Maria Alm - Januari 2019
Maria Alm - Januari 2019

Tips voor fotograferen op wintersport

Ivo Ivo

Vakantie in het algemeen en wintersport in het bijzonder zijn mooie bestemmingen om te fotograferen. Zeker met de huidige mogelijkheden van smartphones en action camera's is foto's maken op de berg een 'makkie' geworden. Hierbij enkele tips en trucks waar je op moet letten bij het maken van foto's op de berg.

Want ondanks dat de apparatuur het leven van een hobbyfotograaf een stuk makkelijker maakt, komt er nog meer bij kijken voor je een goede foto hebt. Ten eerste en het meest belangrijk; talent! Een creatief oog moet je hebben. Een natuurlijk gevoel voor mooie scenes en unieke beelden. Dit heeft lang niet iedereen. Gevoel voor creativiteit kun je ontwikkelen, maar is in de meeste gevallen aangeboren. Ten tweede; een gezonde dosis geluk. Je kunt nog zo goed zijn in fotograferen, maar zijn de omstandigheden slecht dan kun je het vergeten. Vaak is er maar een kleine window voor het allerbeste fotomoment. Vooral tijdens een wintersportvakantie waar de omstandigheden soms per minuut verschillen, moet je een beetje geluk hebben om op het juiste moment je device (fototoestel, action camera of telefoon) in je hand te hebben. Dit kun je natuurlijk zelf wel beïnvloeden door zoveel mogelijk bezig te zijn met fotograferen, maar ja, wil je daar je kostbare skitijd aan spenderen?

Brandnertal - Januari 2017
Brandnertal - Januari 2017

Social Media

De meeste mensen willen op wintersport hét kiekje van de dag vastleggen voor Social Media. Voor de bloggers en medewerkers van Wintersport Live is dit ook een belangrijk deel van de dag. Houdt er rekening mee dat een foto op Social Media uniek moet zijn. Zeker op Instagram moet de foto een WoW effect hebben om in aanmerking te komen voor veel likes. Een bijzondere foto hoeft niet altijd mooi te zijn. Een foto moet je aanspreken en dwingt je na te denken over wat je ziet. Eigenlijk moet er zoveel op te zien zijn dat je er naar blijft kijken en tegelijkertijd moet het dusdanig uniek zijn dat je denkt; zo'n foto heb ik nog nooit eerder gezien.

Bekijk het Instagramaccount van Wintersport Live ter inspiratie. Let op... ons doel is ook om live te informeren over de omstandigheden vanuit de skigebieden. dus het WoW effect is er niet bij elke foto.... we know ! :) Instagram Wintersport Live

Hochkönig, Maria Alm - Januari 2019
Hochkönig, Maria Alm - Januari 2019

Tips & Trucks

We hebben het al gemeld; voor fotograferen moet je een natuurlijk creatief inzicht hebben, maar ondanks het gevoel voor fotograferen zijn er diverse Tips & Trucks waar je rekening mee kunt houden om het beste kiekje te schieten. Op een rijtje;

  • Vermijd schaduw: De zon staat de helft van de keren achter in je rug, dat houdt in dat je schaduw zichtbaar wordt op de foto. Wanneer je op de berg staat lijkt dit niet belangrijk, maar wanneer je de foto terug kijkt zul je balen van je eigen schaduw. Dit geldt overigens voor alle schaduwen: andere skiërs, gebouwen, palen etc... denk er aan wanneer je de foto maakt; géén schaduw!
  • Geen half werk; Niets is zo lelijk als halve objecten. Heb je een mooie vriend of vriendin, coole nieuwe ski's, een lekker bord met een germknödel die perse op de foto móeten? Denk er dan ook om deze er in zijn geheel op te zetten. Een foto wordt erg lelijk wanneer het randje van het bord er niet op staat of het puntje van de kerktoren ontbreekt.
  • Vermijd objecten; Behalve natuurlijk wanneer het object het onderwerp van je foto is :) Kies je posities voor de afbeelding en probeer geen afleidende objecten te fotograferen die in dat geval niets te maken hebben met het gene wat je op de foto wilt hebben. Wacht bijvoorbeeld even tot de auto uit beeld is. Kijk of er geen sneeuwkanonnen in de weg staat of probeer de beginneling niet op de foto te zetten wanneer je een mooie piste wilt fotograferen. Dit is een lastig onderdeel van het maken van een foto. Dat komt omdat de objecten die we noemden eigenlijk altijd en overal om je heen zijn, waardoor het natuurlijk aanvoelt dat het op de foto staat. Maar geloof ons, je foto wordt er niet mooier van wanneer er storende objecten op staan die het zicht belemmeren.
  • De ochtend; voor een wintersporter die wil fotograferen is de ochtend heilig. Dat komt ten eerste door het mysterieuze ochtendlicht. Het licht van de morgenstond geeft een unieke sfeer aan de foto. Een ambiance van een licht geel-oranje gloed, doet je wegdromen bij het terugkijken van de foto. Maar er is nog een andere reden waarom een foto in de ochtend goud waard is. Dat is doordat de scene in de ochtend vaak nog ongerept is. De pistes zijn geprepareerd en vaak sneeuwt het 's nachts, waardoor er de volgende ochtend nog niemand langs de verse sneeuw is geskied om het te 'verpesten'. Een schitterende, net geprepareerde piste, vroeg in de morgen. Dat is dus waar je naar op zoek bent!
Hopfgarten in Brixental - Februari 2019
Hopfgarten in Brixental - Februari 2019

Sfeerafbeeldingen

Heerlijk... een sfeerbeeld waar je bij weg kan dromen. Dit zijn meestal de beelden waar je met een beetje hulp krijgt van lampen, schemering, sneeuwval en andere elementen waar je gebruik van kan maken tijdens het maken van een foto. Denk hierbij aan een sneeuwstorm of juist rustig dwarrelende vlokken. Denk aan licht van lantaarnpalen in het donker of van bewolkte dagen waar nu en dan een zonnetje door heen komt.

Brixen im Thale - Februari 2016
Brixen im Thale - Februari 2016

Houdt dus je ogen open voor spaarzame momenten. Verberg je telefoon of camera niet te ver en als je een mooie moment ziet van een zonnetje die net doorbreekt, grijp je kans. Want voor hetzelfde geval is het 5 seconden later weer grauw en grijs.

Diedamskopf - December 2017
Diedamskopf - December 2017

Drones en wetgeving

Drones op wintersport lijkt een geweldig idee. En dat is het ook! Maar in diverse landen heb je met veiligheidsregels en wetgeving te maken. Mocht je een drone willen aanschaffen dan heeft Droneland.nl een mooi aanbod aan geschikte drones en kunnen zij je ook prima adviseren om het juiste type en model aan te schaffen.

Het vergt even wat oefening en een hoop creativiteit, maar wanneer je het volledig onder de knie hebt, kun je dergelijke filmpjes kaken zoals de jongens van drone-flight.com dat doen:

Zo ben je bijvoorbeeld met je drone van harte welkom in Oostenrijk, maar ben je wel verplicht een vergunning af te nemen á € 330,- per jaar. Daarnaast zijn er restricties in gewicht, maximale hoogte, leeftijd van de bestuurder etc... Hier volgt later dit jaar een blog over in ons Magazine.

Overzichtsfoto's

Wat het altijd goed doet zijn overzichtsfoto's. Een landschapsfoto, een vergezicht, een adembenemende afbeelding van een skigebied waar jij maar één ding over denkt "hier wil ik zijn... en wel nu!". Dit zijn meestal de meest idyllische sceneries met witte pistes, een blauwe lucht en bij voorkeur een zonnetje hoog in de lucht. Want zeg nu zelf, dat is toch waar je voor op wintersport gaat. De meest ideale omstandigheden zullen het op een foto altijd goed doen! 

Serfaus - Maart 2019
Serfaus - Maart 2019

Samengevat

Voor het maken van een goede wintersportfoto moet je dus altijd het volgende onthouden; Vindt het WoW moment, plaats geen halve objecten, kijk uit voor je schaduw en voor lelijke objecten en plaats zoveel mogelijk wit(te pistes) met blauw(e lucht). Oefening baart kunst... ! Succes.

Aletsch Arena - Februari 2019
Aletsch Arena - Februari 2019

Auteur

Ivo
Ivo

Oprichter en mede eigenaar van Wintersport Live :) Wintersport is mijn passie... en dan blijft het niet alleen bij skiën. Het totale sfeertje in de bergen is mijn verslaving! It's a way of life!
Favoriete bestemmingen: SkiWelt, Flachau, Saalbach-Hinterglemm

Reacties