Obertauern 4 november 2019
Obertauern 4 november 2019

Eerste snowdump lijkt een feit

Wintersport Live Wintersport Live

De eerste snowdump van het nieuwe seizoen lijkt aanstaande. We zitten pas net in november en de meeste skigebieden zijn nog gesloten, maar net als twee jaar geleden lijkt de eerste helft van november de Alpen wederom om te toveren in winterwonderland.

Wat leuk is aan de komende dump is dat het alle 5 de Alpenlanden treft, van noord tot zuid. Vaak zie je dat slechts een deel van de Alpen mag genieten van de sneeuwval, maar een zeer uitgebreid neerslagfront trekt over het gehele Alpendeel. Hierdoor verdwijnen alle delen van de Alpen onder een mooie laag sneeuw.

De komende 3 dagen

Het is nu nog rustig herfstweer, maar zoals gezegd slaat dit weerbeeld de komende tijd om. Vandaag bereikte de eerste sneeuw de Franse Alpen en via het noordwesten stroomt gedurende de nacht koude lucht met flinke hoeveelheden sneeuw via het westen de Alpen over. Zwitserland en later ook Duitsland, Oostenrijk en Italië zijn voor de ochtend zich meldt verdwenen onder een dikke wolkenlaag. Kanttekening is dat de 0-gradengrens schommelt tussen de 1400 en 1800 meter. Daardoor zijn zeker niet alle dalen ook meteen wit. Maar voor de  skigebieden waar het grootste deel van de pistes zich bevinden boven de 1500 meter, kunnen de komende 3 dagen circa 40 cm sneeuw verwelkomen.

Sneeuwval komende 3 dagen

Bron en Image: Snow-Forecast.com

Over 3 tot 6 dagen

Op donderdag krijgen we te maken met een mooie zonnige dag, met uitzondering van de Franse Alpen. Dat zal resulteren in webcambeelden om je vingers bij af te likken. Verse sneeuw, koude temperaturen en met klap op de vuurpijl de zon ! De zon laat zich echter niet lang zien, want in de nacht van donderdag op vrijdag komt versie 2 van de dump. Met lagere temperaturen en een 0-gradengrens van 1300 meter zouden zelfs de laagste dalen, bij hevige sneeuwval, wel eens kunnen verdwijnen onder een mooie sneeuwlaag. Maar vooral boven de 1300 meter mag er wederom op vrijdag en zaterdag tussen de 20 en 40 cm sneeuw worden bijgeschreven op de meetlint.

Het meeste sneeuw lijkt er te vallen in het zuidelijke deel van de Alpen. In Oostenrijk zal dit vooral rond Sölden, Nassfeld en Serfaus zijn, maar vooral in Italië kunnen de skigebieden in Zuid-Tirol zich opmaken voor een flinke lading sneeuw.

Sneeuwval komende 3 tot 6 dagen

Bron en Image: Snow-Forecast.com

Veel sneeuw... hebben we daar wat aan?

Ja en Nee. Er zijn al veel gletsjergebieden open en de aanstaande sneeuwval zal er één zijn waar ze men in deze gebieden nog lang van kan genieten. Op hoogtes van 2400 tot 3200 meter zal er de komende weken niet heel veel negatiefs gebeuren met de sneeuwkwaliteit. Maar verrewege de meeste skigebieden openen hun deuren pas in het weekend van 6 of 13 december. Of deze sneeuw nog 4 weken herfst kan overleven valt te bezien. Dat gezegd hebbende zullen de skigebieden als Ski Arlberg, Serfaus, Silvretta Montafon en Ischgl de sneeuw met open armen verwelkomen en hopen ze hier dat de eerste laag voor een groot deel van de pistes is gelegd.

Enjoy the powder !

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.

Reacties