Duijvestein Winterstore
Wintersport, yoga en wellness in Gastein
Wintersport, yoga en wellness in Gastein © Marktl Photography

Wintersport, yoga en wellness in Gastein

Bapke Bapke

Als je houdt van wellness en yoga in combinatie met een (ski)vakantie in de Alpen, dan is Gastein de ‘place to be’. Vele beroemdheden gingen je voor om in Gastein de heilzame werking van de Elisabeth bron te ervaren, die dagelijks zo’n 5 miljoen liter warm water oplevert voor de vele aangesloten spa’s en thermen in dit veelzijdige gebied.

Daarnaast worden hier twee keer per jaar de Gastein Yoga Days georganiseerd, zodat je hier als yogi ook volledig aan je trekken komt.

Keizerin Sisi kwam er al om te kuren. En nog steeds waan je je in het mondaine dorp Bad Gastein als een royal in de belle- epoque door de prachtige gebouwen, de waterval en de mondaine uitstraling van het dorp. Strauss, Schubert, de Sjah van Perzië: Ze zijn er allemaal geweest. Bad Gastein wordt niet voor niets het Monte Carlo van de Alpen genoemd. Er wordt gezegd dat de heilzame werking van het licht radioactieve stofje radon in het water van de Elisabeth bron helpt tegen klachten als reuma, ademhalings- en huidproblemen. De meeste hotels in Bad Gastein en Bad Hofgastein zijn aangesloten op de warme bron en hebben veelal eigen spa- en kuurfaciliteiten.

Alpenthermen

In Gastein kun je heerlijk skiën in het gebied, maar je komt er als wellness liefhebber ook zeker aan je trekken met de vele spa’s en thermale baden.  Wat is er heerlijker dan na een dag skiën nog even de sauna in of tussen de bergtoppen zwemmen in warm water? De Alpentherme en de Felsentherme bieden met thermale zwembaden, glijbanen en saunaruimtes ontspanning voor iedereen.

Alpentherme
Alpentherme © Alpentherme Gastein, Fotoatelier Wolkersdorfer

Wintersport in Gastein

Gastein in het Oostenrijkse Salzburgerland is een beleving op zich. Al sinds jaar en dag is dit dal geliefd onder de toeristen. Dit heeft in eerste instantie te maken met de geneeskrachtige capaciteiten van onder andere thermaal water wat hier uit de bergen komt. In Gastein kun je prima skiën. In totaal kun je gebruik maken van zo’n 200 kilometer aan skipistes, verdeeld over grofweg 4 deelgebieden.

Skien in Gastein
Skien in Gastein

Skigebied Gastein in het kort

Wanneer je het dal ingereden komt, kom je als eerste langs het dorp Dorfgastein. Dit is een wat kleiner, gezelliger en authentiek Oostenrijks bergdorp. Dorfgastein heeft ook een eigen skigebied voor de deur, samen met Großarl. Sinds een aantal jaren zijn de skigebieden aan elkaar verbonden. Dit skigebied telt ongeveer 70 kilometer skipistes, op een hoogte tussen 800 en 2000 meter.

De volgende plaats is Bad Hofgastein. Dit is een behoorlijk groot dorp. Bad Hofgastein heeft redelijk veel permanente bewoners en dat zie je ook terug in de opbouw van het dorp. Bad Hofgastein heeft ook een eigen skigebied dat verbonden is met het skigebied van Bad Gastein. Vanaf skiseizoen 2018/2019 komt hier een state-of-the-art gondel die je in één keer naar een hoogte van 2050 meter brengt.

Het derde en tevens het belangrijkste dorp van het Gastein is Bad Gastein. Midden in het dorp ligt de skilift Stubnerkogelbahn. Deze brengt je naar een hoogte van ruim 2200 meter. Vanaf hier kun je een afdaling maken terug naar Bad Gastein of je daalt af richting het Skicenter Angertal, de verbinding naar Bad Hofgastein.

Helemaal achterin Gastein, ligt Sportgastein. Het skistation Sportgastein heeft een klein skigebiedje maar ligt wel een stuk hoger dan de overige skigebieden, het dalstation ligt op ruim 1600 meter en je kunt tot een hoogte van ruim 2600 meter skiën. Sportgastein is erg geliefd onder de freeriders. Door de hoogte en de ligging heb je hier prachtige off-piste mogelijkheden. Het skiseizoen van het Gastein loopt van begin december tot en met eind april.

Qua sfeer zijn de dorpen Dorfgastein en Bad Gastein het meest sfeervol en authentiek, toch lijken ze totaal niet op elkaar. Dorfgastein is echt ‘Gemütlich’ terwijl Bad Gastein eerder als een stadje aandoet. In Bad Gastein staan grote statige stenen gebouwen die soms al eeuwen oud zijn. In Bad Gastein is veel après-ski te vinden, dat gericht is op een internationaal publiek en doet niet heel Oostenrijks aan.

Ski Gastein pistekaart
Ski Gastein pistekaart

Gastein is vanuit Nederland zeer goed bereikbaar, zowel met eigen vervoer als met het vliegtuig of met de trein. De afstand vanaf Utrecht met de auto is ongeveer 1000 kilometer.

Kuuroord

Bad Gastein staat bekend als het kuuroord voor de ‘groten der aarden’ en heeft een chique, mondaine uitstraling. Het nabijgelegen pittoreske en gezellige Bad Hofgastein biedt ook vele kuurmogelijkheden. Wij van Wintersport Live verbleven in Bad Hofgastein, in het centraal gelegen hotel Norica Therme. Een prachtig  hotel met een eigen Celtic Spa én een directe verbinding binnendoor met de Alpentherme.

De Celtic spa in hotel Norica Therme biedt haar gasten een zwembad, sauna, stoombad, massages en is met kindermassages en een ‘badpaksauna’ ook op gezinnen gericht. We hebben er de skidag meerdere keren mogen afsluiten met een zwem- en saunasessie en we moeten toegeven: Of het mysterieuze radon in het bronwater nou echt werkt of niet, wij (en onze spieren) voelden ons volledig ontspannen en hebben geslapen als roosjes.

Yoga

Wij houden van Wintersportlive enorm van yoga. Je staat er een stuk flexibeler en zelfverzekerder op je latten of board mee. Hou je ook zo van de bergen én yoga? Dan biedt Gastein iets unieks. Gastein is hét gebied in Oostenrijk waar je de heilzame werking van de natuur in de Alpen kunt combineren met een bijzondere yoga-ervaring.

Yoga Winter Gastein

Gastein Yoga Days

Twee keer per jaar, in de lente en in de herfst, zijn hier de Gastein Yoga days, waar je bijvoorbeeld op een bergtop, twee kilometer diep in een berg, naast een waterval of op een hangbrug  je zonnegroeten naar hartelust kunt beoefenen. Op één van de grootste yoga-events van Europa bieden 40 instructeurs hier in totaal zo’n 300 lessen aan. Dus of je nu een beginnende of gevorderde yogi bent, rol je matje op en kom naar Gastein voor een geweldige yoga ervaring. Namasté!

Auteur

Bapke
Bapke

Bapke skiet en snowboard al bijna haar hele leven. Ze voelt zich nergens beter dan bovenop een berg in de sneeuw (of 's zomers op haar SUP in de zee).
Favoriete bestemmingen: Skiwelt Amadé

Reacties