Gargellen Vorarlberg
Sneeuwkanonnen testen in Gargellen - 13 oktober 2017

Zomerse temperaturen

Ivo Ivo

Een week geleden kondigden we nog sneeuwval aan. Koude temperaturen en een mooie laag verse sneeuw waren onderweg naar de Alpen. Dit weekend staat vooral in het teken van zomerse temperaturen, zonnige dagen en terrasjes.

Temperaturen van 20 graden in de dalen van de Alpen zijn komende week geen uitzondering. Na het weekend blijft het warm en zonnig, maar wanneer wordt het winter?

Vorarlberg, Zwitserland en Tirol

Hoe anders dan vorig weekend toen het op 1600 meter mooi wit was in vooral de Zwitserse provincies, Tirol en Vorarberg. De wintersporter hoopt bij het zien van dit soort beelden natuurlijk altijd dat dit het begin is van een vroege winter. Zal de sneeuw blijven liggen? Is dit misschien de eerste laag. Eigenlijk is het antwoord steevast nee. Elk jaar zijn er periodes in september en oktober met sneeuwval, soms tot aan de dalen, maar vaak tot een meter of 1400. Voor dorpen als Wart-Schröcken, Serfaus en Sölden houdt dit vaak in dat men in oktober al de wegen sneeuwvrij moet maken. Maar langer dan 2 of 3 dagen duurt dit meestal niet.

Lech dorp - 13 okotber 2017
Lech dorp - 13 okotber 2017
Lech - 13 okotber 2017
Lech - 13 okotber 2017

Voorbereidingen winterseizoen

Ondanks het warme weer en de zomerse taferelen, zijn de voorbereidingen op het winterseizoen in volle gang. De pistenbully's krijgen een APKtje, de sneeuwkanonnen worden letterlijk en figuurlijk uit stal gehaald en de infrastructuur voor de kunstsneeuw wordt getest. Want alles moet werken voor 1 december. Dat is voor dit seizoen de openingsdag voor de meeste skigebieden. Vrijdag 1 december staat rood omcirkelt op de kalender van de dorpen in de Alpen en stel je voor dat je die eerste vorstperiode mist en de sneeuwkanonnen niet op orde zijn. Dan kun je zomaar eens achter het net vissen. Wanneer je naar de webcams kijkt van de meeste skigebieden zie je dan ook dat er vaak water wordt gespoten uit de sneeuwkanonnen, zoals hieronder te zien is in Gargellen. Met regelmaat zie je een zwerm mobiele sneeuwkanonnen bij de liften staan..... geduldig staan zij te wachten om uit gereden te worden naar hun eerste staplaats... wachtend op de heldere nachten en de eerste vorst.

De sneeuwkannonen worden getest in Gargellen
De sneeuwkannonen worden getest in Gargellen

Gletsjer gebieden

De gletsjer gebieden in Oostenrijk, Zwitserland en Italië draaien door de recente sneeuwval wel al overuren. Het aankomende warme weer helpt niet mee voor de pistekwaliteit, maar er is in de afgelopen 2 weken een dusdanige hoeveelheid gevallen dat gletsjergebieden als Stubai, Kitzsteinhorn, Molltaler gletsjer en Hintertux zich niet heel veel zorgen hoeven te maken. Het enige hoge gebied wat wel altijd een beetje zenuwachtig wordt in Oktober is Sölden. Ondanks dat dit al jaren geen zomer skigebied meer is, organiseren zij wel traditiegetrouw het eerste FIS world cup event van de winter. En dat moet natuurlijk allemaal kloppen... en het liefst met verse sneeuw en winterse scénes.

Stubaier Gletsjer - 13 Oktober 2017
Stubaier Gletsjer - 13 Oktober 2017

Check de live webcams van Stubaier gletsjer: webcams

Hintertux - 13 Oktober 2017
Hintertux - 13 Oktober 2017

Check de live webcams van Hintertux: webcams

Auteur

Ivo
Ivo

Oprichter en mede eigenaar van Wintersport Live :) Wintersport is mijn passie... en dan blijft het niet alleen bij skiën. Het totale sfeertje in de bergen is mijn verslaving! It's a way of life!
Favoriete bestemmingen: SkiWelt, Flachau, Saalbach-Hinterglemm

Reacties