Bruyères lift - Les Menuires
Bruyères lift - Les Menuires. Foto: Skifan

Vernieuwingen in Les 3 Vallées

Skifan Skifan

Wij hebben de afgelopen zomer doorgebracht in Les 3 Vallées met als uitvalsbasis Les Menuires. Zoals zoveel skigebieden timmert ook Les 3 Vallées flink aan de weg om weer helemaal klaar te zijn voor het nieuwe seizoen. Vanaf hier uit hebben we de diverse werkzaamheden op de voet gevolgd.

Ook deze zomer zijn er in het grootste aaneengesloten skigebied ter wereld weer diverse werkzaamheden om de verbindingen te verbeteren, het comfort te verhogen, de sneeuwkwaliteit te verbeteren en de snelheid van de liften te vergroten. Hieronder volgt een overzicht van de diverse werkzaamheden in de Vallée de Belleville.

In Val Thorens/Orelle:

De SETAM in Val Thorens is begonnen met de aanleg van een nieuwe piste vanaf de Cime de Caron, deze piste zal aanvankelijk nog rood zijn maar moet op den duur blauw worden.

Het tracé van de Piste Cime:

Het tracé van de Piste Cime
Het tracé van de Piste Cime

Foto van het eerste gedeelte van de piste dat klaar is:

De plannen van Orelle zijn minstens net zo groot, dit jaar wordt begonnen met de eerste werkzaamheden voor de nieuwe gondel uit Orelle die via Plan Bouchet naar de Cime de Caron moet gaan. De landmeters zijn druk bezig geweest met het uitmeten van de plaats van aankomst en de pylonen.

Piket voor de aankomst van de gondel uit Orelle:

Na het succes van de tyroliënne van Orelle naar Val Thorens is de bouw gestart van de nieuwe tyroliënne die vertrekt vanaf het chalet bij de aankomst van de Moutière lift en gaat eindigen naast het Castor & Pollux tapis.

Het tracé van de nieuwe tyroliënne:

Het tracé van de nieuwe tyroliënne
Het tracé van de nieuwe tyroliënne

Het vertrek:

Vertrek Tyroliënne

De aankomst:

Vorig jaar is bij wijze van proef een zwarte piste vanaf de Boismint gecreëerd, besloten is dat deze piste dit jaar terugkomt en een officiële status krijgt.

In Les Menuires:

Grootste project in Les Menuires was de aanleg van een groot spaarbekken op La Masse om verzekerd te zijn van voldoende sneeuw op alle afdalingen van la Masse, vooral aan het begin en eind van het seizoen. Er valt (helaas) niet iedere winter zoveel sneeuw als in winter 2017/2018.

Als het spaarbekken klaar is gaat het als volgt uitzien:

Spaarbekken op La Masse

Op dit moment is het vooral een grote bouwput met heel veel stof:

Bouwput La Masse. Foto: Skifan

Een 2e groot project is de vervanging van de gondels van de Bruyères lift. Hiervoor moeten zowel de elektrische installatie als het mechanische gedeelte volledig worden vervangen.

De oude gondels zijn opgeslagen op een parkeerplaats in Menuires (belangstellenden kunnen wellicht nog een bod doen):

Bruyères lift - Les Menuires. Foto: Skifan

De nieuwe gondels (met 8 zitplaatsen en zonder schaambeenbrekers) zijn gearriveerd:

Nieuwe gondels Bruyères. Foto: Skifan

De Roc 1 gondel krijgt een grotere capaciteit (van 2800 naar 3200 pers/uur) en om het schommelen tijdens de passage van het bergstation te verminderen is de aankomst verlengd door het toevoegen van een extra pylone:

Roc 1. Foto: Skifan

Er wordt een nieuwe piste aangelegd die het middenstation van de Bruyères lift gaat verbinden met de Piste La Chasse (op de achtergrond zijn de piste van de Boismint te zien):

Verbinding Liften Bruyères met Piste La Chasse
Verbinding Liften Bruyères met Piste La Chasse. Foto: Skifan

De capaciteit van de Granges lift gaat van 1800 naar 2600 personen per uur door het toevoegen van extra stoeltjes.

Ben je benieuwd naar meer foto's van de ontwikkelingen in Les 3 Vallees. Bekijk dan onderstaande links:

Meer foto’s vindt u op https://www.flickr.com/photos/skifan/albums

en diverse video’s op https://www.youtube.com/user/vacanski/videos

Augustus 2018, Bon ski

Skifan

Auteur

Skifan
Skifan

Ik woon zowel in Nederland als Frankrijk. Les Menuires is mijn thuisbasis wanneer ik de Franse Alpen ben. Wanneer ik tijdens de schoolvakanties in Nederland verblijf kun je ons appartement huren: www.vacanski.com
Favoriete bestemmingen: Les Menuires, Val Thorens en Les 3 Vallées

Reacties