Wintersport boeken zonder risico - gratis annuleren tot wel 6 weken voor vertrek
Leogang - 26 november 2019
Leogang - 26 november 2019

Komt de winter terug?

Ivo Ivo

Voor veel skigebieden is dit een rare vraag... was de winter weg dan? De Alpen kent een seizoensstart om je vingers bij af te likken. Er ligt in veel skigebieden al meer sneeuw dan dat er normaal rond half februari ligt. Maar dat geldt zéker niet voor alle skigebieden.

Sterker nog.... voor de meeste skigebieden die razend populair zijn onder de Nederlandse wintersport moet je aan de noordkant van de Alpen zijn. Denk hierbij aan de dorpen Leogang, Ellmau, Westendorf, Ehrwald, Damüls, Brandnertal etc... en juist deze skigebieden, die in de regel wat lager liggen dan de zuidelijke skigebieden, liggen er nog niet zo florissant bij.

Damüls 26 november 2019
Damüls - 26 november 2019

Dit heeft alles te maken met de hoogte van het gebied en zoals gezegd de noordelijke ligging van deze dorpen. De snowdump van de (ruim gezegd) afgelopen 2 weken trof vooral de skigebieden die op de grens liggen van Oostenrijk met Italië, Zwitserland met Italië en Frankrijk met Italië. Daarnaast is het ook niet altijd overal even koud geweest. Dat is zeker niet raar, aangezien de snowdump rond half november was. Maar omdat de sneeuwgrens rond de 1200 meter lag hebben een hoop lager gelegen dalen weinig meekregen van de snowdump en des te meer van hevige regenval.

Obertauern 26 november 2019
Obertauern - 26 november 2019

Een uitzondering voor Oostenrijk zijn de skigebieden in SalzburgerLand. Zo zijn de skigebieden van Zauchensee en Obertauern al geopend. Hier liggen de laagste pistes boven de 1200 meter. Waar de omstandigheden nagenoeg perfect zijn.

Wat voor weer mogen we verwachten

De voorspellingen voor de komende week zien er zeer gunstig uit. Het wordt aanzienlijk kouder in alle Alpenlanden en er valt geregeld neerslag. Door de dalende temperaturen zal de neerslag overwegend vallen in de vorm van sneeuw.

De 0-gradengrens in Frankrijk ligt vandaag nog op een hoogte van circa 3150 meter. Met een heerlijk zonnetje erbij dus zeer aangenaam skiweer. Maar in Frankrijk daalt de 0-gradengrens vannacht al naar 2000 meter en daalt de dagen erna door naar 1500 meter. Dit gaat gepaard bij zeer regelmatige sneeuwval waarbij op woensdagnacht en donderdagnacht 25 cm per nacht verse sneeuw lijkt te gaan vallen. Ook de dagen erna blijft het koud en de weerkaarten laten tot en met 2 december een winters weertype zien met temperaturen van -10 graden op 2500 meter met aanhoudende sneeuwval.

Val Thorens 26 november 2019
Val Thorens - 26 november 2019

In de Oostenrijkse,- en Zwitserse Alpen wordt het nog een tandje kouder. Maar er is een groot verschil met de vorige periode van kou en sneeuw; Hier viel nagenoeg alle sneeuw aan de zuidkant van de Alpen, waarbij in de aankomende periode vooral de noordkant van de Alpen aan de beurt is. De skigebieden die de boot miste tijdens de vorige sneeuwval, lijken dit keer aan de beurt te komen. De temperatuur ligt in het noorden van de Alpen ook absoluut een stuk lager door de stroming die vanuit Noord,- en Centraal Europa binnen komt stromen.

De 0-gradengrens rond de Italiaanse grens ligt vandaag nog op circa 2600 meter en daalt morgen naar 2000 meter. Maar niet voor lang. Vanaf 29 november komt vanuit het Noorden een kouder weertype de Alpen binnendrijven en zorgt ervoor dat de 0-gradengrens verder door daalt naar 1400 meter ronde de skigebieden van Sölden en Serfaus. In het noorden van Oostenrijk ligt de 0-gradensgrens op deze dagen rond de 1000 meter. Met regelmatig neerslag lijken hiermee de meeste skigebieden wederom een verse laag sneeuw te krijgen. Een snowdump kunnen we het zeker niet noemen. maar 30 cm verse sneeuw tussen 27 november 30 november is zeker niet ondenkbaar.

Auteur

Ivo
Ivo

Oprichter en mede eigenaar van Wintersport Live :) Wintersport is mijn passie... en dan blijft het niet alleen bij skiën. Het totale sfeertje in de bergen is mijn verslaving! It's a way of life!
Favoriete bestemmingen: SkiWelt, Flachau, Saalbach-Hinterglemm

Reacties