Wintersport skigebied Monts Jura
Wintersport skigebied Monts Jura
Vergezichten vanaf Monts Jura
Vergezichten vanaf Monts Jura © Nicolas Gascard
Langlaufen in Monts Jura
Langlaufen in Monts Jura © Nicolas Gascard
Raquettes in Monts Jura
Raquettes in Monts Jura © Nicolas Gascard
Wintersport skigebied Monts Jura Vergezichten vanaf Monts Jura Langlaufen in Monts Jura Raquettes in Monts Jura

Monts Jura is een skigebied dat is ontstaan door een samenwerkingsverband tussen verschillende kleine skigebiedjes. Monts Jura ligt, zoals de naam al doet vermoeden, in het Jura gebergte. Dit gebergte ligt op de grens van Frankrijk en Zwitserland.

Het Jura gebergte is geen onderdeel van de Alpen. Het is een veel ouder gebergte, met wat lagere bergtoppen en ook ziet het wat meer glooiend in plaats van ruig en steil. Monts Jura ligt in het Franse deel van het Jura gebergte. Monts Jura telt in totaal 56 kilometer skipistes, verdeeld over drie deelgebieden en zes dorpjes. De drie deelgebieden zijn niet met een lift aan elkaar verbonden, wel met een busdienst.

Ligging Monts Jura

In het skigebied van Monts Jura liggen de volgende dorpen; La Vattay, La Faucille, Crozet, Mijoux, Lélex en Menthières. De drie skigebiedjes die er zijn liggen bij de dorpen Mijoux en La Faucille, Lélex en Crozet en Menthières heeft nog een eigen skigebiedje. Het skigebied heeft overwegend groene en blauwe pistes en is daarmee meer dan geschikt voor de beginnende wintersporter. Daarnaast zijn er ook nog veel andere winterse activiteiten te doen in deze regio. Denk aan schaatsen, rodelen, langlaufen, winterwandelen of met een hondenslee de omgeving verkennen. Ga je hier een week naartoe zou je ook nog een daguitstap naar wereldstad Génève kunnen maken, deze ligt op slechts een uurtje rijden. De echte kilometervreter komt hier wat minder aan zijn trekken, maar toch is het gebied verrassend veelzijdig en bovenal prachtig.
De dorpen zijn authentiek en zeer sfeervol. Ondanks dat Monts Jura zich als een echte toeristenregio presenteert, vind je hier absoluut geen betonnen hoogbouw. Het skigebied is rustig doch speels, er zijn veel mooie afdalingen tussen de bomen en de sfeer is erg gemoedelijk. Druk is het hier niet zo vaak, soms in de weekends als er dagjesmensen uit de stad komen skiën.

Monts Jura is een goede bestemming voor een short-ski, de luchthavens van Lyon en Génève zijn beiden dichtbij. Vanuit nagenoeg elk punt in het skigebied heb je uitzicht op het meer van Génève en ook de bergen van de Jura zelf zijn toch wel spectaculair te noemen. Het prijsniveau is hier vriendelijk.

De dorpen liggen op ongeveer 800-1000 meter hoogte en het hoogste punt dat je in Monts Jura kunt bereiken is 1680 meter hoogte. In vergelijking tot de alpen lijkt dit laag maar qua sneeuwzekerheid doet het zeker niet onder voor de Alpen. Wel is het skiseizoen wat ‘flexibeler’; door de beperkte hoogte kunnen de weersomstandigheden soms snel omslaan en de sneeuwconditie kan daardoor snel slechter worden. Tijdens een gemiddelde winter kun je skiën in Monts Jura van medio december tot en met eind maart.

Monts Jura heeft geen echte après ski gelegenheden. Het skigebied is gemoedelijk en rustig. Her en der vind je wel een leuke lokale bar of kroeg, maar feestjes tot in de vroege uurtjes kom je hier echter niet tegen.
Monts Jura ligt op 865 kilometer rijden met de auto vanaf Utrecht. Je rijdt overwegend over Franse snelwegen en de Route National 5. Na het verlaten van de N5 ben je nog ongeveer een uur onderweg, afhankelijk van je exacte eindbestemming. Met de trein reis je vanuit Nederland naar het station van Génève, vanuit hier ben je nog anderhalf uur onderweg naar Monts Jura. De luchthaven van Génève ligt iets dichterbij, op een uur rijden. Je kan ook met de trein naar het Franse Lyon. De transfer naar Monts Jura duurt dan nog ruim twee uur. Dit geldt ook voor de luchthaven van Lyon.

Ski's huren met korting in Monts Jura

Wintersportmateriaal huren? Huur je ski's, snowboard of schoenen in Monts Jura met korting via:

Informatie over het skigebied

Monts Jura

 • Mountain
  Piek 1680 meter
 • Zomerskiën
  Nee
 • Gondels
  3
 • Stoeltjesliften
  5
 • Sleepliften
  19
 • Funpark
  0
 • Langlaufen
  0 km
 • Skiroutes
  0 km
 • Makkelijk
  0 km
 • Normaal
  37 km
 • Moeilijk
  18 km
 • Zeer moeilijk
  5 km
 • Totaal
  60 km

Dorpen in Monts Jura

Aanbevolen accommodaties van

Wij hebben de beste accommodaties voor je geselecteerd. Bekijk ze hieronder: