Diedamskopf, 15 januari 2018
Diedamskopf, 15 januari 2018

Extreem weer onderweg naar de Alpen

Wintersport Live Wintersport Live

Er lijkt deze winter geen einde te komen aan de sneeuwval. De ene dump is nog niet afgelopen of de andere snowdump staat al weer klaar, deze keer ook met zeer koude temperaturen. Hoeveelheden van meer dan een meter sneeuwval in 24 uur lijkt makkelijk te worden gehaald.

Frankrijk, Zwitserland en Italië zijn nog aan het bijkomen van de laatste dump van vorige week, terwijl Oostenrijk na 1,5 warme week met geregeld regen in de lagere skigebieden snakt naar wat verse sneeuw. Voor alle Alpenlanden geldt dat de komende dagen een enorme hoeveelheid neerslag onderweg is.

De komende drie dagen

Vandaag, 15 januari start de snowdump waar deze een paar dagen geleden eindigde; in Frankrijk. Het begint kleinschalig met slechts een paar cm sneeuwval in de Franse Alpen en de westkant van Zwitserland. Morgen echter gaat het in Frankrijk wederom helemaal los. Meer dan 50 cm sneeuw in de hoger gelegen skigebieden van Savoie en Haute Savoie is geen uitzondering. Later op de avond breidt de dump zich verder uit over Zwitserland en stroomt via het westen Oostenrijk binnen. Met een 0-gradengrens rond de 1000 meter zal het nog even spannend zijn of alle Oostenrijkse dalen de neerslag in de vorm van sneeuw of in de vorm van regen zullen verwelkomen. Op woensdag 17 januari bereikt de snowdump zijn top. In alle Alpenlanden sneeuwt het dan hevig tot zeer hevig en bij een 0-gradengrend rond de 300 meter blijft er geen enkel dorp in de Alpen gespaard.

De prognose is dat in de komende 48 uur, met ingang vanaf aankomende nacht, in de Zwitserse en Franse Alpen wederom 1,5 meter sneeuw gaat vallen en in de Oostenrijkse Alpen circa 1 meter sneeuw boven de 600 meter.

Bron: snow-forecast .com
Bron: snow-forecast .com

Vanaf donderdag 18 januari

Ondanks dat het vanaf donderdag iets minder heftig gaat sneeuwen, blijft het zeer onstuimig. Wederom valt de grootste hoeveelheid sneeuw in de Franse en Zwitserse Alpen, maar ook de Oostenrijkse en Italiaanse Alpen krijgen een flinke snowdump voor hun kiezen. Donderdag 18 januari lijkt daarbij de kalmste dag van de week te gaan worden. Op vrijdag en zaterdag echter sneeuwt het onophoudelijk hard met diepvriestemperaturen. -10 graden op 1000 meter en -16 graden op 2000 meter zal aan het eind van de week op vele plaatsen worden bereikt.

Val Thorens 15 januari 2018
Val Thorens 15 januari 2018

Vertrek richting Alpen

Ga jij dus de aankomende week richting de Alpen, ga dan goed voorbereid op pad. Neem genoeg eten en drinken mee onderweg, neem een deken en enkele kaarsjes mee voor in de auto en houdt rekening met vertraging door hevige sneeuwval. Wie weet valt het allemaal mee, maar een gewaarschuwd mens......

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.

Reacties