Ski-in Ski-out
Ski-in Ski-out: Katschberg-Aineck

Ski-in Ski-out

Wintersport Live Wintersport Live

Hoe lekker is dat, je wordt ’s ochtends wakker, opent je ogen en ziet de mooi geprepareerde pistes. Jouw accommodatie ligt op de piste en dat is naast het mooie plaatje, ook een heerlijke plek om je ski dag te beginnen. Vanaf je accommodatie start je meteen op de piste. Na het aandoen van je schoenen loop je naar buiten en kan je meteen de ski’s of je snowboard aanklikken.

Op steeds meer websites van hotels, appartementen en chalets zie je de term ski-in, ski-out staan. Waar komt de term ski-in en ski-out vandaan? Het komt uit Amerika, en het betekent letterlijk in en uit skiën. Door de ligging op de piste kan je vanaf en tot aan de voordeur skiën. Houdt er wel rekening mee dat je de laatste lift naar boven moet hebben, want als je onder aan de lift staat kom je niet meer skiënd terug naar je accommodatie. Als je ruim op tijd boven bent en terug naar je accommodatie skiet, hoef je geen lange wandelingen te maken op je schoenen of nog een ritje met de overvolle skibus te maken. Ook het gedoe met de schoenen uit en aan doen bij de auto vermijd je.

Ski-in Ski-out Obergurgl
Ski-in Ski-out Obergurgl

Er zijn ook een aantal dorpen die alleen een ski-in hebben. Vanuit het skigebied is het dan mogelijk om terug naar de accommodatie te skiën. Er is geen piste naar een dalstation of een lift bij de accommodatie. Dat betekent dat je bij de start van je ski dag lopend of met de bus naar de lift moet.

Je kan ’s ochtends op elk moment starten en dus als eerste met de lift omhoog. Je bent voor de drukte en hebt als eerste de mogelijkheid om de geprepareerde afdalingen te skiën. Tussen de middag is het gemakkelijk om voor een korte lunchpauze huiswaarts te gaan. Na het eten stap je snel weer in je schoenen en kan je meteen verder skiën. Aan het eind van de dag kan je tot aan de voordeur terug skiën en is er geen gedoe meer met de skibus, eigen auto of nog een wandeling met je schoenen aan. De ski-in en ski-out accommodaties zijn zeer geschikt voor families met jongere kinderen. Je bent snel bij de skischolen, skiverhuur en activiteiten.

In Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Zwitserland vind je verschillende dorpen met ski-in en ski-out accommodaties. In Frankrijk zijn de meeste skigebieden met ski-in en ski-out mogelijkheden.

Ski-in Ski-out Frankrijk

Dat komt omdat er in de Franse Alpen een hoop skigebieden en dorpen zijn gebouwd speciaal voor de wintersportvakantie. En als je toch de gelegenheid hebt om een heel dorp vanaf de grond de bouwen, dan kun je het dorp net zo goed direct aan de piste bouwen. Dat hebben ze op verschillende plekken in Frankrijk goed begrepen en ook flink toegepast.

Ski-in Ski-out Peisey – Vallandry
Ski-in Ski-out Peisey – Vallandry

Paradiski is zo'n skigebied. Arc 1600, Arc 1800, Arc 1950 Vallandry etc... etc... bijna ieder dorp dat niet al bestond voor de wintersportindustrie is hier een ski-in en ski-out dorp. Check de accommodaties in Paradiski

Alpe d’Huez – Grand Domaine; In het dorp Alpe d’Huez zijn er meerdere accommodaties met een ski-in en ski-out. Ook in de omliggende dorpen Vaujany en Oz-en-Oisans zijn er een groot aantal ski-in en ski-out accommodaties.

Tignes – Val d ‘Isère (Espace Killy) is wederom zo'n typisch Frans skigebied met een hoop ski-in en ski-out mogelijkheden; In dit gebied zijn de accommodaties waar je zo op en af de piste gaat vooral te vinden in Tignes. Check de accommodaties in Tignes

Le Grand Massif; Je vindt de ski-in en ski-out accommodaties hier vooral in de dropen in Flaine, Les Carroz en Morillon. Waarvan Flaine in dit rijtje het grootste aantal accommodaties aan de piste herbergt. Flaine ligt op 1600 meter hoogte en is het hoogste dorp uit deze regio. En het enige dorp dat alle kanten van het dorp wordt omringt door pistes die allemaal eindigen in of aan het dorp.

Portes du Soleil ligt deels in Frankrijk en deels in Zwitserland. Vooral aan de Franse kant van dit skigebied vind je een groot aantal ski-in en ski-out accommodaties. In het dorp Avoriaz zijn er meerdere accommodaties op de piste. In Morzine zijn er ook accommodaties op de piste, maar wel aanmerkelijk minder dan in Avoriaz. Les Gets daarentegen is weer een heus ski-in en ski-out dorp, die van alle kanten wordt omringd door dalafdalingen. Check de accommodaties in Portes du Soleil

Ski-in Ski-out Les Gets
Ski-in Ski-out Les Gets

Les Trois Vallées mag natuurlijk niet ontbreken in dit verhaal. Vooral Val Thorens heeft veel ski-in, ski-out accommodaties en is als je vraagt wat een echt ski-in en ski-out dorp is misschien wel het eerste wat bij je opkomt. In de omliggende dorpen Les Menuires, Courchevel en Méribel vind je er ook een groot aantal accommodaties direct aan de piste. Maar Val Thorens is en blijft de koploper met de meeste accommodaties aan of bij de piste.

