Daka Wintersport
Pistes op 24 december open en Accommodaties op 7 januari 2021
Pistes op 24 december open en Accommodaties op 7 januari 2021

Pistes op 24 december open en Accommodaties op 7 januari

Wintersport Live Wintersport Live

De pistes in Oostenrijk gaan op 24 december 2020 weer open en de Accommodaties op 7 januari 2021. Met deze mededeling kwam de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz vandaag naar buiten. Hiermee komt een einde aan het gespeculeer wanneer de wintersportfaciliteiten in Oostenrijk weer open gaan.

Naast de informatie over de horeca en de opening van de skigebieden mogen vanaf maandag de winkels en basisscholen weer open en mogen mensen met een contactberoep weer aan de slag. Het uitgaansverbod wordt beperkt tot de periode tussen 20.00 en 6.00 uur. Hiermee laat Oostenrijk zien weer voorzichtig terug te gaan naar een 'normalere' situatie.

Wat houdt dit in voor de wintersporter?

Ben je weer welkom om te skiën? Ja en nee. De grootste en meest ingrijpende regeling om te bepalen of je als 'buitenlander' mag komen skiën is de besmettingsgraad van het land waar je vandaan komt. Zo wordt de regel dat wanneer er meer dan 100 mensen per 100.000 inwoners uit het land van herkomst positief testen in twee weken, de wintersporters bij aankomst in Oostenrijk tien dagen in quarantaine moeten.

Op dit moment houdt dat eigenlijk in dat bijna geen enkel Europees land dus welkom is zonder in quarantaine te gaan, aldus de bondskanselier.

Nederland heeft op het moment gemiddeld 5.000 positieve test per dag. Dat zijn 26 op de 100.000 mensen die positief testen. Ofwel 260 mensen per miljoen inwoners. (26 x 19 (miljoen) = 4.940). Maar dit is per dag. En Oostenrijk kijkt naar de cijfers per twee weken:

De rekensom die wordt aangehouden door Oostenrijk is het aantal gemiddelde besmettingen over de afgelopen 14 dagen. Op dit moment telt Nederland gemiddeld 192,8 positieve besmettingen per 100.000 inwoners per 7 dagen, dus dit komt neer op 385 besmettingen per per 100.000 inwoners per twee weken. Dit getal moet dus onder de 100 komen. Hierdoor hebben we dus nog bijna 4 keer zoveel aantal besmettingen dan 'toegestaan' om niet in quarantaine te hoeven. Wanneer wij circa 1.000 positieve testen per dag hebben in Nederland voldoen we aan de criteria om niet in quarantaine te hoeven bij aankomst in Oostenrijk.

Corona per 100.000
Corona besmettingen per 100000

De actuele lijst is hier te vinden: Statistieken corona (per week)

En hier: Country Overviews

Aangezien de hotels nog gesloten blijven tot en met 7 januari 2021 zit een wintersportvakantie naar Oostenrijk er voor de Nederlander er sowieso de komende 5 weken niet in. Dit is wat ons betreft geheel volgens de verwachtingen.

Vaccineren

Met de positieve geluiden van de vaccinaties die binnenkort in de meeste landen worden ingezet zijn wij gunstig gestemd over het restant van het wintersportseizoen. Lees: half januari tot en met eind maart. Waarom? Omdat het grootste probleem van Corona de druk is die dit met zich meebrengt op de gezondheidszorg; de ziekenhuisbedden die bezet zijn en de IC's die vol liggen. Wanneer Nederland en de omringende landen als Oostenrijk, Duitsland, België en Frankrijk beginnen met vaccineren zal dit in de maand januari vooral de oudere en zwakkere mensen betreffen. Als deze bevolkingsgroep aanzienlijk minder snel het virus oploopt geeft dit in onze ogen een dusdanige mindering van druk op de zorg, dat het virus hierdoor een stuk minder gevreesd hoeft te worden.

Later meer...

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.