Sportgastein in het Gasteinertal
Sportgastein in het Gasteinertal

Het Gasteinertal in het Salzburgerland

Evelien Evelien

Onder de Nederlanders is het Gasteinertal niet zo heel erg bekend. Ik ging namens Wintersport Live eens een kijkje nemen om met eigen ogen te zien of onbekend inderdaad onbemind maakt. Ik verbleef in hotel Bärenhof in het dorp Bad Gastein, een van de laatste dorpen in dit dal maar tevens ook een van de grootste.

Het hotel lag heel dichtbij de skilift Stubnerkogel die je in het skigebied van Bad Gastein brengt. De lift was op loopafstand. Tegelijkertijd is er een compleet busnetwerk dus ook als je verder van de skilift af verblijft hoef je nooit enorme stukken te lopen.

Uitzicht op Bad Hofgastein
Uitzicht op Bad Hofgastein

Stubnerkogel, Angertal en Schlossalm

Wat mij opviel is dat het voor de tijd van het jaar eigenlijk best druk was. Zowel bij de liften als bij de pistes. De liften zijn echter modern waardoor je eigenlijk nergens een echt lange wachttijd hebt. Vanuit Bad Gastein vertrek je met de skilift Stubnerkogelbahn naar het skigebied van de Stubnerkogel. Hier vind je een aantal afdalingen, waaronder een aantal dal afdalingen terug naar Bad Gastein. Daarnaast kun je ook de oversteek maken naar het skigebied van Bad Hofgastein. Deze gebieden worden aan elkaar verbonden door Skicentrum Angertal, wat gevestigd is in de kloof tussen beide gebieden. Hier is ook een kinderland, starten veel skischolen en is ook met een gondel te bereiken als de rode afdaling te lastig zou zijn. Vanuit Angertal ga je in de skilift Kaserebenbahn naar het skigebied van Schlossalm, wat het skigebied van Bad Hofgastein is. Hier kun je tot een hoogte van 2300 meter skiën. Tevens kun je ook helemaal terug skiën naar Bad Hofgastein. Terug ga je dan  met een treintje en een grote gondel, en binnen een mum van tijd kun je dan weer terug zijn in Bad Gastein.

Piste B16 vanaf het bergstation van de Stubnerkogelbahn
Piste B16 vanaf het bergstation van de Stubnerkogelbahn

Tijdens deze reis ben ik zeer weinig Nederlanders tegengekomen. Oost-Europeanen des te meer. Oostenrijk heeft natuurlijk historische banden met een aantal Oost-Europese landen. Daarnaast is er vanuit het Gasteinertal een tunnel voor de autotrein die een kortere route naar Slovenië mogelijk maakt. Mede hierdoor is dit dal erg geliefd bij Oost-Europeanen.

Wellness mogelijkheden

Bad Gastein is een historische plaats, dit zie je ook echt terug in de gebouwen hier. Je vindt nagenoeg geen houten chalets en des te meer statige stenen historische gebouwen waar nu meestal een hotel in gevestigd is. Er zijn hier veel complete hotels, met onder andere een zwembad en wellness mogelijkheden. Daarnaast is er in Bad Gastein ook de Felsentherme, een thermaal baden complex waarin je kunt genieten van thermaal water uit de bergen. In Bad Hofgastein is er een vergelijkbaar complex, de Alpentheme. In Dorfgastein, wat helemaal aan het begin van het dorp ligt, is een zwembad, het Solarbad. Op de weg naar Sportgastein, wat dan weer helemaal achterin het dal ligt, kom je ook de Heilstollen tegen. Dit zijn oude mijngangen waar natuurlijke radonstraling is. Al sinds jaar en dag komen mensen met allerhande gezondheidsklachten naar de Heilstollen in de hoop verlichting van hun klachten te vinden.

Pistecondities

Tijdens mijn trip was er helaas al meer dan een week behoorlijke warmte in het dal. De dorpen liggen tussen de 800 en 1000 meter hoogte. De week voorafgaand aan de reis was er die enorme orkaanstorm geweest en daarna Südföhn. Ten tijde van mijn aanwezigheid waren veel pistes slechts dun bedekt. Boven de bomengrens waaide het flink waardoor de losse sneeuw weg was en onder de bomengrens was er veelal slush. Desalniettemin was wel heel het gebied, op de rodelbaan na, geopend. Dus ondanks dat de omstandigheden alles behalve top waren, zijn er weinig beperkingen geweest. Petje af dus voor de dames en heren van de pistedienst. Ook kan ik me goed inbeelden hoe dit dal is als er wel voldoende sneeuw is en Koning Winter oppermachtig is. Er zijn dan verschillende langlaufloipes in het dal, er is een rodelbaan die ’s avonds verlicht is, je kunt met een arrenslee een romantische tocht maken door het dal, er zijn begeleide sneeuwschoenwandelingen.

Uitzicht op skigebied Graukogel vanaf piste B16
Caption

Moderne en internationale après-ski

Qua après-ski is er in Bad Gastein genoeg te doen. Meer dan in de andere dorpen, al doet de après-ski niet heel Oostenrijks aan. Er zijn veel bars en kroegen en zelfs een nachtclub en een casino maar deze bevinden zich allemaal in het dorp en niet langs de pistes. Het aanbod is verder wel groot en ook divers.

Skimogelijkheden

Naast het skigebied van de Stubnerkogel/Angertal/Schlossalm kun je ook op andere plekken skiën. Vanuit Bad Gastein zelf kun je ook naar een kleiner separaat skigebied, de Graukogel. Vanuit mijn accommodatie was dat een enorm stuk lopen maar gelukkig rijdt er ook een ski bus. Tijdens mijn trip heb ik hier door de weer- en sneeuwomstandigheden helaas niet kunnen skiën. Helemaal achterin het dal ligt het skigebied van Sportgastein. Hier zijn 2 liften en 7 pistes, dit ligt overigens wel een stukje hoger dan de overige gebieden. Het is hier meer sneeuwzeker. Helemaal voorin het dal ligt Dorfgastein, dit is een gezellig dorp wat juist wel heel gezellig aandoet met veel houten chalets. Dit is ook een echte gezinsbestemming. Het skigebied is verbonden met dat van Großarl wat aan de andere kant van de berg ligt en ook een echte familiebestemming is.

Weitmoserbahn, dalstation van de Doppelsesselbahn Hohe Scharte in het skigebied van Schlossalm
Weitmoserbahn, dalstation van de Doppelsesselbahn Hohe Scharte in Schlossalm

Eindconclusie

Al met al heeft het weer mij tijdens deze trip helaas niet meegezeten maar ik heb wel een goede indruk gekregen van de schoonheid en de mogelijkheden van dit gebied. De verschillende dorpen voldoen aan verschillende behoeftes, er zijn veel lange afdalingen en er is ook voldoende vertier voor na het skiën. Tijdens de dag met storm en regen zag je veel mensen naar de verschillende wellnesscentra vertrekken of juist de kroeg in.

Kijk voor meer informatie over dit skigebied op de website van Skigastein: www.skigastein.com

Auteur

Evelien
Evelien

Ik ben geregeld in de bergen te vinden. De skigebieden rond Zermatt en Saas-fee kom ik al van jongs af aan. Schrijven en bloggen over wintersport doe ik al sinds de start van Wintersport Live
Favoriete bestemmingen: Zermatt, Grächen, Saas-Fee

Reacties