Alpine Crossing - Zermatt
Alpine Crossing - Zermatt

Alpine Crossing in Zermatt

Evelien Evelien

Innovatienieuws uit de Zwitserse én Italiaanse Alpen. Het fenomenale skigebied Zermatt, in het kanton Wallis in Zwitserland, heeft een ambitieus plan. Ze zetten zich in voor ‘Alpine Crossing’. Oftewel, het (eenvoudig) kunnen doorkruisen van de Alpen.

De afgelopen drie jaar is er gebouwd aan een supermoderne 3S-gondel vanaf het punt Trockner Steg (2939 M.ü.M) naar de Klein Matterhorn (3821 M.ü.M) . Deze lift heeft de naam Matterhorn Crystal Ride gekregen, omdat er vier gondels zijn welke aan we buitenkant volledig bezet zijn met Swarovski kristallen. Ook is de vloer van die gondels doorzichtig, voor een unieke ervaring. De gondels zijn ontworpen door de beroemde Pininfarina ontwerpstudio, welke ook voor Maserati en Ferrari ontworpen heeft. Er is driemaal honderd dagen gewerkt aan deze state-of-the-art lift. Deze week is er besloten om een tweede (van mogelijk drie) stap te zetten in Alpine Crossing. De nieuwe 3S-gondel loopt parallel aan de huidige Luftseilbahn. Er is hiervoor gekozen om enerzijds de capaciteit te verhogen, maar anderzijds is een 3S-gondel veel minder windgevoelig.

3S cableway Testa Grigia - Matterhorn glacier paradise
Project: 3S cableway Testa Grigia - Matterhorn glacier paradise

Deze week is er een overeenkomst bereikt tussen enerzijds Zermatt Bergbahnen AG en anderzijds Stiftung Landschaftsschutz Schweiz, om in 2021 een nieuwe 3S-gondel in gebruik te gaan nemen. Deze zal vertrekken vanaf het punt Testa Grigia in Italië, op een hoogte van ruim 3400 meter. De lift moet eindigen op de Klein Matterhorn, op ruim 3800 meter hoogte. Zermatt Bergbahnen AG wilde heel graag deze lift bouwen, maar Stiftung Landschaftsschutz Schweiz was hier tegen. Deze stichting zet zich, zoals de naam al doet vermoeden, in voor het behoud en onderhoud van het Zwitserse landschap en de natuur. Op 25 februari zijn beide partijen, na goede gesprekken, toch tot een overeenkomst gekomen en wordt de tweede stap in Alpine Crossing een feit. Zermatt Bergbahnen AG heeft onder andere beloofd een aantal bestaande liften te gaan verwijderen, wanneer de nieuwe lift gerealiseerd is.

Het Alpine Crossing project is een ambitieus en bijzonder project om het reizen tussen Zermatt in Zwitserland en Cervinia in Italië te vergemakkelijken, en ook om dit 365 dagen per jaar mogelijk te maken. Op dit moment kun je redelijk eenvoudig van Zwitserland naar Italië komen maar, dit moet je dus wel al skiënde doen. ’s Zomers is dit dus niet mogelijk wegens sneeuwgebrek. Door de realisatie van de nieuwe lift tussen Testa Grigia en de Klein Matterhorn, wordt deze ‘oversteek’ wel 365 dagen per jaar mogelijk. Voor zowel wintersporters als recreanten. Want, ondanks dat dit een fenomenaal skigebied is, komen hier waanzinnig veel toeristen van over de gehele wereld om dit unieke bergpanorama te aanschouwen, zonder ski’s. Wanneer je in dit deel van de Alpen bent, word je omringd door heel veel bergtoppen van meer dan 4000 meter hoogte. En natuurlijk, The Horn That Matters, de Matterhorn. Deze majestueuze bergtop trekt al eeuwen tal van diverse bezoekers. Wanneer je met behulp van deze twee gondels aan Alpine Crossing doet, versla je meer dan 4000 hoogtemeters, en dat is voor een reis met gondels echt uniek.

Alpine Crossing

Overigens zijn er ook plannen voor een derde stap in het Alpine Crossing project. Zo zou er ook een 3S-gondel gebouwd kunnen gaan worden tussen het skigebied van Monterosa in Italië, en de Klein Matterhorn. Hierdoor zou een nieuw superskigebied ontstaan. Zermatt Bergbahnen AG laat echter weten, dat dit op dit moment blijft bij een plan en een idee. Het is aan de Italianen om te beslissen hoe en of dit gerealiseerd gaat worden.

De uitbreiding van skigebieden is hip. Veel gebieden bouwen moderne 3S-gondels tussen gebieden om zo grote (super)skigebieden te doen ontstaan. In Zwitserland verlopen deze ontwikkelingen vaak stroef, dus dit is best heel bijzonder. Tegelijkertijd moeten we ons afvragen of het nodig is. Als alles volgens plan zou verlopen is de top van de Klein Matterhorn straks één grote kruising met mensen die van A naar B willen, en vice versa. Maar toch. Met de bouw van deze liften bewijzen de Zwitsers in Zermatt, in samenwerking met onder andere Leitner Ropeways, dat ze tot veel in staat zijn. Bouwen op grote hoogte, tijdens bijzondere weersomstandigheden.

Bronnen:

https://www.matterhornparadise.ch/en/Company/Investments-and-projects/Alpine-Crossing

https://www.1815.ch/news/wallis/aktuell/alpine-crossing-zermatt/?fbclid=IwAR3_6iEfd1ploRMGg94Uj9PFmXuf8i0ZcALhMPUYvEmZGSYkTgU3OK5DSpg

Auteur

Evelien
Evelien

Ik ben geregeld in de bergen te vinden. De skigebieden rond Zermatt en Saas-fee kom ik al van jongs af aan. Schrijven en bloggen over wintersport doe ik al sinds de start van Wintersport Live
Favoriete bestemmingen: Zermatt, Grächen, Saas-Fee

Reacties