Wintersport Skigebied Val Cenis
Wintersport Skigebied Val Cenis © A Pernet

In de Franse Savoie zijn erg veel mooie skigebieden. Sommigen authentiek en historisch, anderen modern en praktisch. Val Cenis ligt vlakbij de Italiaanse grens en is een verrassend skigebied met warempel mooie, authentieke en sfeervolle dorpjes. In totaal omvat het skigebied van Val Cenis 125 kilometer skipisten en is daarmee toch niet klein te noemen.

Het is een perfect skigebied voor beginnende wintersporters en de lichtgevorderden. In het dal vind je verschillende dorpen om te verblijven tijdens je vakantie in Val Cenis. Er is ook een skipas, de Eskimo pas, waarmee je 5 dagen in Val Cenis kunt skiën en dan één dag naar een ander dorp in de buurt kunt gaan.

Ligging skigebied Val Cenis

Val Cenis is natuurlijk de naam van het dal, wat weer onderdeel is van de Maurienne Vallei. De belangrijkste dorpen zijn Val Cenis - Lanslebourg, Val Cenis - Lansvillard en Termignon la Vanoise. Deze laatste ligt in een uithoek van het skigebied. Ooit was dit een separaat skigebied, maar er zijn een aantal verbindingsliften en skipistes gemaakt waardoor de gebieden aan elkaar verbonden zijn. Ook staan er nog verschillende nieuw te maken skipistes en skiliften op de planning om het skigebied nog wat uit te breiden. De waarheid gebiedt ook te zeggen dat de ‘Val Cenis dorpen’ eigenlijk allemaal min of meer aan elkaar grenzen, met uitzondering van Termignon. Er is als het ware lintbebouwing door het dal waardoor je geen duidelijke afgebakende dorpen of dorpskernen hebt. De namen helpen bij onderscheid maken, omdat er wel verschillende liften het dal uit vertrekken. Je vindt hier mooie accommodaties met veel natuurlijke materialen zoals hout en natuursteen. De betonnen flatgebouwen die je vaak in de Franse Alpen ziet, zijn hier in geen velden of wegen te bekennen. Er zijn veel appartementen en iets minder hotels, maar er is toch wel voldoende keuze.

De dorpen liggen ongeveer op een hoogte van 1400-1500 meter. Het hoogste punt in het skigebied is maar liefst 2800 meter hoogte. Ondanks dat er een behoorlijk hoogteverval is, vind je hier overwegend eenvoudige pistes. De bergpas die je in de zomer naar de Col de Mont Cenis brengt, is ’s winters een enorm lange groene afdaling. De langste groene piste van de wereld. Deze draagt de ludieke naam Escargot, omdat het nogal een tijdje duurt voordat je beneden bent op zo’n groene piste. Er zijn veel pistes op en onder de boomgrens, wat heel prettig is wanneer het zicht minder goed is. Door de geografische ligging van het Val Cenis ontvangt het gebied uit meerdere richtingen sneeuw. Hierdoor is het een sneeuwzekere wintersportbestemming. Om dat nog een beetje te ondersteunen is ook een aanzienlijk deel van de pistes voorzien met kunstsneeuw. Dat helpt ook om de pistes in het voorjaar wat beter te houden. In Val Cenis begint het skiplezier in de tweede week van december en eindigt vier maanden later in de tweede week van april.

Val Cenis presenteert zich als een echte familiebestemming. Er zijn snelle en moderne liften en veel eenvoudige pistes. Après-ski is hier echt minder aanwezig. Je vindt natuurlijk wel een lokale bar waar je een drankje kunt doen, maar van feesten is niet echt sprake. Er zijn natuurlijk wel andere activiteiten te doen, er is bijvoorbeeld 29 kilometer aan langlaufloipen in Val Cenis. Ook kun je een tocht maken met een hondenslede of een soort ‘sneeuw survival’ cursus volgen en in een tentje overnachten in de bergen. In Val Cenis vind je een aantal wellnesscentra en in het skigebied kun je ook parapenten of off-piste skiën. Bij deze laatste optie moet je even goed kijken waar dit is toegestaan want er zijn een aantal beschermde zones.

Val Cenis ligt op 1120 kilometer rijden met de auto vanaf Utrecht. Een grote afstand, net zoals bij veel Franse wintersportbestemmingen. Tegelijkertijd is er een snelweg door de Maurienne Vallei, wanneer je deze verlaten hebt ben je nog een half uur onderweg naar Val Cenis. Met de Ski Thalys reis je het beste tot Albertville. Je kunt een taxi nemen vanuit Albertville, de transfer naar Val Cenis duurt dan iets meer dan anderhalf uur. Het vliegveld van Chambéry ligt op één uur en drie kwartier rijden over de weg. Ook worden er tijdens de wintermaanden buspendels georganiseerd naar de Franse Alpen, door verschillende touroperators.

Ski's huren met korting in Val Cenis

Wintersportmateriaal huren? Huur je ski's, snowboard of schoenen in Val Cenis met korting via:

Informatie over het skigebied

Val Cenis

 • Mountain
  Piek 2800 meter
 • Zomerskiën
  Nee
 • Gondels
  2
 • Stoeltjesliften
  13
 • Sleepliften
  12
 • Funpark
  0
 • Langlaufen
  0 km
 • Skiroutes
  0 km
 • Makkelijk
  20 km
 • Normaal
  30 km
 • Moeilijk
  42 km
 • Zeer moeilijk
  20 km
 • Totaal
  112 km

Dorpen in Val Cenis

Aanbevolen accommodaties van

Wij hebben de beste accommodaties voor je geselecteerd. Bekijk ze hieronder: