Duijvestein Winterstore
Sankt Johann, 31 december 2019
Sankt Johann, 31 december 2019

Koud en Sneeuwrijk weekend voor de boeg

Wintersport Live Wintersport Live

De sneeuwval van eind vorige week leverde plaatjes op om je vingers bij af te likken, ook de komende dagen staat vooral in teken van zon en warmte in de Alpen. Maar daar komt verandering in. Vanaf zaterdag is de winter in ieder geval tijdelijk weer even terug met sneeuwval en koude temperaturen.

Alle Alpenlanden lagen er zeer zonnig bij de afgelopen dagen. In combinatie met verse sneeuwval en lage temperaturen resulteerde dit in zeer idyllische plaatjes.

Alhoewel de mooie plaatjes niet volledig de lading dekken, want niet overal is het perfect. De lager gelegen skigebieden hebben het nog steeds erg lastig met het prepareren van de vooral lager gelegen pistes. Ondanks de recente sneeuwval is de pistelaag onder de 1200 meter nog zeer fragiel. Vaak ligt er niet gek veel meer dan 20 cm sneeuw op de onderste delen en met de warmere dagen voor de boeg wordt dit er niet beter op. Maar er komt verbetering aan. Aanzienlijke verbetering!

Obertauern - 31 december 2019
Obertauern - 31 december 2019

Komend weekend; koud en veel sneeuw

Na enkele warme dagen, komt de winter dan toch weer terug en eigenlijk pas voor het eerst deze winter met een langere periode van kou. Zeker dit weekend worden er nieuwe seizoensrecord gebroken. Met -15 graden op circa 2000 meter wordt het gewoon simpel gezegd erg koud. Dat houdt in dat de toppen van de hoger gelegen skigebieden temperaturen te verduren krijgen van circa -22 graden op 3000 meter. Gelukkig gaat dit gepaard met sneeuwval. Waarom gelukkig? Omdat dit inhoudt dat ook de lager gelegen skigebieden sneeuw tot in de dalen mogen verwelkomen. Zelfs in de dalen rond Mayrhofen en hopfgarten in Brixental liggen de temperaturen aanzienlijk onder de 0 graden en valt er een mooie berg verse sneeuw.

Bad Kleinkirchheim, 31 december 2019
Bad Kleinkirchheim, 31 december 2019

Een klein addertje onder het gras is helaas dat de neerslagperiode niet erg lang is. De duur van de sneeuwval beperkt zich van zaterdagochtend tot zondagavond. Ook het neerslaggebied bereikt niet alle delen van de Alpen. Dit keer gaat Frankrijk weinig meekrijgen van de verse sneeuw en ook Italië lijkt volledig mis te grijpen. Dus vooral Zwitserland en Oostenrijk gaan profiteren van ongeveer 36 uur aan sneeuwval.

Waar valt de meeste sneeuw?

Zoals altijd zijn er enkele plekken waar de sneeuw het meest geconcentreerd gaat vallen. De meeste sneeuw valt komende weekend in het noordelijke deel van het Vorarlberg. Denk hierbij aan gebieden als Kleinwalsertal, Damüls-Mellau en Warth-Schröcken. 40 tot 50 cm verse sneeuw over het weekend moet hier makkelijk gehaald worden. Andere gebieden die er goed vanaf lijken te komen zijn SkiWelt, Fieberbrunn-Leogang en Hochkönig. Voor Zwitserland is het vooral Engelberg en Flumserberg waar de meeste sneeuw gaat vallen.

Voor de meeste Oostenrijke skigebieden geldt gemiddeld 30 cm nieuwe sneeuw, met uitschieters voor de hoger gelegen skigebieden.

De dagen na het weekend lijkt de zon weer terug te komen. Maar dit maal blijft het koud, waardoor de sneeuw weinig last zal hebben van het zonnetje. Mogelijk staat er een nieuwe snowdump paraat aan het eind van volgende week.... maar daar zijn de diverse weerkaarten het nog niet over eens.

To be continued !

Sneeuwval in de Alpen voor aankomend weekend. Bron: snow-forecast.com

Snow-Forecast

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.

Reacties