Augustus 2020: Bouw van de 12er-Bahn in Fiss
Augustus 2020: Bouw van de 12er-Bahn in Fiss

Nieuwe 12er-Bahn in Fiss

Wintersport Live Wintersport Live

Voor aankomende winter staat er in het skigebied van Serfaus-Fiss-Ladis een nieuwe 8-persoonstoeltjeslift te pronken. Je vindt deze nieuwe, state-of-the-art lift, in het uiterste puntje van het skigebied, bij de Zirmabfahrt in Fiss. De 12er-bahn vervangt de Zwölferbahn (klinkt als).

De oude Zwölferbahn was een 4-persoonsstoeltjeslift en deed al sinds 1992 trouw dienst voor de Fisser Bergbahnen. Maar de vervoerscapaciteit was gering op dit geliefde stukje berg in Fiss en Ladis in zekere zin.

Om die reden is er besloten om een snelle lift te bouwen, met maar liefst 8 stoeltjes naast elkaar. De veervervoerscapaciteit is daarmee verdubbeld naar circa 3000 personen per uur.

De nieuwe stoeltjes hebben anno 2020 allemaal stoelverwarming, dus deze ook. En is, wederom bijna uiteraard, voorzien van een weerkap.

Dalstation 12er-Bahn in Fiss
Dalstation 12er-Bahn in Fiss

Het dalstation bevindt zich tussen de twee bergrestaurants Zirbenhütte en Schöngampalm. Het bergstation blijft op dezelfde plek bij de pistes Gratabfahrt, Zwölfer Sportiv en Zwölferabfahrt. Hierdoor verandert er dus verder niets aan het traject van de nieuwe lift.

De duur van de rit is circa 5 minuten en hij brengt je met een snelheid van 6 meter per seconden van 1933 meter (dalstation) naar 2540 meter. Daardoor ben je 607 meter hoger dan je aan de rit begon over een totale lengte van 1651 meter.

Locatie 12er-Bahn
Locatie 12er-Bahn

Check zelf de voortgang van deze lift op de website van Serfaus-Fiss-Ladis

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.