Wintersport boeken zonder risico - gratis annuleren tot wel 6 weken voor vertrek
Ik wil op wintersport
Ik wil op wintersport

Ik wil op wintersport deze winter

Ivo Ivo

Corona, PCR test, code geel, code rood, Italië gaat weer dicht en Griekenland gaat weer open. Om gek van te worden. Ga ik nu wel op wintersport of niet? En als ik wel ga, waar moet ik dan op letten, waar moet ik boeken, waar ga ik naar toe en wanneer moet ik gaan? Het zijn vragen die ons team tientallen keren per dag krijgen. Is er een antwoord op, jawel.

Alleen zal het antwoord niet iedereen bevallen. Het leek zo lang goed te gaan, maar de laatste berichten zijn toch weer behoorlijk negatief. Je kunt er niet om heen. Wij leven voor en van de wintersport, letterlijk. Het is naast onze passie ook ons brood. En het zal je dan ook niet verbazen dat deze situatie aan ons het hart gaat. Zoals in zoveel sectoren het geval is. Hoteliers, restauranteigenaren, skischolen, sportschooleigenaren, de lijst van gedupeerde is lang.

En toch... en toch zien wij wel mogelijkheden voor deze winter. Ben je een wintersportfanaat of gewoon een sneeuwliefhebber in het algemeen. Dan zien we wel degelijk kansen om 'gewoon' op wintersport te gaan. Eigenlijk om één simpele reden. Het is nu eind oktober en het wintersportseizoen loopt over het algemeen van de eerste week van december tot en met Pasen. Dat zijn circa 19 weken dat het gros van de wintersportgebieden open is.

Op wintersport komende winter

Als ik ga wintersporten, wanneer kan ik dan het beste vertrekken?

Hier in ligt wat ons betreft de mogelijkheden voor een wintersportvakantie komend seizoen... het seizoen duurt lang en het is 'pas' oktober. We hebben van de zomer gezien hoe snel het kan gaan als de curve weer naar beneden duikt en wat dit doet met de kleurcodes voor de landen. Over circa 6 weken openen de meeste skigebieden hun deuren. We hebben het dan over de eerste helft van december, waarbij het aanbod van sneeuwzekere bestemmingen sowieso summier is. Je kunt je normaal al afvragen of dit een verstandige periode is om een wintersport in te boeken, maar met de trend van de afgelopen 1,5 maand zeggen wij; doe dit niet! Vergeet de maand december. Geef de curve de tijd om te dalen en geef de landen de gelegenheid om van code oranje terug op code geel te gaan. Als we hetzelfde mee gaan maken als afgelopen voorjaar + zomer, dan mogen we absoluut hopen dat richting het einde van december de meeste landen weer om de beurt naar status geel veranderen.

Wanneer we de maand december overslaan, blijven er nog 15 van 19 weken over om te gaan wintersporten. En daar liggen naar onze mening de mogelijkheden. In 2021 ! En een wintersportvakantie boeken is minder eng dan je denkt.

Waar moet ik een wintersportvakantie boeken?

Want de meeste Tour Operators hebben zeer goede voorwaarden en regels voor annuleringen en omboeken. Waardoor het boeken van een skivakantie eigenlijk nauwelijks een risico is. Over het algemeen genomen zijn de regels van de meeste Tour Operators als volgt:

  • Heeft de regio waar jij naar toe op wintersport gaat een code oranje of rood, dan krijg jij je volledige bedrag van de reissom terug gestort.
  • Wil jij graag omboeken omdat de trend van de besmettingen niet gunstig lijkt, dan kun je tot 6 weken voor je wintersportvakantie gratis omboeken.

Dat houdt dus eigenlijk simpelweg in dat je nu kunt boeken en later kunt bepalen. Mocht je niet gaan omboeken, maar heeft de regio waar jij naar toe gaat een geel reisadvies, dan kun je veilig en prima op wintersport. Mocht de regio waar jij naar toe gaat een oranje of rood reisadvies hebben, dan krijg je je geld terug en is er no harm done.

De meeste Tour Operators die een goed wintersportprogramma hebben, zijn naast de goede annuleringsvoorwaarde ook aangesloten bij de ANVR en het SGR. Hierdoor heeft de boeker nog meer zekerheid. Ook bij onverhoopte faillissementen en conflicten heeft de boeker een hoop rechten en de Tour Operator een hoop plichten.

Wij adviseren om te boeken bij één van deze Tour Operators:

Check per reisorganisatie de specifieke voorwaardes en regels. De details kunnen her en der wat verschillen, maar in grote lijnen geldt. Kun je niet op wintersport vanwege een negatief reisadvies, dan ben je als boeker ingedekt.

Wanneer ga ik dan op wintersport?

Zonder alle wijsheid in pacht te hebben, zou ik willen adviseren om te boeken vanaf ná de kerstvakantie. Wanneer we kijken naar de trend, naar de verwachte piek en naar de afvlakking van de curve, dan kun je verwachten dat vanaf het nieuwe jaar de meeste bestemmingen weer een geel reisadvies af gaan geven.

Na de kerstvakantie betekent 10 weken vanaf dit schrijven (28 oktober 2020). Mocht je in de gelegenheid zijn om later te kunnen boeken, adviseren we dit wel.

Een andere tip is om last minute te boeken. Zien de cijfers er goed uit? Check dan de last minute deals bij de eerder genoemde Tour Operators. Wij schatten in dat er meer dan voldoende aanbod zal zijn bij de eerder genoemde reisorganisaties voor mooie en betaalbare wintersportvakanties.

Wat wij op het moment ook adviseren is om een short-stay te boeken. Wanneer je, net als wij, de wintersport niet kan missen dit jaar en de mogelijkheid om te gaan is er (lees; code geel!), ga dan eens lekker een dag of 4 of 5 in plaats van een hele week. Bij een vakantie met 4 nachten heb je nog steeds 3 pistedagen. Het mooie hieraan is dat je misschien wel twee keer kunt gaan deze winter? Een keer in januari en een keer maart? Het risico verspreidt zich met een korte wintersportvakantie ook. Een korte wintersportvakantie is een stuk minder duur en vaak sneller en makkelijker te annuleren of om te boeken dan een wintersportvakantie van een week.

Waar ga ik naar toe?

Welke landen er deze winter een geel reisadvies gaan afgeven is nog niet bekend. Dat zal pas eind november of in de maand december duidelijk gaan worden. Normaal gesproken zien we dat de algemene trend in de Alpenlanden redelijk hetzelfde zijn, waardoor de keuze voor Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Italië of Duitsland op dit moment nog niet zoveel uit maakt.

Wat wellicht wel slim is om te doen, is om eens naar de wat kleinere skigebieden uit te wijken. Er zijn enkele pareltjes in de Alpen, die wat minder bekend zijn bij het grotere publiek. Hier is het over het algemeen wat rustiger en de accommodaties en skipassen zijn minder duur. Enkele van deze bestemmingen zijn; Nassfeld, Haideralm-Schöneben, Nauders, Berwang, Katschberghöhe, Brandnertal, Sonnenkopf en Diedamskopf. Stuk voor stuk prima bestemmingen en gegarandeerd minder druk bij de lift en op de pistes.

Voor vragen, adviezen of opmerkingen; redactie@wintersportlive.nl

Servus, Ivo

Auteur

Ivo
Ivo

Oprichter en mede-eigenaar van Wintersport Live. Wintersport is mijn passie... en dan blijft het niet alleen bij skiën. Het totale sfeertje in de bergen is mijn verslaving! It's a way of life!
Favoriete bestemmingen: Maria Alm, SkiWelt, Damüls-Mellau, Serfaus