Duijvestein Winterstore
Corona en wintersport in de Franse bergen
Corona en wintersport in de Franse bergen. Foto: Wintersport Live - Les Arcs

Corona en wintersport in de Franse bergen

Wintersport Live Wintersport Live

Na een ingekort winterseizoen in maart 2020 zijn de Franse wintersportplaatsen heel blij je deze winter weer te mogen verwelkomen voor een skivakantie. Alle Franse wintersportplaatsen hebben aangekondigd deze winter weer in december open te gaan. Goed nieuws dus!

Ondanks de actuele aankondigingen, die hopelijk leiden tot een sterke daling in het aantal besmettingen.

Kun je niet tot die tijd wachten? De gletsjers van Tignes openen al op 17 oktober a.s. heerlijk toch? Met de verse sneeuw, is het op het moment prima vertoeven in de Franse Alpen.

Met een gerust hart richting de Franse Alpen voor een wintersportvakantie

Uiteraard staat de veiligheid van de wintersporter voorop. De medewerkers van de Franse wintersportplaatsen staan voor je klaar en zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat je met een gerust hart van jouw wintersport kunt genieten.

Corona en wintersport in de Franse bergen
Regels en protocollen

De veiligheidsmaatregelen voor de zomer van 2020 blijven ook in de winter van 2020-2021 van kracht. Eventuele nieuwe maatregelen van professionals uit verschillende sectoren kunnen daaraan worden toegevoegd voor het winterseizoen. Iedereen past zich aan, komt met innovatieve oplossingen en doet zijn best om jouw veiligheid te garanderen en je een geweldige vakantie te bieden.

Raadpleeg het overzicht van algemene coronamaatregelen die gelden in Franse wintersportplaatsen op de website van France montagne

Hieronder vatten we ze even samen:

  • De maatregelen van de Franse overheid rondom de coronasituatie worden overal nageleefd en voor iedereen geldt: was regelmatig je handen, hoest en nies in je elleboog of in een papieren zakdoek, draag een mondkapje als de afstand van 1 meter niet kunt waarborgen en in de ruimtes waarin dit gevraagd wordt, schud geen handen en omhels elkaar niet. Kijk voor meer informatie op de website van de Franse overheid.

  • De veiligheidsmaatregelen voor de zomer van 2020 blijven ook in de winter van 2020-2021 van kracht. Eventuele nieuwe maatregelen van professionals uit verschillende sectoren kunnen daaraan toegevoegd worden voor het winterseizoen. Iedereen past zich aan, komt met innovatieve oplossingen en doet zijn uiterste best om jouw veiligheid te garanderen én je een geweldige vakantie te bieden.

Accommodaties

Je kunt zonder enige voorwaarde overnachten in een (tweede) huis, B&B, appartement of chalet. Om de gezondheid en veiligheid van alle gasten in de gemeenschappelijke accommodaties (hotels, vakantieparken, campings en spa's) te kunnen garanderen gelden er specifieke maatregelen. Neem voor meer informatie over de lokale regels een kijkje op de website van de accommodatie of neem direct contact op. Er wordt gewerkt aan een online check-in service om het aantal mensen bij de receptie te beperken. De annuleringsvoorwaarden zijn bij veel accommodaties tijdelijk versoepeld.

Skiliften

De zomermaatregelen blijven gelden voor de skiliften: houd 1 meter afstand, volg de aangegeven looproute in de wachtrij en draag een mondkapje.
Het toegestane aantal mensen per skilift is beperkt en de liften worden regelmatig gedesinfecteerd.

Openbaar vervoer (trein, bus, pendelbus, taxi, vliegtuig, carpool)

Het dragen van een mondkapje vanaf 11 jaar is verplicht in vliegtuigen, treinen, bussen, pendelbussen en taxi's. Ook in vertrek- en aankomsthallen en wachtruimtes is het dragen van een mondkapje verplicht. Het niet-dragen van een mondkapje op openbare plekken wordt beboet. Behoud gepaste afstand van 1 meter bij het in- en uitstappen en volg de lokale richtlijnen op. Koop je tickets waar mogelijk online en doe dit ruim van tevoren om je te verzekeren van een plek. In verband met corona zijn er minder zitplaatsen beschikbaar.

Certificaten en labels

Er wordt gewerkt aan een landelijke certificering en lokale handvesten om de toepassing van de maatregelen te garanderen. Avoriaz is de eerste wintersportplaats met het Safeguard-label dat de toepassing van alle gezondheidsmaatregelen garandeert. De skigebieden Dévoluy en Puy-St-Vincent beschikken over het AFNOR-label (verificatie van gezondheidsmaatregelen Covid-19). De Monts Jura hebben zich aangesloten bij het Covid Free-label. De wintersportplaatsen Haute-Maurienne Vanoise, Val d'Arly Mont-Blanc en Les 2 Alpes hebben samen met hun partners een lokaal handvest ondertekend.

Evenementen

Er is een uitgebreid programma aan acitiviteiten en evenementen opgesteld door de Franse wintersportplaatsen (voor maximaal 1000 personen). Alles vindt plaats onder strikte naleving van de gezondheidsmaatregelen om de 1 meter afstand te allen tijde te kunnen garanderen.

Omdat de situatie rond COVID-19 lokaal kan veranderen, is het aan te raden om voor vertrek of bij aankomst te informeren bij de plaatselijke VVV naar de actuele maatregelen.

Boeken bij een Tour Operator

De meeste Tour Operators hebben op dit moment prima annuleringvoorwaardes en een goede compensatie op het moment je reis niet doorgang kan vinden vanwege een negatief reisadvies. Ons advies is om te boeken via;

Houdt te allen tijde de richtlijnen in de gaten van het land dat je wilt bezoeken voor de meest actuele stand van zaken. Bekijk daarnaast ook de protocollen van Nederland tov het reizen naar andere landen op de website van het RIVM

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.