Wintersport Montana
Wintersport Montana. © Serge Lohner

Montana is een van de drie dorpen die deel uitmaken van het skigebied Crans Montana, in het Franssprekende deel van het Zwitserse Wallis. Ondanks dat de gebouwen in Wallis vaak in authentieke stijl gebouwd zijn, heeft Montana toch meer weg van een echt Frans ski dorp, met veel flatgebouwen, al is de nieuwbouw wel weer meer authentiek.

In de jaren 30 van de vorige eeuw zijn er meerdere sanatoria gebouwd om mensen met tuberculose te behandelen. Het skigebied heeft in totaal 140 kilometer pistes en is grotendeels verdeeld in 3 dorpskernen, vanwaar ook een lift vertrekt het gebied in. Het skigebied van Crans Montana heeft voor iedereen plek. Jong, oud, beginnend, gevorderd, iedereen kan hier zijn hart ophalen.

Informatie over het skigebied

 • Mountain
  Piek 2927 meter
  Dorp 1500 meter
 • Vanaf Utrecht
  977 km
 • Zomerskiën
  Nee
 • Gondels
  4
 • Stoeltjesliften
  6
 • Sleepliften
  8
 • Funpark
  0
 • Langlaufen
  25 km
 • Skiroutes
  40 km
 • Makkelijk
  0 km
 • Normaal
  55 km
 • Moeilijk
  70 km
 • Zeer moeilijk
  15 km
 • Totaal
  180 km

Op wintersport naar Montana

Montana ligt op 1495 meter hoogte en voor een Zwitsers ski dorp is dat redelijk gemiddeld. Er valt hier per jaar best veel sneeuw alleen ligt het gebied op een zuidhelling waardoor er vroeg en laat in het seizoen vooral hoog goede sneeuw ligt. Montana ligt in het midden van het skigebied, tussen Crans en Aminona in. Het skiseizoen loopt hier van midden november tot eind april, maar dit is een beetje afhankelijk van de sneeuwcondities. Het hoogste punt dat je in dit skigebied kunt bereiken is de Plaine Morte op bijna 3000 meter hoogte. Er is hier dus een mooi hoogteverval aanwezig wat het een wat uitdagender skigebied maakt.

Après-ski in Montana

De Zwitserse après-ski is natuurlijk met geen mogelijkheid te vergelijken met die in Oostenrijkse gebieden als Westendorf en Gerlos. Desalniettemin hoef je je hier na het skiën zeker niet te vervelen. De gastronomie is hier van hoge kwaliteit. Er wordt in de wintermaanden ’s avonds ook een fakkeltocht op de ski’s georganiseerd. Wie toch met een drankje en een dansje zijn ski dag wil afsluiten kan dit het beste doen bij Aprèski of Le Cervin Lounge Club, beiden in het dorpscentrum van Montana. Langs de piste zijn er nauwelijks bars en cafés.

Vervoer & Bereikbaarheid

Plan je reis

Met een afstand van 917 kilometer goed te bereiken met de auto. Er zijn twee verschillende routes, de ene is qua afstand korter en dan ga je tussen Kandersteg en Goppenstein met de autotrein, en de andere route is langs Vevey over de Zwitserse A9. Welke route je ook neemt, je rijdt vanuit Nederland langs Keulen, Frankfurt, Karlsruhe naar Bazel. Ter hoogte van Bern maak je de keuze voor de snelweg of de autotrein. Het hangt ook van het reistijdstip af, want de trein rijdt tussen tien voor twaalf en 5 uur ’s ochtends niet. Wie liever met het vliegtuig gaat heeft twee opties; vliegen naar Genève of Bern. De afstand en reistijd is hetzelfde; alleen de prijs kan soms nogal verschillen, evenals de mogelijkheid om ’s ochtends of ’s avonds te vliegen. In de toekomst wordt het waarschijnlijk ook mogelijk om naar Sion te vliegen waardoor je een geweldige ontsluiting krijgt met dit skigebied. Je kunt vanuit Nederland ook met de trein naar Montana maar dat is wel veel overstappen. Je kunt wel rechtstreeks vanuit Nederland naar Bazel, en vanuit daar kun je ervoor kiezen om via Bern, Spiez, Visp en Sierre naar Montana te reizen.

Ski's huren met korting in Montana

Wintersportmateriaal huren? Huur je ski's, snowboard of schoenen in Montana met korting via:

Toeristeninformatie

Aanbevolen accommodaties van

Wij hebben de beste accommodaties voor je geselecteerd. Bekijk ze hieronder: