Duijvestein Winterstore
Kaltenbach, Zillertal 13 januari 2020
Kaltenbach, Zillertal 13 januari 2020

Winter gaat weer een poging doen

Wintersport Live Wintersport Live

De winter gaat weer een nieuwe poging doen om zijn stempel te drukken op de Alpen. We zijn al een paar keer bij de neus genomen door de langere termijn voorspelling, daarom zijn we wat voorzichtig geworden met voorspellen. Maar voor dit weekend lijkt de winter dan toch eindelijk weer even terug te zijn.

Wij komen net terug uit het schitterende SalzburgerLand en daar liggen de skigebieden er nog prima bij. Ook de pistes in heel de Alpen boven de 1300 meter hebben de warme weken en de zonnige dagen goed doorstaan. Maar het begint wat groen te worden in de dalen van de alle Alpenlanden. Ernstig groen, zeker op de zuidhellingen, waardoor niet alle dalafdalingen meer op zijn en je nu en dan op de laagste pistes denkt dat het al maart of april is.

Deze week blijft het nog aan de warme kant. Maar er is eindelijk weer wat licht, of beter gezegd; wat wit aan de horizon.

Sankt Johann in Tirol, 13 januari 2020
Sankt Johann in Tirol, 13 januari 2020

Sneeuw op komst.

Vrijdag treedt er een periode van koude temperaturen aan. Mét, jawel, neerslag. Door de instroming van koudere lucht zal alle neerslag vallen in de vorm van sneeuw. Verwacht nu geen snowdump waar we weer gegarandeerd een paar weken mee kunnen doen, maar de hoeveelheid sneeuw die gaat vallen is absoluut wel de moeite.

Over een periode van circa 48 uur gaat het in alle Alpenlanden sneeuwen. Als eerst is Frankrijk aan de beurt. Waar de sneeuw vooral op vrijdag en zaterdag gaat vallen met hoeveelheden tot ongeveer 40 cm boven de 2000 meter. De neerslag verdwijnt langzaam naar het oosten, waardoor de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen meest op zaterdag en zondag zullen verdwijnen onder een verse laag poeder.

Hoeveel gaat er vallen en waar gaat het vallen?

In Oostenrijk lijkt wederom het Vorarlberg weer aan de beurt voor de meeste sneeuw. De skigebieden rond Damüls, Lech, Brandnertal, Silvretta Montafon kunnen hoeveelheden van 30 tot 50 cm sneeuw verwachten in het komende weekend. Maar ook de overige provincies van Oostenrijk, die smachten op wat verse sneeuw, worden op hun wenken bediend. En het goede nieuws is dat het zeker tot en met donderdag koud blijft. Hierdoor zullen de sneeuwkanonnen overuren gaan maken. Dit gecombineerd met de sneeuw die in het weekend gaat vallen, lijken de pistes voor de maand januari voorlopig weer even te zijn gered.

Hoeveelheid sneeuw van vrijdag 17 januari t/m maandag 20 januari 2020

Sneeuw in de Alpen

Bron: Bergfex.at

Zoals altijd is het zeer onzeker wat er na deze periode gaat gebeuren. Maar aangezien de laatste sneeuw van betekenis alweer dateert van 2 tot 3 weken geleden (afhankelijk van welk deel van de Alpen), is de neerslag die dit weekend gaat vallen absoluut van betekenis. Het houdt namelijk in dat alle dalen weer wit zijn en dat is wel zo fijn voor het winterse gevoel.

To be continued....

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.

Reacties