Autobahnvignet Oostenrijk
Autobahnvignet Oostenrijk

Een autobahnvignet voor Oostenrijk kopen

Wintersport Live Wintersport Live

Wanneer moet je een autobahnvignet voor Oostenrijk kopen en wat gebeurt er wanneer je dit niet doet en een boete krijgt? Wij krijgen zeer regelmatig vragen over dit onderwerp. De hoogste tijd dus om een korte uitleg te geven over het kopen van een Oostenrijkse autobahnvignet en wanneer je een boete krijgt.

Want een boete krijgen op je (wintersport)vakantie is natuurlijk wel het laatste wat je wilt. En de boetes voor een missende autobahnvignet kan flink in de papieren lopen. Wanneer je gepakt wordt voor het rijden zonder vignet op trajecten waar dit verplicht is kost je circa 120 euro (anno 2020).

Ok, dat is duidelijk. Maar een lastigere vraag is; wanneer ben je verplicht om een autobahnvignet aan te schaffen?

Is een autobahnvignet in Oostenrijk verplicht?

Ja en nee. Niet op alle wegen in Oostenrijk is de vignet verplicht. Alleen voor de zogenaamde A en S wegen voor motorvoertuigen tot 3500 kg. Voor voertuigen boven de 3500 kg geleden andere toltarieven. Maar er gelden uitzonderingen. Sinds 15 december 2019 zijn er trajecten vrijgesteld voor het afnemen van een autobahnvignet. Zo zijn er dus afhankelijk van je eindbestemming diverse manieren om ook zonder vignet door Oostenrijk te rijden. Sterker nog, er zijn skigebieden die adverteren met dat hun skigebied bereikbaar is zónder autobahnvignet. Het Pitztal is zo'n gebied. Check dus eerst altijd goed of jij voor jouw bestemming op een A of S weg moet rijden en of er geen wegen zijn die vrijstelling hebben voor een vignet. Wij zouden altijd kiezen voor de zekerheid. Het besparen van 12 euro voor een 10-daagse vignet is niet de moeite waard om een boete voor te riskeren. Toch?

Vrijstelling Autobahnvignet Oostenrijk
Vrijstelling Autobahnvignet Oostenrijk

Hoe hoog is een boete en ben ik daarvoor verzekerd

Een boete bij het gebrek van een autobahnvignet bedraagt 120 euro in Oostenrijk. Per keer dat je 'gepakt' wordt! De Oostenrijkse politie gaat er namelijk van uit dat je op diverse locaties aan een vignet kunt komen. Verblijf jij dus in Oostenrijk en word je op de heenweg gepakt, dan word je geacht naast de boete ook meteen een vignet aan te schaffen voor jouw verblijf in Oostenrijk. Doe je dit niet, dan is een nieuwe boeten bij een volgende keer dat je gecontroleerd wordt gewoon weer van toepassing.

Voor verkeersboetes bent je nooit verzekerd. Voor een hoop andere verkeerszaken uiteraard wel. Maar boetes vallen hier niet onder.

Wegen in Oostenrijk
Wegen in Oostenrijk tijdens de wintersport

Digitale autobahnvignet en online aanschaffen

Al sinds enkele jaren is het aanschaffen van een autobahnvignet mogelijk via de website van de ANWB. Maar sinds kort kun je ook een digitale vignet kopen.

Dit digitale Autobahnvignet is via de website van de Oostenrijkse snelwegbeheerder Asfinag en via een app verkrijgbaar. Na aanschaf van het digitale vignet heb heb je geen sticker meer nodig voor op de autoruit. Het digitale vignet wordt dan samen met het kenteken geregistreerd. De prijs en de geldigheid van de digitale versie zijn hetzelfde als het sticker vignet. Maar vergeet niet dit vignet tijdig aan te schaffen, het digitale vignet is pas ná 18 dagen na de aanschafdatum geldig.

Ga je met de auto op pad en heb je een autobahnvignet check dan ook of een goede verzekering hebt voor jouw reis naar de Alpen. Je wilt niet in het buitenland stranden met alle rompslomp van dien. Zeker niet als je op vakantie bent. Een online autoverzekering is via Allianz zo gepiept. Informeer je goed over jouw autoverzekering mbt een reis naar het buitenland.

De prijs en geldigheidsduur van de autobahnvignet

Je kunt voor een Oostenrijkse personen auto een vignet aanschaffen voor 10 dagen, 2 maanden en 1 jaar. Nu zullen de meeste wintersporters een week op vakantie gaan, waardoor de vignet van 10 dagen prima volstaat. De eerste dag van het vignet laat je ingaan op de datum dat jij Oostenrijk inrijdt.

10 dagen: € 12,35

2 maanden: € 30,35

1 jaar: € 94,05

Kortom; vergeet je vignet voor Oostenrijk niet aan te schaffen om te zorgen dat je geen boete krijgt. Twijfel je of het vignet nodig is voor jouw reis, breng dan een bezoekje aan een ANWB winkel of check de website.

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.

Reacties