Gemiddelde kosten wintersport

De gemiddelde kosten voor een weekje wintersport

Wintersport Live Wintersport Live

Wintersportvakantie is vrij duur, maar dat hoeft het niet altijd te zijn. Ben je benieuwd wat een weekje wintersport gemiddeld kost? De kosten zijn voor een groot deel afhankelijk van de keuzes die je maakt. Van plek van bestemming en skiuitrusting tot aan het eten en drinken op de piste.

We vergeleken de kosten per week (zes dagen skiën) voor vijf populaire bestemmingen voor je: Winterberg in Duitsland, Saalbach-Hinterglemm in Oostenrijk, Davos in Zwitserland, Val Thorens in Frankrijk en Breuil-Cervinia in Italië. Wil je ondanks de vrij hoge kosten toch op wintersportvakantie, dan geven we je ook nog een paar bespaartips om die felbegeerde vakantie bij elkaar te sparen.

Kosten van vervoer naar wintersport

Hoe duur de reis naar de wintersportbestemming zelf is, ligt af van de afstand naar je bestemming, het aantal tolwegen op je weg en het vervoersmiddel waarmee je op vakantie gaat - en het aantal personen waarmee je die reis maakt. De meeste wintersporters kiezen ervoor om met de auto weg te gaan, omdat je dan ook ter plekke nog ergens heen kunt rijden en de uitrusting gemakkelijk mee kan. Voor wintersport in Winterberg, Duitsland, liggen de benzinekosten gemiddeld slechts iets hoger dan € 50,-, terwijl een reis naar Val Thorens, Frankrijk, gemiddeld € 250,- aan benzine kost. Gemiddeld liggen de kosten echter rond de 180,- en is Duitsland een uitschieter omlaag.

Kosten van je wintersportaccommodatie

Voor de accommodatie kijken we naar de prijs van een driesterrenhotel met halfpension, om maar de meest populaire accommodatie te behandelen. Hierin is een verblijf in Saalbach-Hinterglemm, Oostenrijk, gemiddeld het goedkoopst met € 325,- per persoon. Winterberg in Duitsland en Breuil-Cervinia in Italië wijken daar slechts zo’n € 25,- per persoon vanaf. Wanneer je met een groot gezelschap gaat is dit uiteraard de moeite waard. Het duurste is Davos in Zwitserland met gemiddeld maar liefst € 600,- per persoon, maar dat is echt een dure bestemming, want het gemiddelde ligt rond de € 400,-.

Gemiddelde kosten op de pistes zelf

Ten slotte zijn er nog de kosten op de piste zelf: de skipas voor zes dagen, ski-uitrusting inclusief helm en zes dagen lunch en diner. Het goedkoopst ben je in Winterberg in Duitsland uit met een gemiddeld totaal van € 425,- en het duurst is Davos in Zwitserland met gemiddelde kosten van € 830,-. De gemiddelde kosten van alle bestemmingen ligt daar tussenin en bedragen zo’n € 550,-. Wil je ook op skiles, dan betaal je voor een midweek in Winterberg gemiddeld € 140,- en in Davos maar liefst € 335,-. De gemiddelde kosten van een midweek skiles liggen iets boven de € 200,-.

Lunchen op de piste
Lunchen op de piste

Besparen en op wintersport

Nu we het over de kosten gehad hebben: hoe kun je besparen om dit jaar op wintersportvakantie te gaan? Een paar van onze beste tips:

Veranderen van verzekeraar: Door je verzekeringen verstandig af te sluiten, bespaar je flink op de jaarlijkse kosten. Kijk onder andere kritisch naar je zorgverzekering, autoverzekering, inboedel- en opstalverzekering, overlijdensrisicoverzekering en reisverzekering. Soms is het voordeliger om al je verzekeringen bij een maatschappij af te sluiten. Zorg er ook voor dat je je niet dubbel verzekerd bij twee verzekeringen.

  • Producten online kopen: Door prijzen te vergelijken op internet kun je producten vaak goedkoper aanschaffen. Veel webwinkels hanteren daarnaast kortingscodes die je invult tijdens het bestelproces.
  • Energieleveranciers vergelijken: Stroom is een product dat overal hetzelfde uit het stopcontact komt. Het is dus eenvoudig om energieleveranciers met elkaar te vergelijken en over te stappen naar de meest voordelige. Zo bespaar je op jaarbasis soms honderden euro’s op je energierekening.
  • Volsta met een ouder model: Oudere modellen van apparaten zoals mobiele telefoons voldoen net zo goed als het nieuwste model en vaak is het verschil nauwelijks te merken. Vraag jezelf af of je de nieuwste functies op het laatste model iPhone echt wel nodig hebt.
  • Betaal in één keer: Betaal zaken als je verzekeringspremie in één keer en bespaar op termijnkosten. Vaak worden opslagpercentages gevraagd bij het betalen in termijnen.

Heb je genoeg voor je wintersport gespaard, dan kun je ook nog besparen op wintersport door bijvoorbeeld je lunch zelf mee te nemen naar de pistes en goedkopere skikleding te kopen. En ga je voor het eerst op wintersport? Dan hier wat beginnerstips!

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.

Reacties