Duijvestein Winterstore
Sankt Anton, 8 december 2019
Sankt Anton, 8 december 2019

Sneeuw is onderweg naar de Alpen

Wintersport Live Wintersport Live

De afgelopen week verliep veelal droog en warm in de Alpen. Na de november dump hebben vooral de skigebieden in Oostenrijk al een poos geen verse sneeuw van betekenis mogen ontvangen. Daar lijkt de komende week veranderingen in te gaan komen met grote verschillen tussen de verschillende gebieden.

Frankrijk kan zich opmaken voor een snowdump van jewelste. Maar hier vertellen we meer over verderop in deze blog. Naast Frankrijk is het vooral Zwitserland die een mooie hoeveelheid verse sneeuw mag verwachten en dan me name rond de bekende en hooggelegen skigebieden zoals Interlaken, Zermatt, Adelboden en Nendaz. Maar het is niet alleen in Zwitserland waar sneeuwval van betekenis op het menu staat. Ook Oostenrijk mag zich opmaken voor een mooie laag verse sneeuw. Italië en Duitsland lijken nog even geduld te moeten hebben op verse sneeuw.

In Oostenrijk wordt Tirol voor een groot deel overgeslagen. Dat wil zeggen, het gaat er wel degelijk sneeuwen, maar meer dan 5 cm per dag zal het niet zijn. Het zijn vooral de provincies Salzburgerland en met name het Vorarlberg die aan het langste eind trekken. En om die provincies wederom in een subcategorie in te delen; het zijn vooral de skigebieden die hoger liggen dan 1200 meter waar veel sneeuw zal gaan vallen. Het wordt namelijk afwisselend koud en minder koud waarbij de 0-gradengrens schommelt tussen de 600 en 1500 meter. Tijdens de meeste sneeuwbuien zal het tot aan de dalen sneeuwen, maar de dalen lager dan 1000 meter gaan de komende dagen ook met regelmaat een regenbui op hun dak krijgen.

Sneeuw komende 2 dagen
Sneeuwval komende 2 dagen. Bron: Bergfex

De skigebieden die voor Oostenrijk het meeste sneeuw mogen verwelkomen zijn Silvretta Montafon, Warth-Schröcken, Ski Arlberg, Damüls-Mellau, Gargellen en Ischgl en aan de andere kant van Tirol in de provincie SalzburgerLand zijn het vooral Schladming, Obertauern en Wagrain die de meeste sneeuw kunnen verwachten.

En Frankrijk dan ?

We vergeten Frankrijk niet. Want zoals zo vaak het geval is, valt ook de komende week de meeste sneeuw in de Franse Alpen. Tot angstvallige hoeveelheden. De Alpenreuzen, met de daarbij horende skigebieden, krijgen het de komende week zwaar te verduren. Het woord 'snowdump' wordt vaak te pas en te onpas gebruikt om 'veel sneeuw' mee aan te duiden. Maar in de skigebieden rondom Chamonix, Tignes, Val Thorens, La Rosière zou zomaar eens tussen de 100 en 150 cm sneeuw kunnen gaan vallen in de komende 6 dagen...

Dat zijn hoeveelheden waarbij weinig tot geen zicht is, harde wind aanwezig is en liften gesloten zullen worden. Niet echt een pretje dus wanneer je de komende week in deze skigebieden bent. Voor de kerstvakantie skiërs is het uiteraard wel goed nieuws. Daar lijkt met deze snowdump alle onzekerheden voor matige hoeveelheden sneeuw mee weg te zijn genomen.

Sneeuwval komende 6 dagen
Sneeuwval komende 6 dagen. Bron: Snow-forecast

Geresumeerd:

Er komt een natte week aan met vooral in Frankrijk en Zwitserland grote hoeveelheden sneeuw en voor de provincies Vorarlberg en SalzburgerLand redelijke hoeveelheden sneeuw. Maar het wordt afwisselend koud en minder koud, waardoor in Oostenrijk onder de 1200 meter de sneeuw ook met regelmaat zal vallen in de vorm van regen. Vooral morgen, 9 december en vrijdag 13 december zijn dagen met grote hoeveelheden sneeuw. De dagen er tussen valt er met regelmaat een sneeuw,- of regenbui.

Later meer....

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.

Reacties