Ski-in Ski-out Italië

In Italië zijn er vijf skigebieden die eruit springen wat betreft ski-in en ski-out accommodaties en faciliteiten. De skigebieden Pontedilegno - Tonale, Alpen Cermis, Alta Valtellina, Monte Bondone en Via Lattea heb een aantal dorpen met ski-in en ski-out accommodaties.

Er zijn nog een aantal kleine gebieden die je in Italië vindt waarbij het twijfelachtig is of ze het kenmerk ski-in ski-out mogen krijgen. Omdat de meeste dorpen in Italië al lang bestonden voor men in de bergen eromheen ging skiën, ligt het grootste deel van de pistes even buiten het dorp of aan de rand van het dorp gesitueerd. Check de accommodaties in Italië

Ski-in Ski-out Oostenrijk

In Oostenrijk zijn er veel verschillende gebieden die een dorp hebben met ski-in en ski-out accommodaties. Vaak zijn er één of twee dorpen die (voor een deel) op de piste liggen en dus accommodaties op de piste hebben. De kans is groot dat het dus ook in je favoriete Oostenrijkse skigebied aanwezig is. Hieronder volgen de skigebieden met de meeste accommodaties direct aan de piste.

Otztal – Sölden; In het dorp Sölden zijn er vele accommodaties op de piste met een ski-in en ski-out. Vooral in hocksölden ligt praktisch elk hotel direct aan de piste. Maar iets verderop, tevens in het Ötztal, liggen de dorpen Obergurl en Hochgurl die bekend staan om hun Ski-in en Ski-out ligging.

Skicircus Saalbach – Hinterglemm – Leogang – Fieberbrunn is misschien wel het bekendste en meest geliefde ski-in ski-out gebied van Oostenrijk. Het skicircus heeft vier grote dorpen en in Hinterglemm en Saalbach vind je accommodaties op de piste. In Leogang helaas niet. Ook Fieberbrunn kent enkele accommodaties aan de rand van het dorp, maar hier kun je eigenlijk niet echt van een ski-in, ski-out dorp spreken. Check de accommodaties in SkiCircus

Ski-in Ski-Out Saalbach
Ski-in Ski-Out Saalbach

Enkele andere bekende skigebieden in Oostenrijk die bekend staan als Ski-in en Ski-out dorpen zijn:

Silvretta Arena; In Silvretta zijn er verschillende dorpen met accommodaties op de piste, in Galtür, Ischgl, Kappl en See.

Schladming Dachstein; In het skigebied liggen er een aantal accommodaties in Schladming en Forstau op de piste en hebben dus een ski-in en ski-out.

Obertauern; in het gelijkname dorp Obertauern ligt een groot aantal dorpen direct aan of heel dichtbij de piste.

Kühtai is ook zo'n gebied dat je goed kunt vergelijken met Obertauern. Een dorp boven de 1800 meter die eigenlijk grotendeels gebouwd is met in het achterhoofd het ski-in en ski-out concept.

Katschberg-Aineck; In Katschberghöhe liggen er vele accommodaties op de piste en hebben ski-in en ski-out.

SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental; In de dorpen Hopfgarten, Scheffau en Westendorf zijn de ski-in en ski-out accommodaties.

Ski-in Ski-out Hopfgarten
Ski-in Ski-out Hopfgarten

Zillertal Arena; In Zillertal Arena vind je de accommodaties is Gerlos, Fügen, Hochfügen en Königsleiten.

Check de accommodaties in Oostenrijk

Ski-in Ski-out Zwitserland

In Zwitserland zijn er wat minder skigebieden met dorpen op de piste. Je vindt een aantal accommodaties met ski-in en ski-out in Davos – Klosters, Engelberg, Laax, Jungfrau Region, Meiringen-Hasliberg en Saastal.

Check de accommodaties in Jungfrauregion en Laax

Voor vertrek is het verstandig om je reis goed te plannen. Sommige accommodaties zijn gewoon met de auto te bereiken, maar andere niet. In het geval dat de auto de accommodatie niet kan bereiken, moet er een oplossing worden bedacht. Bedenk dat je bagage bij de accommodatie moet komen en dat het betekent dat je de bagage naar boven moet brengen. In sommige gebieden zijn er sneeuwscooters in het gebied of bij de accommodatie die de bagage in één keer naar boven kunnen brengen. In andere gevallen moet de bagage door jezelf al lopend naar de accommodatie worden gebracht. Vaak is er een parkeerplaats vlak bij de accommodatie en moet je over een geprepareerd, besneeuwd pad lopen.

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.