Sprookjeswereld in winters Lapland - Noorderlicht
Sprookjeswereld in winters Lapland - Noorderlicht

Sprookjeswereld in winters Lapland

Fleur Fleur

Ooit wilde ik er nog eens naartoe… Lapland. Het Noorderlicht, de extreme kou, de korte dagen, witte boompjes, sneeuw, husky’s, rendieren, sneeuwscooters, en ga zo nog maar even door. Meer dan genoeg elementen die mij zo aanspraken dat ik afgelopen kerstvakantie naar Fins Lapland afreisde.

Het werd een sprookjesachtige vakantie met zóveel hoogtepunten en met zóveel sfeer en gevoel, dat ik dat bijna niet op papier kan zetten.

Sprookjeswereld in winters Lapland - Landschap
Sprookjeswereld in winters Lapland - Landchap

We boekten onze trip op een van de heetste en langste dagen van zomer 2016. We besloten te boeken via Scandinavian Wintersports, een Nederlands bedrijf en met een prachtige accommodatie in Pÿha. Dat ligt een stuk verder van de bewoonde wereld dan de meeste accommodaties. Op oudjaarsdag vlogen we naar Rovaniemi, het stadje waar ook de kerstman woonde. Het vliegen en de busrit er naartoe bracht ons direct in  de stemming: ijs op de landingsbaan en op de weg en verder: sneeuw, heel veel sneeuw.

Een sprookje

In Lapland wonen meer rendieren dan mensen. Dat geeft wel aan hoe uitgestrekt de omgeving hier is. Er wonen twee (!!!) mensen per vierkante kilometer. Tijdens het skiën, het sneeuwschoenwandelen of de sneeuwscootertocht: we komen bijna geen andere mensen tegen. Het is een en al rust in een prachtige sprookjesachtige omgeving. De uitgestrekte bossen met meer sporen van wilde dieren dan van mensen, de sneeuwscooterpaden die bijna elke dag weer vol sneeuwen en de pistes zo leeg dat je op zoek moet naar andere skiërs. En dan nog het schemerige licht, want de zon komt maar net voorbij de horizon (tussen ongeveer 10:30 – 15:30). De gouden gloed die de zon over de besneeuwde bomen schijnt is adembenemend. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het Noorderlicht. Natuurlijk hoopten ook wij op het spotten van dit gekleurde, bizarre fenomeen. En wat denk je? Vier avonden op een rij was het raak. Een prachtig schouwspektakel van vage lichtvlekken, tot diepgroen, tot een regenboog van groen naar paars. Het Noorderlicht is écht zo mooi als je waar je nu op hoopt.

Sprookjeswereld in winters Lapland - Ijswakvissen
Sprookjeswereld in winters Lapland - Ijswakvissen

Skiën

Het kan bijna niet anders als je met vier skileraren op pad bent: onze freeride ski’s gingen mee. Die mochten immers gratis mee aan boord en dus besloten we onze eerste twee dagen op onze ski’s door te brengen. Naar Lapland ga je voor meer dan alleen skiën. Je skiet om van de omgeving te genieten, om het waanzinnige uitzicht vanaf de pistes in je op te nemen en om de bijzondere sfeer in Lapland te ervaren. Het gebied zelf is immers klein, er zijn namelijk geen bergen zoals je die van de Alpen kent. In de wijde omgeving liggen slechts twee kleine skigebieden die zo’n 500m hoog zijn. Maar als je naar Lapland gaat, kom je niet om de meest uitdagende skivakantie te beleven. Je komt voor de Lapse beleving. Ik heb nog nooit zoveel witte bevroren boompjes gezien tijdens afdaling, nog nooit de zonsopkomst én zonsondergang vanaf mijn ski’s kunnen meemaken en ik heb nog nooit zover weg kunnen kijken als dat ik dat in Lapland.

Auteur

Fleur
Fleur

Ik blog sinds 2016 voor Wintersport Live over algemene wintersport onderwerpen en als gepassioneerde synchroonskiër over Cool Movements. Het enige Demoteam in Nederland op professioneel niveau.
Favoriete bestemmingen: Maria Alm

Reacties