Leki Trigger
Leki Trigger

Leki Trigger 3D systeem

Wintersport Live Wintersport Live

Al jaren skiet het team van Wintersport Live met de LEKI skistokken. Zo ook dit jaar. Wij gingen vanaf de start van deze winter op pad met het vernieuwde LEKI Trigger 3D systeem. In ons geval werd het de set; LEKI Airfoil 3D Skistok met de LEKI Falcon 3D Handschoen.

Voor ons was de combinatie met de LEKI handschoenen en de LEKI skistokken nieuw. Maar wil je optimaal gebruik kunnen maken van het Trigger systeem, dan is het wel fijn als je deze 2 producten met elkaar combineert.

Eerder dit jaar brachten we al een artikel uit over het nieuwe LEKI Trigger systeem.

Er zijn diverse combinaties mogelijk waarbij LEKI een grote lijn handschoenen heeft geproduceerd die allemaal perfect te combineren zijn met de LEKI Trigger skistokken. Maar omdat we maar één paar handschoenen tegelijk aan kunnen doen, hebben wij gekozen voor de LEKI Falcon 3D handschoen in combinatie met de LEKI Airfoil 3D skistok.

Mocht je overigens geen budget of zin hebben om nieuwe of extra handschoenen aan te schaffen, maar wil je wel van het LEKI Trigger systeem gebruik maken, dan is dat geen enkel probleem. LEKI levert bij de Trigger skistokken de harnasjes, ook wel straps genoemd, die gemakkelijk over elk type en merk handschoen en wand passen.

Leki Trigger System Leki Straps
Leki Trigger System Leki Straps

Het LEKI Trigger 3D systeem

Wat niet veel mensen weten is dat LEKI al 21 jaar hun beroemde Trigger systeem op de markt brengt. De wens was om vaarwel te zeggen van de grote lus aan de skistok die met een polsbeweging om je arm gemonteerd zit. Niet alleen vanwege het comfort, want je bent toch altijd even bezig om de lus behendig om je pols te krijgen, maar vooral ook voor de veiligheid.

LEKI kwam na veel verschillende ontwerpen en testfases op het 'klik-systeem', beter bekend als het Trigger System, waar bij de lus volledig is verdwenen en de handschoen in direct contact komt te staan met skistok.

Geheel volgens de tradities van LEKI testen zij hun producten uitvoerig en continue. Daardoor komt deze fabrikant van skistokken regelmatig met een innovatieve, nieuwere uitvoering van het bestaande product. Juist omdat er veel geluisterd wordt naar feedback van zowel de professionele wedstrijdskiër als de recreant. De meest recente lijn is daardoor ook het meest doorontwikkeld; Het Trigger 3D systeem als resultaat.

Het mooie aan het nieuwe Trigger 3D systeem is dat deze ook prima te combineren is met het Trigger S systeem (de voorganger). Dus bijvoorbeeld een handschoen met Trigger S kan gewoon gecombineerd worden met een nieuwe Trigger 3D skistok.

LEKI heeft te allen tijde drie belangrijke punten die zij af willen vinken wanneer ze een nieuwe of doorontwikkeld product op de markt brengen. En dat zijn; 1. Controle, 2. Veiligheid en 3. Comfort.

Op al deze vlakken is LEKI geslaagd in het nieuwe Trigger 3D systeem. Wat ons het meest opviel tijdens onze skireisjes met dit systeem is het comfort van de skistok icm de handschoen. De hoek waarmee het lusje op de plek van de skistok komt is flink vergroot, waardoor het in en uitklikken van de handschoen aan de stok vele malen makkelijker gaat dan bij de oude Trigger systemen. Daarnaast is het release-systeem verbetert en schiet de stok makkelijker uit de lus bij een eventuele val. Ook zijn de andere aspecten van de skistokken zelf doorontwikkeld en niet alleen het Trigger systeem

De Airfoil 3D Skistok

Want op het eerste oog lijkt het gewoon 'just another Skistok', maar dat is zeker niet waar. Het eerste wat ons meteen opviel is dat de skistok is dat de stok druppelvormig is en zeer slang. De skistok heeft een diameter van slechts 14 millimeter.

LEKI Airfold 3D Skistok

Doordat het een dunne skistok is en doordat de stok druppelvormig is, is hij zeer aerodynamisch. De stok is daarnaast ook nog eens gemaakt van hoogwaardig aluminium, waardoor de stok super sterk is, maar erg licht. In principe moet de LEKI Airfoil 3D skistok door deze hoogwaardige aluminium alle situaties op de berg kunnen doorstaan.

