkijktoren.

www.herlikovice.cz

Voor meer informatie over wintersport in Tsjechië neem een kijkje op winter.czechtourism.com

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.