Gasteinertal 22 februari 2019
Gasteinertal 22 februari 2019

Warm of Koud

Wintersport Live Wintersport Live

Aan het begin van het seizoen is er een enorme hoeveelheid sneeuw gevallen en was het lang koud. Deze periode werd begin vorige week doorbroken en het resultaat was zon, zon en nog eens zon. Maar wat brengt de laatste week van februari ons. Nog meer zon of wordt het weer winter?

De komende dagen zie je grote verschillen in de Alpen. Waar normaliter de verschillen vooral in de hoogte van het gebied te vinden zijn. Is de verdeling tussen warm en kou nu zeer nadrukkelijk aanwezig tussen het oosten en westen van de Alpen.

Weer 23 februari 2019
Weer 23 februari 2019

Maar voor het zover is heeft vooral Oostenrijk te kampen met een grauwe dag met neerslag in de vorm van sneeuw of regen.

Vandaag, vrijdag 22 februari 2019, valt er voor het eerst in lange tijd weer neerslag. En helaas is dit in grote delen van de Oostenrijk veelal in de vorm van regen. Vooral in het noordelijke deel van het Vorarlberg, SalzburgerLand en Tirol komt het op het moment (11:30 uur) met bakken uit de hemel. De 0-gradengrens ligt hierbij rond de 1600 meter. Wat inhoudt dat de neerslag onder de 1400 meter vooral in de vorm van regen neerdaalt. Gelukkig daalt de 0-gradengrens in de loop van de dag nog aanzienlijk, waardoor in de avond de sneeuwgrens zal dalen naar circa 1000 meter. Echter neemt tegen die tijd de neerslaghoeveelheid ook flink af.

Hoe verder naar het oosten van Oostenrijk, hoe kouder het is.

Flachauwinkl: 1300 meter. 22 feberuari 2019
Flachauwinkl: 1300 meter. 22 februari 2019

Morgen; Zaterdag 23 februari 2019 en de rest van de week

De 2de week van de voorjaarsvakantie begint mooi. In de meeste Oostenrijkse skigebieden valt vandaag en vannacht boven de 1200 meter een lekker laagje verse sneeuw. En.... de zon komt terug met daarbij koud weer. Morgen liggen de temperaturen rond de -6 graden op 1700 meter in Oostenrijk. Voor Zwitserland en Frankrijk is dit een ander verhaal. Daar is het beduidend warmer. De 0-gradengrens ligt hier rond de 1800 meter.

Voor sommige wintersporters is dit goed nieuws. De zon is voor sommige dé reden om op wintersport te gaan. Jammer genoeg stijgt de temperatuur hier ook aanzienlijk bij. Wederom is dit voor sommige wintersporters de best mogelijke scenario. Maar voor de sneeuwkwaliteit en de winterbeleving had het absoluut beter geweest wanneer het een paar graden kouder had geweest.

De hele volgende week staat in alle Alpenlanden in het teken van zon, zon en nog eens zon. De 0-gradengrens ligt hierbij in Oostenrijk rond de 1700 meter en in Zwitserland en Frankrijk rond de 2300 meter.

Door de heldere nachten zal het 's nachts hard vriezen. Temperaturen tot -8 graden in de dalen zal geen uitzondering zijn. De kwaliteit van de piste zal hier absoluut onder lijden. Zeker op de zuid-hellingen ontstaat hierdoor de situatie dat de sneeuw overdag zeer zacht en papperig wordt. Deze waterige sneeuw vriest 's nachts weer aan en vorm daardoor in de ochtend een ijzige piste die in de loop van de dag weer omslaat tot pap.

Na volgende week:

Of het nog echt winter gaat worden is maar de vraag. De weerkaarten voorspellen op dit moment nog niet veel kou. Pas vanaf 3 maart lijkt het erop dat de winter voorzichtig terugkeert. Maar of dit daadwerkelijk zo zal zijn is op dit moment lastig te voorspellen en komen we volgende week op terug.

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.

Reacties