Duijvestein Winterstore
Milieuvriendelijk op wintersportvakantie
Milieuvriendelijk op wintersportvakantie

Milieuvriendelijk op wintersportvakantie

Wintersport Live Wintersport Live

Het is iets waar veel Nederlanders het hele jaar naar uitkijken: wintersport! Niet alleen het sporten, maar ook het prachtige landschap dragen bij aan het ultieme vakantiegevoel. Hoe kun je nu bijdragen aan het behoud van die prachtige natuur? Wij geven je vijf tips om duurzaam op wintersport te gaan.

Kijk kritisch naar vervoer

Veel wintersporters gaan op reis met de auto of nemen het vliegtuig. Hoewel deze opties voordelen bieden, zijn ze helaas niet milieuvriendelijk. Als je je CO2-voetafdruk wilt verlagen, kun je beter een hotel kiezen dat makkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer. Hoewel de treinreis veel wintersporters tegenstaat, biedt het eigenlijk veel voordelen. Zo hoef je bijvoorbeeld niet te investeren in sneeuwkettingen en je loopt geen risico op autoschade.

Kies een duurzame bestemming

Milieuvriendelijk vervoer is een goede eerste stap, maar het meeste kwaad geschiedt op de bestemming zelf. De natuur wordt namelijk behoorlijk belast door onder andere de liftconstructies en het aanleggen van skipistes. Kies daarom voor een bestemming die verantwoordelijk met de natuur omgaat. Deze gaan duurzaam om met hun energie en zijn gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Kies voor duurzame accommodatie met keurmerken, zoals Green Key. Accommodaties met een Green Key-certificaat gaan bewust om met onder andere hun energie en water.

Vermijd het hoogseizoen

Indien het mogelijk is, kun je het beste buiten het hoogseizoen op wintersport gaan. Zo wordt de belasting op de natuur gelijkmatiger verdeeld. Het biedt ook voordeel voor jezelf, want in het laagseizoen betaal je veel minder voor dezelfde vakantie en is het rustiger op de piste.

Vermijd het hoogseizoen
Vermijd het hoogseizoen

Blijf op de piste

Om de wintersport extra avontuurlijk te maken, zoeken veel wintersporters hun heil off-piste. Op deze manier worden dieren en planten gestoord. Vooral voor dieren brengt dit extra uitdagingen mee. Ze zijn al verjaagd uit het pistegebied en door off-pisteskiërs worden ze opnieuw gedwongen een nieuw leefgebied te vinden. Maak je hier niet schuldig aan en blijf op de piste. Dat is ook nog eens stukken veiliger.

Ga duurzaam om met materiaal en afval

Als je niet van plan bent om vaak op wintersport te gaan, is het duurzamer (en goedkoper) om materialen te huren in plaats van deze aan te schaffen. Je kunt tijdens je vakantie bovendien milieuvriendelijk handelen door afval te scheiden, zo min mogelijk gebruik te maken van plastic en natuurlijk door geen afval achter te laten in de natuur.

Enthousiast geworden?

Is de milieuvriendelijke wintersportvakantie je goed bevallen? Waarom zou je je nieuwe regime dan ook niet thuis doorvoeren? Door zuinig om te gaan met water, groene energie te gebruiken, afval te scheiden en vaker gebruik te maken van de fiets of het openbaar vervoer, zul jij je CO2-voetafdruk drastisch verkleinen

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.

Reacties