Donderdag nieuwe maatregelen Oostenrijk
Donderdag nieuwe maatregelen Oostenrijk

Donderdag nieuwe maatregelen Oostenrijk

Wintersport Live Wintersport Live

Vandaag, donderdag 6 januari 2022, aan het einde van de kerstvakantieperiode, staat er een nieuwe persconferentie in Oostenrijk gepland waar de plannen voor de rest van de maand januari bekend worden gemaakt. Dit is geen extra ingeplande persconferentie maar stond al een poos in de planning.

Liveblog Coronasituatie Oostenrijk

6 januari 2022 - 15:00 uur:

Voor nu geen lockdown. Verder verandert er weinig tov de actuele regels. In het kort:

  • Er komt een FFP2-eis wanneer de afstand van twee meter niet kan worden nageleefd. Ook buiten is dit het geval.
  • Vanaf 8 januari wordt de quarantaineperiode ingekort tot vijf dagen.
  • De Groene Pas is vanaf 1 februari slechts zes maanden geldig.
  • Er komen strengere 2G-controles door heel Oostenrijk, met name in de detailhandel (winkels). In de detailhanden wordt bij binnenkomst actief gecontroleerd. Deze regel treedt per 11 januari in werking. Vanaf 3 februari volgen er sancties wanneer deze regel niet wordt nageleefd. Dit zal vooral zijn in de vorm van een toegangsverbod.

Met al deze maatregelen wil de federale regering een nieuwe algemene lockdown voorkomen. Aanleiding voor de aanscherping is de sterk toenemende besmettingsgraad door de virusvariant Omikron.

Er zijn voor zover duidelijk geen nieuwe of andere inreismaatregelen afgekondigd.

6 januari 2022 - 13:51 uur:

De persconferentie is ondertussen verschoven van 14.00 naar 14.30 uur.

6 januari 2022 - 10:45 uur:

De persconferentie is ondertussen verschoven van 13.00 naar 14.00 uur.

6 januari 2022 - 10:00 uur:

Ondertussen is onderstaande informatie die wij op 3 januari publiceerde niet meer actueel. Afgelopen maandag, 3 januari waren het aantal besmettingen nog relatief laag. Maar ondertussen zijn deze explosief gestegen in zowel Nederland als Oostenrijk.

De mogelijkheid op een aankondiging van een strengere maatregelen lijkt daardoor groter dan in eerste instantie werd aangenomen een paar dagen geleden.

Als klein lichtpuntje kan er worden genoemd dat de ziekenhuisopnames nog steeds relatief laag zijn. Dit kan mede komen doordat mensen minder ziek lijken te worden van de Omikron-variant, waardoor het aantal ziekenhuisopnames wellicht geen grote stijging zal laten zien.

Deze minder agressieve variant van het virus kan ertoe leiden dat men tot het besluit komt om minder rigoureuze maatregelen door te voeren.

De persconferentie staat gepland rond 13.00 uur na het overleg dat om 11.00 plaatsvindt tussen alle betrokken personen binnen de regering. Tijdens deze persconferentie wordt er aangekondigd of er nieuwe maatregelen worden genomen in Oostenrijk om het aantal besmettingen tegen te gaan. Een nieuwe lockdown behoort tot één van de opties. Maar dat is slechts een mogelijk scenario en tot op heden vanuit de overheid nog niet gesuggereerd.

3 januari 2022 - 11.30 uur:

De hamvraag voor aanstaande donderdag is of de eerdere geruchten van een nieuwe lockdown worden ingezet die ook de horeca in Oostenrijk treft. Denk hierbij aan sluiting van de hotels en restaurants.

Dit zijn overigens geen nieuwe geruchten en zijn niet gebaseerd op explosieve stijgingen in het aantal besmettingen of andere actuele, nieuwe zorgwekkende informatie. Dit heeft te maken met een aankondiging van vóór de kerstvakantie waarin al werd aangegeven dat in de eerste week van januari eventuele nieuwe maatregelen zouden worden geïntroduceerd, wanneer de Omikron-variant voor nieuwe besmettingen en een hoog aantal opnames zou zorgen in de Oostenrijkse ziekenhuizen.

Huidige statistieken Oostenrijk

Grafiek Oostenrijk

Op de grafiek is wel een stijging in het aantal besmettingen te zien, maar of deze kleine stijging direct al wordt gezien als zorgwekkend valt te betwijfelen.

Het aantal ziekenhuisopnames in Oostenrijk is op het laagste punt sinds oktober 2021, met 643 mensen op de verpleegafdeling en 324 mensen op de IC-afdelingen. Vooral het aantal IC-opnames is nog wel hoog. Wanneer je weet dat we in Nederland 475 aantal IC-bedden bezet hebben met coronapatiënten, met twee keer zoveel inwoners. Dit is hoogstwaarschijnlijk door de nog steeds relatieve lage vaccinatiegraad in Oostenrijk (70% van de volwassen bevolking tov 85% van de Nederlandse volwassenen), waardoor men na een besmetting zieker wordt en intensievere behandeling nodig heeft.

Ziekenhuisopnames Oostenrijk

Ondanks dat niemand het antwoord weet op de vraag of er nieuwe maatregelen gaan komen, hebben we vanochtend weer even een belronde gemaakt langs de Oostenrijkse partners en skigebieden. In Oostenrijk overheerst het gevoel dat er geen nieuwe lockdown komt op korte termijn. De Omikron-variant zorgt tot op heden in Oostenrijk niet voor extra zorgwekkende situaties en nu het einde van de kerstvakantie in zicht is en de grootste drukte voorbij is lijkt de kans op een nieuwe lockdown in januari en begin februari minder waarschijnlijk dan afgelopen december. Over het algemeen is de periode 10 januari tot 10 februari een relatief 'stille' en rustige periode in de Oostenrijkse skigebieden.

De vorige lockdown in Oostenrijk werd pas ingezet toen het echt niet anders kon en de ziekenhuizen en IC-afdelingen het niet meer aankonden. Nu lijkt dat Omikron-variant niet voor exceptioneel veel ziekenhuisopnames zorgt, is het aannemelijk dat Oostenrijk niet voor een lockdown gaat kiezen op korte termijn.

Wel kan het zo zijn dat er extra maatregelen komen voor diensten in Oostenrijk waar de afgelopen weken veel uitbraken zijn geweest.

We zullen nog even geduld moeten hebben tot donderdag. Maar wij zijn positiever gestemd over de uitkomst van de persconferentie dan de vorige keer. Des al niet te min bestaat er wel degelijk een kans dat Oostenrijk vroegtijdig besluit weer een lockdown in te voeren om de besmettingen te beperken. Maar de kans dat er een nieuwe lockdown volgt schatten wij niet heel hoog in.

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.