Winteravontuur Lapland!
Snowkitetrip naar Noorwegen met Versus
Snowkitetrip naar Noorwegen met Versus

Snowkiten in Noorwegen

Wintersport Live Wintersport Live

De kite-sport kennen de meeste mensen wel. Je ziet ze vaak sprongen maken in de branding op Scheveningen, Kijkduin of de Maasvlakte, volledig in de ban van hun vlieger. Echte dare devils lijken het voor de meeste. Snowkiten daarentegen is voor de meeste mensen nieuw. Een ongelooflijk gave mix van kiten en wintersport.

Daan Groot van Versus shop in Scheveningen verzorgt snowkiten reizen naar Noorwegen. Vol passie vertelt hij aan Wintersport Live over de afgelopen snowkiten reizen en de aankomende trips.

Daan: Wat als ik vertel dat je urenlang off-piste kunt skiën of boarden zonder daarvoor de berg eerst te beklimmen… Klinkt als peperduur heli-skien, of gewoon te mooi om waar te zijn, toch? Toch doen wij dat nu al 7 jaar, zonder helikopter, voor een maand lang! Hoe? Snowkiten is ons antwoord!

Skiën of snowboarden met een grote kitesurfvlieger

Het lichtste briesje is voldoende om ons na de afdaling binnen no-time weer bovenop de berg te zetten, klaar voor de volgende afdaling. En eigenlijk is dat berg-op skiën misschien nog wel het meest ongelofelijke, de vlieger geeft je letterlijk superkrachten! Je kunt zo volledig bepalen waar je heen gaat, skiliften voelen ineens als een ouderwets concept, hier prepareren sneeuw en wind de pistes, ultieme vrijheid!

Kitesurfen kennen we nu al zo’n 15 jaar, met een grote vlieger en een boardje het water op, maar juist in de sneeuw biedt het misschien nog wel meer unieke mogelijkheden om op plekken te komen waar de witte wereld nog ongeprepareerd is. In Noorwegen gaan wij daarvoor naar de Hardangervidda; een nationaal natuurgebied tussen Oslo en Bergen met de oppervlakte van onze noordelijke 3 provincies gecombineerd.
Sneeuw alsof het gisteren besteld en vannacht geleverd is zonder bomen, sporen, mensen of sneeuwkanonnen…. Het gebied is het walhalla om te snowkiten: de wind is zeer stabiel en vaak aanwezig, er is een grote keuze uit spots met allemaal hun eigen karakteristieken en schoonheid en bovenal: het gebied is zo groot dat dagtochten van tientallen kilometers te maken zijn die je kijk op wintersport voor eeuwig gaan veranderen.

Door de wind gedragen doorkruis je het maagdelijke landschap, waarbij elke bergtop je weer nieuwe vergezichten biedt maar ook een bijzonder soort keuzestress, er staat immers geen hekje langs de piste, geen bordje met blauw of rood, alles is goed, je kunt letterlijk overal heen. Onderweg kom je de meest bizarre windlippen, poederkommen, natuurlijke halfpipes en drops tegen, afgewisseld met glooiende vlaktes en her en der wat uitstekende rotsen.

Je bent continu bezig met de uitdagingen van het landschap, het weer en de mogelijkheden die je onderweg tegenkomt, met de wind als stuwende factor. De vrijheid die je voelt laat zich moeilijk beschrijven en de indruk die het maakt als je op anders onbereikbare plekken komt is overweldigend.

Materiaal

Voor het snowkiten pakken mensen hun ski’s of snowboard, en beide hebben hun voor- en nadelen. Onze voorkeur? Ski! Maar een snowboard lijkt toch veel meer op het kitesurfen? Klopt, maar in de praktijk bieden ski’s meer voordelen; het feit dat je snelheid veel comfortabeler kunt controleren, maar juist ook in omstandigheden met heel weinig wind gemakkelijk rechtop kunt blijven staan.
Maar ons advies: blijf in eerste instantie bij waar je goed in bent, het gaat er uiteindelijk om hoeveel plezier je hebt!

Wil je helemaal los gaan op je materiaal?

Ga voor gemiddeld brede, rechtere outline ski’s met bij voorkeur een twintip-tail. Zet hierop een tourbinding en koop vellen, dan gaat het aan je ski’s niet liggen! Wil je helemaal voorbereid zijn met je snowboard? Koop een paar sneeuwschoenen die je onder je snowboardboots kunt binden als de wind wegvalt. En investeer in beide gevallen in een goede rugzak met watervoorziening.

Wat wij vaak volledig ten onrechte horen is dat mensen denken dat het zeer moeilijk, extreem of gevaarlijk is. Geen van deze 3 dingen is waar. Snowkiten is een bijzonder toegankelijke variant op de normale wintersport en net zo risicovol/extreem als een gemiddelde afdaling van de blauwe piste. Wij merken juist dat mensen die op hun vertrouwde ski’s of snowboard op de sneeuw voor het eerst een kitesurfvlieger in hun handen krijgen vele malen sneller progressie maken dan cursisten in onze kitesurfschool. Je kunt namelijk niet zinken en je hoeft ook niet te zwemmen! Na de eerste 1 á 2 dagen heb je een zodanige controle over de vlieger dat bergen omhoog en naar beneden al tot de mogelijkheden behoren! Ook na de reis maken ex-deelnemers veel sneller stappen als ze het kitesurfen willen leren, dat is dus dubbel scoren! Natuurlijk zijn er zaken om rekening mee te houden, maar gezond verstand is ook bij snowkiten de beste tool om altijd bij je te hebben.

Vooral ervaring met de condities en het gebied maken het grote verschil in hoeveel je uit je vakantie haalt. Wij kiezen bijvoorbeeld voor periode’s van 11 dagen omdat we dan zeker weten dat elke deelnemer scoort met de wind- en sneeuwcondities. Ook kennen we met elke windrichting de beste plekken en wijzen we je gedurende de dag op de pareltjes in de witte wereld.

Qua materiaal volstaat je wintersportuitrusting volledig. Als je al kitesurft ben je helemaal klaar, je eigen kitesurfvliegers + harnas zijn prima! Kitesurf je nog niet dan is dit voor de gehele 11 dagen inbegrepen in de prijs van de lessen!

Bij ons is het mogelijk om de snowkitetrip voor 11 dagen te boeken, we vervoeren je materiaal vanuit NL, zorgen voor uitstekende accommodatie incl. ontbijt/diner elke dag en zorgen met ons eigen vervoer daar dat je altijd op de beste spots komt met de condities op dat moment. Uiteraard zijn wij zelf ook mee en gaan als gids met je het gebied in, of geven je je snowkitelessen!

Ga je graag een (flinke) stap verder?

Kampeer 3 dagen (2 nachten) in de sneeuw en ervaar de complete vrijheid, stilte en leegte van de Hardangervidda. Je toert met een slede door het gebied, we plannen voor kitecondities, maar als de wind tegenvalt binden we de wandelvellen onder!

Wij vinden dat iedere wintersporter snowkiten op zijn bucketlist zou moeten zetten… maar eigenlijk vinden we nog meer dat je het van je bucketlist af gaat strepen! Wacht niet langer om deze onvergetelijke ervaring mee te maken! www.versusshop.nl/kitereizen/versus-snowkitetrip-noorwegen/

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.

Reacties