Maar de meeste innovativiteit vinden we terug in de greep. Het allerbelangrijkste deel wat ons betreft is de verbeterde click-in en click-out systeem. Dit geeft voor de meeste wintersporters het meeste comfort. Hoe sneller en makkelijker het kliksysteem werkt, hoe minder ergernis dit oplevert op de berg. En eerlijk is eerlijk, hier heeft LEKI echt een paar goede stappen gemaakt.

Verder heeft men de grip / antislip deel verbetert, waardoor er nu meer controle en gevoel is tussen de handschoen en de skistok en last but not least is de Skistok dankzij het 220° beveilgingsreleasesysteem weer een stukje veiliger geworden. Dit systeem zorgt ervoor dat de handschoen sneller en beter van de skistok wordt verwijderd bij een eventuele val. Met andere woorden; tijdens het skiën zit de skistok stevig aan de handschoen en bij een val raakt de skistok makkelijk dan voorheen los van de handschoen.

Daarnaast is de greep van deze LEKI Airfoil 3D Skistok gewoon simpel gezegd mooi! Hij heeft een strak design met transparante onderdelen. Een echte eyecatcher vinden wij. Samen met het printje van de skistok en de elegante, dunne look is het een juweeltje in de sneeuw, hier gaan wij graag mee de piste op.

LEKI Airfold 3D greep
LEKI Airfold 3D greep

De Falcon 3D Handschoen

Wat handschoenen betreft heeft LEKI een grotere uitdaging. Er zijn tientallen goede handschoenen merken op de markt. Dat is wel even andere koek dan skistokken, waar LEKI al sinds enkele decennia de dienst uitmaakt. Maar ook op het gebied van handschoenen leert LEKI snel en brengen ze in hoog tempo diverse goede handschoenen op de markt.

Maar het grootste voordeel van een LEKI handschoen is natuurlijk de verwerkte lus in de handschoen. Daardoor wordt de handschoen en de skistok eigenlijk bijna één product, onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Letterlijk en figuurlijk. En ondanks dat LEKI prima inspringt op de wens en de vraag van de klant door de gratis straps te leveren bij de skistok zijn de meeste wintersporters simpelweg op zoek naar comfort en gemak. En niets is zo gemakkelijk als de lus die al in de handschoen verwerkt zit.

Leki Falcon 3D
Leki Falcon 3D

Één van de meest recente type handschoenen van LEKI is de Falcon 3D. Dit is een hele fijne handschoen. Je kunt lang en breed praten over handschoenen, maar hij heeft één hoofddoel en dat is er voor zorgen dat jij warme handen hebt. En dat is geslaagd. We hebben enkele dagen geskied met deze handschoenen in uiteenlopende weersomstandigheden. Er zat zelfs een dag regen tussen, maar koude of natte handen hebben we niet gehad. Dan is het wat ons betreft gelijk al een geslaagde handschoen.

Het siliconen op de handpalm in combinatie met het geitenleer zorgt voor veel grip. Niet alleen met de (LEKI) skistok, maar ook wanneer je andere materialen moet vasthouden. Denk hierbij aan je telefoon, ski's of het dienblad tijdens je lunch. De extra grip van deze materialen zorgt ervoor dat je niet snel iets uit je handen laat vallen.

Verder hebben ze de delen om de vingers extra flexibel gemaakt, zodat je een optimale bewegingsvrijheid ervaart. Wij kunnen ons nog wel handschoenen herinneren waarbij de vingers van de handschoenen erg stijf waren en je daardoor de skistokken een stuk minder goed kan vastpakken.

Kosten van het LEKI Trigger 3D systeem

De LEKI Airfoil 3D skistokken kosten ongeveer 100 euro bij jouw wintersportspeciaalzaak of online. Hierbij worden de straps al gratis meegeleverd. Hetzelfde geldt voor de LEKI Falcon 3D handschoenen. Ook deze kosten ook ongeveer 100 euro. Het hele setje kost dus bij elkaar circa 200 euro.

Check ook het filmpje die wij maakten over deze LEKI Trigger 3D set Handschoen + Skistok

Wil je meer weten over de producten van LEKI. Check dan de website voor al hun producten en specificaties.

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.