Daka Wintersport
Champagne poedersneeuw in Canada en Amerika
Champagne poedersneeuw in Canada en Amerika

Voor op je bucketlist: champagne poedersneeuw in Canada en Amerika

Wintersport Live Wintersport Live

Perfecte sneeuw waar je haast moeiteloos doorheen zoeft. De droom van elke wintersporter. Champagne poedersneeuw wordt niet voor niks the greatest snow on earth genoemd. Deze luchtige, droge sneeuw zorgt voor een waar skigenot. Zelfs off-piste skiën en freeriding zijn in deze sneeuw voor iedereen bereikbaar, ook als je net begint met skiën of snowboarden.

Eigenlijk zou elke wintersportliefhebber de champagne powder experience eens moeten ervaren. Helaas zijn wij in Europa niet vaak gezegend met dit soort sneeuw. Daarvoor kun je het beste naar de andere kant van de oceaan. In Canada en Amerika worden veel skigebieden bedekt onder een laag van deze heerlijk zachte, stuivende poedersneeuw. Op je bucketlist dus!

Sunshine Powder Day. Foto: Luke Sudermann
Sunshine Powder Day. Foto: © Luke Sudermann

Wat is champagne poedersneeuw?

Denk aan de fijnste sneeuw uit de Alpen en vermenigvuldig die met 5. Dan krijg je een idee bij de poedersneeuw in Canada en Amerika. Maar hoe ontstaat die geweldige sneeuw en waarom hebben we hem niet in de Alpen?

Oorspronkelijk komt de naam champagne powder uit Colorado. Daar ontstaat het verschijnsel door de bergketen Parc Range. Deze hoge bergketen is onderdeel van de Rocky Mountains. Wolken die vanaf de Stille Oceaan richting Colorado worden geblazen hebben lange tijd boven het vaste land gezweefd en zijn onderweg veel van hun vocht verloren. Het zijn inmiddels lekker luchtige wolkjes dus. Die worden vervolgens ver omhoog geduwd, doordat ze tegen de Parc Range botsen. Daardoor worden ze samengeperst tot ijskoude wolken. Op de toppen vindt een whiteout plaats, waardoor de ijskristallen als vederlichtje vlokjes op het berggebied neerdwarrelen. Zo ontstaat een luchtige, droge sneeuw die heel lang in goede conditie blijft. Heel anders dan de soms natte plaksneeuw in de Alpen.

Poedersneeuw in Canada

Ga je op skivakantie in Canada en wil je de beste poedersneeuw? Dan is het allereerst belangrijk om te weten dat de sneeuw droger is in het binnenland dan aan de kust. Daardoor worden de regio’s Banff en Lake Louise in de provincie Alberta vaker verwend met poedersneeuw dan Whistler. In het binnenland van British Columbia ligt de “Powder Highway”. Hier vind je bijvoorbeeld Red Mountain, Whitewater en Revelstoke. Ook in Kicking Horse en Panorama maak je kans om de ultieme poedersneeuw te treffen.

Lake Louise Foto: Gully Dan Evans
Lake Louise Foto: © Gully Dan Evans

Champagne powder in Amerika

Ga je naar Amerika? Dan zijn er genoeg plaatsen waar je terecht kan voor de champagne powder experience. Allereerst in de staat Utah. Hier staat bij insiders vooral Alta- Snowbird bekend als poederparadijs. Daarnaast zijn Park City, The Canyons en Deer Valley goede keuzes. Ook de staat Colorado is befaamd om zijn poedersneeuw. Hier kun je wat ons betreft het beste naar Aspen aan. Hier ligt altijd een vers pak poeder op je te wachten, waarin jij de first tracks kunt maken. Als laatste kan Jackson Hole in de staat Wyoming niet in dit lijstje ontbreken. Dit gebied is in Europa minder bekend, maar zeker de moeite waard!

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.