Nieuwe 3S lift in Zermatt - Alpine Crossing
Nieuwe 3S lift in Zermatt - Alpine Crossing

Nieuwe 3S lift in Zermatt

Evelien Evelien

Vernieuwing in Zermatt: De nieuwe lift die op dit moment wordt gerealiseerd is een 3S lift, wat staat voor ‘Dreiseilumlaufbahn’ oftewel 3 kabels. Er komen 25 gondels aan met in elke gondel 28 comfortabele verwarmde zitplaatsen. Maar dit is nog niet alles.

Zermatt is een chique mondaine wintersportplaats aan de voet van de Matterhorn, dat is bij velen bekend. Zermatt is al sinds jaar en dag een populaire vakantiebestemming, zowel ’s zomers als ’s winters. Mensen van over heel de wereld komen naar deze bijzondere plek om met eigen ogen het natuurschoon te aanschouwen. Sinds 1979 kun je met liften naar ruim 3800 meter hoogte komen, het Matterhorn Glacier Paradise. Een irritatiepunt is echter dat er slechts één lift naar dit hoogste punt was met daardoor een beperkte capaciteit en beperkt comfort; bij drukte sta je als sardientjes in een blik op elkaar. Vooral ’s winters tijdens het hoogseizoen kent deze lift veel wachttijd, anderhalf uur is geen uitzondering. De huidige lift is een grote gondel voor 100 personen met een capaciteit van 600 personen/uur. In 2017 zijn er bijna 500.000 mensen naar het Matterhorn Glacier Paradise vervoerd.

Constructie bergstation
Constructie bergstation

Uiteindelijk is er besloten dat er, parallel aan de huidige lift, nog een lift moest komen: de Matterhorn Glacier Ride. In Zermatt worden geen halve maatregelen genomen als het om vernieuwingen gaat. In een periode van 3 x 100 bouwdagen, is er gewerkt aan deze lift. 54 miljoen Zwitserse Frank, 38 bedrijven en 154 werknemers zijn met dit project gemoeid.

Een voordeel van de kleinere gondels die men voor dit project gaat inzetten en icm de 3S constructie is dat de lift minder windgevoelig wordt. De oude gondel  is door het formaat gevoelig voor wind en naast de diepvrieskou kan het hier ook heel erg hard waaien. Dit zorgt er voor dat er toch wel regelmatig ‘nee’ verkocht moet worden aan de toeristen omdat het gewoon niet veilig is. Door deze nieuwe lift wordt de capaciteit verhoogd tot een totaal van 2600 personen/uur.

Het liftontwerp en -bouw zijn door Leitner Ropeways gerealiseerd. De gondels zijn ontworpen door designstudio Pininfarina, die ook ontwerpen gemaakt heeft voor Ferrari en Maserati. Ze zijn gebouwd door Sigma. De kabels zijn geleverd door het Zwitserse Fatzer. Er zijn hoogwaardige materialen gebruikt in de bekleding zoals echt leer en Alcantara. Daarnaast zijn er ook vier VIP gondels bezet met 280.000 Swarovski kristallen en kun je een speciale ‘Crystal Ride’ gaan boeken. Eind september, wanneer in Zermatt eigenlijk al een heel klein beetje het wintersportseizoen begint, wordt de lift feestelijk geopend.

De bouw van deze nieuwe lift is de eerste stap van 3 om een groter en letterlijk hoger doel te realiseren: namelijk ‘Alpine Crossing’. Zermatt heeft een visie om in 2021 het bergstation van deze nieuwe lift te kunnen verbinden met een 3S lift die vertrekt vanuit het Italiaanse Testa Grigia. Hiermee wordt het oversteken van de Zwitsers-Italiaanse grens en natuurlijk vice versa, vergemakkelijkt. Dit zou dan de tweede stap zijn. Als derde en laatste stap zou er nog een lift moeten komen vanuit het skigebied van Monte Rosa in Italië. Dit skigebied zou dan 600 km aan aaneengesloten skipistes gaan tellen verdeeld over 2 landen.

Ja. Het is mondain. Misschien ook wel snobistisch, want 9 minuten in een gondel bezet met kristallen die ook nog eens een autonoom klimaatsysteem heeft, is niet wat je noemt een primaire levensbehoefte. Maar Zermatt is echt een bestemming die op je bucketlist moet staan. De natuur, de pistes, de mensen, de sfeer, de omgeving. Het is uniek en dit maak je nergens anders mee. Met de bouw van deze lift zijn vele records gebroken, waaronder de hoogste bouwplaats ter wereld en het hoogste bergstation van een 3S lift ter wereld. Zelf hoop ik medio december de primeur in deze nieuwe lift te hebben.

Bron en meer informatie: www.matterhornparadise.ch/en/media-corner/matterhorn-glacier-ride

Auteur

Evelien
Evelien

Ik ben geregeld in de bergen te vinden. De skigebieden rond Zermatt en Saas-fee kom ik al van jongs af aan. Schrijven en bloggen over wintersport doe ik al sinds de start van Wintersport Live
Favoriete bestemmingen: Zermatt, Grächen, Saas-Fee

Reacties