Wintersport boeken zonder risico - gratis annuleren tot wel 6 weken voor vertrek
Met je gezin op wintersport
Met je gezin op wintersport

Voor het eerst met je gezin op wintersport

Bapke Bapke

Je was verknocht aan skiën of snowboarden... en daar waren ze dan, de kinderen. Ach ja, waarschijnlijk ging je een paar jaar maar even niet meer op wintersport in die baby- en peuterfase. Dit jaar loopt het allemaal wat anders, maar ga jij volgend jaar weer op wintersport met de kids?

Of was jij misschien één van die geluksvogels met (schoon)ouders, die zich maar al te graag over je kleine grut wilden ontfermen terwijl jij als vanouds de witte hellingen onveilig bleef maken? Bofkont! ;)

En dan worden ze zo'n jaar of vier, de kinderen. Ze worden eindelijk zindelijk, dus je kleine kleuter zou op skiles kunnen. En bij jou gaat het ineens weer kriebelen: Wordt het niet weer eens tijd voor de sneeuw, samen met je gezin? 

Hoogste tijd om uit te gaan zoeken waar je dan naartoe gaat, zo'n eerste keer. En hoe pak je dat aan met de eerste skiles, materiaal, uitzoeken van een kindvriendelijk skigebied? Tips nodig? Hier komen ze!

Rodelen met de kids
Rodelen

Tip 1: Leg je eigen (ski)lat niet te hoog

Verwacht niet dat je zelf gelijk weer enorme tochten kunt maken. Dagen achter elkaar van de vroege ochtend tot de laatste lift skiën? Sorry, gaat niet gebeuren als je kleintje(s) voor het eerst op skiles gaan. (Dat kan bij de meeste scholen overigens al vanaf een jaar of drie.)

De skiles begint veelal rond 9/9.30 uur. Tot die tijd is je ochtend waarschijnlijk gevuld met het aankrijgen van thermo ondergoed, wantjes, bivakmutsen en ga zo maar door. En als je dan eindelijk alles aan hebt, zal je net zien dat ze alwéér moeten plassen...

Eenmaal nét op tijd bij het schooltje aangekomen, wil je ook wel even blijven kijken hoe die rakker het voor het eerst doet, in het klasje op die mini-latten. Wees wel gewaarschuwd, je smelt ter plekke weg, ook al vriest het dat het kraakt ;).

Ga er maar van uit dat je enigszins in de buurt wilt blijven van de skischool, zeker die eerste dag. Je kind hoeft skiën namelijk niet direct zo leuk te vinden als jij en kan moe of koud worden. Je wordt dan gebeld door de skischool met het vriendelijke verzoek of je je kleine skiër op kunt komen halen... Niet zo prettig als je dan nog een uur of wat nodig hebt om terug te komen.

Ok, ok, laten we er vooral van uitgaan dat alles gewoon goed gaat. Je kleine vindt het prachtig op skiles. Je kunt dan overwegen om hem/haar een keertje mee te laten lunchen. De meeste skischolen bieden deze mogelijkheid tegen een extra vergoeding aan. Je hoeft je kids dan 's middags niet op te halen, zodat je zelf een wat langere skidag hebt.

En mocht je kleine het onverhoopt nou toch echt helemaal niks vinden, op skiles, dan is samen lekker sneeuwpoppen bouwen, chocomelk drinken en sleeën ook vakantie, toch? ;)

Voor het eerst op de ski's
Voor het eerst op de ski's

Tip 2: Marktplaats en Lidl zijn je beste vrienden

Kinderen zijn duur. Dat is een gegeven feit. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je honderden euro's kwijt hoeft te zijn aan een hippe skiuitrusting voor je kroost, waar ze het jaar erop waarschijnlijk al weer uit zijn gegroeid.

De Lidl heeft rond het najaar zeer betaalbare kinderski-outfits, helmen en skibrillen in de schappen liggen.
Daarnaast kun je het hele jaar door mini-skispullen vinden op Marktplaats. Sommige ouders kopen daar zelfs ski's en schoenen in kleine maatjes, omdat het goedkoper is dan huren, zeker als je ze weer doorverkoopt na je vakantie.

Terplekke op vakantie betaal je voor (mini)skispullen meestal minimaal drie keer zoveel als wat je er in Nederland voor zou neerleggen. Zorg dat je de skispullen voor je kind ruimschoots voordat je op vakantie gaat, in de koffer hebt zitten.

Tip 3: Kies een kindvriendelijk skigebied

Als je kinderen het naar hun zin hebben, dan heb jij het ook naar je zin. Een maar al te waar cliché. Er zijn wintersportgebieden die bekend staan om hun kindvriendelijkheid en bieden nét dat beetje extra waardoor je de kans op genieten voor je kids (en jou) vergroot.

Een paar voorbeelden van kindvriendelijke skigebieden in Oostenrijk zijn Serfaus, Fiss, Ladis en Kirchberg. In Frankrijk zijn dat onder andere Valfréjus, La Norma en Les Trois Vallées. Kindvriendelijke gebieden in 'la douce France' onderscheiden zich met het 'Famille Plus' label. Een soort van kwaliteitskeurmerk van het Franse ministerie van Toerisme. Dat krijgt een dorp of gebied niet zomaar:  infrastructuur, entertainment, activiteiten, accommodaties, restaurants, transport en veiligheid moeten op kinderen ingesteld zijn.

Hopelijk heeft deze informatie je op weg geholpen richting je allereerste keer op wintersport met je gezin. Het team van Wintersport Live wenst jullie samen enorm veel sneeuwplezier!

Auteur

Bapke
Bapke

Bapke skiet en snowboard al bijna haar hele leven. Ze voelt zich nergens beter dan bovenop een berg in de sneeuw (of 's zomers op haar SUP in de zee).
Favoriete bestemmingen: Skiwelt Amadé