Op wintersport in Andorra
Andorra - Grandvalira

Op wintersport in Andorra

Wintersport Live Wintersport Live

Andorra is een dwergstaat in het zuidwesten van Europa tussen Spanje en Frankrijk. Het land ligt in de Pyreneeën. Het is een van de oudste staten van Europa en werd vroeger afwisselend bestuurd door de Fransen en de Spanjaarden. En... in Andorra kun je voortreffelijk skiën.

Sinds 14 maart 1993 is Andorra een onafhankelijke staat en heeft het een eigen grondwet.

De huidige gesproken taal is Catalaans (Spaans). Het land heeft ongeveer 77.000 inwoners en de hoofdstad is Andorra la Vella. Misschien denk je in eerste instantie niet aan Andorra als wintersport land, omdat het erg ver reizen is. Met de auto ben je toch al gauw 15 uur onderweg en als je met het vliegtuig gaat land je op Barcelona. Dan denk je toch eerder aan een zonnige vakantie! Toch kan je in Andorra genieten van de echte wintersport. In de Andorraanse Pyreneeën liggen drie mooie skigebieden, die hetzelfde aanvoelen als de landen Frankrijk en Oostenrijk.

Wintersport Pas de la Casa in Andorra
Wintersport Pas de la Casa in Andorra

In Andorra is er de laatste jaren veel geïnvesteerd in de skigebieden. Zo zijn de oude liften vervangen voor moderne stoeltjesliften of gondels. De kleine dorpen zijn met elkaar verbonden, zodat het grotere gebieden zijn! Kortom een hele verbetering met hoe het vroeger was. Natuurlijk is nog niet alles modern en vind je nog steeds de oude langzamere twee-persoonsstoeltjesliften. Dat heeft ook wel weer iets!

De après-ski is in Andorra niet vergelijkbaar met de Alpenlanden, maar ook hier wordt steeds meer in geïnvesteerd. De eerste après-ski barretjes zijn inmiddels te vinden in de grote dorpen. Daar kan je zeker genieten van een drankje met een muziekje op de achtergrond.

Andorra Soldeu
Andorra Soldeu

Het land staat bekend om de prachtige natuur. In de winter heb je vanwege de hoge ligging tussen de 1500 en 2700 meter gegarandeerd sneeuw. De luchtvochtigheid in Andorra is heel laag, waardoor de sneeuw bijna altijd droog is. Hierdoor heb je het gevoel dat je in de heerlijke poedersneeuw skiet, net zoals in Canada of Lapland. In heel Andorra kan je skiën, elk dorpje is wel gelinkt aan een skigebied. Het is daarom zeer geschikt om een weekje in Andorra te verblijven. Met een oppervlakte van maar 468 vierkante kilometer kan je in een week veel zien van het land!

Het eerste gebied wat je in Andorra kan vinden is Grandvalira, tevens het grootste skigebied van het land. Met maar liefst 210 kilometer aaneengesloten pistes is dit vergelijkbaar met de grote skigebieden in de Alpen. De afdalingen zijn verdeeld over vier dalen en zijn geschikt voor ieder type skiër. Er zijn lange blauwe afdalingen, rode afdalingen en voor de gevorderde skiër pittige zwarte pistes. Ook zijn er verschillende kinderlanden waar de allerkleinsten spelenderwijs kennismaken met skiën. De twee grootste en leukste dorpen zijn Pas de la Casa en Soldeu. Daar bruist het van de wintersport en beide dorpen liggen direct aan de piste. Er zijn vele accommodaties met ski in- ski out. Daarnaast zijn er winkeltjes en restaurants op loopafstand. Het dorp is modern en compleet ingericht voor de wintersport.

Andorra El Tarter
Andorra El Tarter

Een ander wat kleiner skigebied in Andorra is Ordino – Arcalis. Dit bescheiden skigebied met 30 kilometer aan piste is vooral geschikt voor families. Er is een mooie mix van blauwe, rode en zwarte pistes. En de opzet is zo dat kinderen makkelijk zelf een afdaling kunnen doen. Ook is er een speciale freeride arena, de pistes worden hier niet geprepareerd. Je kunt dus je eigen pad maken! Het dorp Ordino ligt niet direct in het skigebied. Je moet eerst ongeveer 20 minuten met de auto rijden voordat je bij de lift bent. Arcalis ligt wel direct aan de piste, in de dorp zijn vele accommodaties. Verder zijn er in Arcalis geen faciliteiten, daarvoor moet je naar Ordino.

Het derde en laatste skigebied in Andorra is Vallnord. Het is een middelgroot skigebied met 63 kilometer aan piste. Het gebied bestaat uit drie deelgebieden waarvan er twee direct met elkaar verbonden zijn. Het derde deelgebied is bereikbaar met de auto of ski bus.

Andorra Vallnord
Andorra Vallnord

Arinsal en Pal zijn met elkaar verbonden, middels een lift. Arinsal is een bruisend wintersportdorp met alle voorzieningen die je nodig hebt. Pal staat bekend om de authentieke accommodaties, het is een echt wintersportdorp.

Deze drie skigebieden samen hebben van alles wat. Je kunt voor elke gebied een aparte skipas kopen, maar ze hebben speciaal een skipas voor het hele land (en dus de drie skigebieden). Je kunt met deze pas in elke gebied skiën en alle liften gebruiken. Dit is een zeer aantrekkelijke aanbieding, omdat je maximaal 45 minuten onderweg bent naar een ander skigebied. Zo kan je in één wintersportvakantie alle gebieden zien. Ondanks dat Andorra wat minder bekend is, zie je dat het vergelijkbaar is met de skigebieden in de Alpen. Er is nog wel een supergroot voordeel van skiën in Andorra.

Een accommodatie in Andorra is over het algemeen goedkoper dan in een ander Europees land, dat komt doordat er geen belasting zit op goederen en voedsel. Dat is erg prettig voor je portemonnee. Ondanks dat Andorra niet tot de EU behoort betalen ze wel met de Euro, dat is wel zo prettig.

Er zijn nog een aantal extra activiteiten die je tijdens je vakantie in Andorra kan ondernemen. Zo zijn er vele wandelroutes door de prachtige natuur en kan je op veel plekken met raquettes winterwandelen. Hierna volgen een aantal leuke activiteiten die je tijdens je vakantie kan ondernemen. Vlak bij het dorp Encamp, in Grandvalira, ligt de hoofdstad van Andorra, Andorra la Vella. Vanuit het dorp rijdt er een directe bus binnen 10 minuten naar het centrum van de stad. In Canillo kan je met een zip line naar beneden glijden. In El Tarter en Grau Roig kan je met hondesledes door de bossen rijden. Voor de adrenaline moet je naar Ordino – Aralis, daar kun je tandemvluchten maken en paragliden. Er is dus zoveel meer dan alle skiën en/of snowboarden op de pistes.

Wintersport El Tarter
Wintersport El Tarter

Kortom je hebt de grotere gebieden en wat kleine. Brede afdalingen en steile zwarte pistes. Een modern dorp en een wat authentieker dorp. Andorra is eigenlijke een perfect wintersportland met alles wat je nodig hebt. Ontdek het land snel en kijk wat voor ervaringen je in Andorra kan opdoen!

Op wintersport naar Andorra

In Nederland zijn niet veel Tour Operators die een wintersportvakantie naar Andorra aanbieden. Sunweb is op de Nederlandse markt de specialist in een wintersportvakantie naar Andorra. Check de website van Sunweb voor een wintersport naar Andorra

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.