Winterbanden op wintersport
Winterbanden op wintersport

Veilig en zonder boete met winterbanden naar de wintersport

Wintersport Live Wintersport Live

Wie op wintersport gaat, reist vaak per auto naar het skigebied. Wanneer je ’s winters per auto door Europa reist, is het van belang om rekening te houden met winterse omstandigheden Een onderdeel van deze voorzorg is het zorgen voor goede winterbanden onder de auto.

De regels met betrekking tot het hebben van winterbanden verschillen nogal van land tot land. Ook zonder winterbandenverplichting is het verstandig om ’s winters voor winterbanden te kiezen. Waarom? Dat lees je in dit artikel.

Winterse omstandigheden
Winterse omstandigheden

Waarom winterbanden?

Hoewel in Nederland winterbanden niet verplicht zijn, is het toch verstandig om ze ’s winters te gebruiken. Winterbanden hebben namelijk een speciaal soort rubber dat ook bij lage temperaturen soepel blijft. Dit in tegenstelling tot zomerbanden, die bij temperaturen onder de 7 graden erg stug worden. Daardoor is er minder contactoppervlak tussen band en wegdek en zodoende heb je minder grip. Een ander voordeel van winterbanden is het diepere profiel van de band. Hierdoor kan meer water worden afgevoerd en heb je in de sneeuw meer grip. Winterbanden zijn dus niet alleen bij winters weer een goede keuze, maar ook in regenachtige omstandigheden heb je meer grip. Je vraagt je misschien af waarom dan niet iedereen het hele jaar door op winterbanden rijdt. Dit komt omdat winterbanden door hun hogere grip ook zorgen voor meer rolweerstand en zodoende een hoger energieverbruik. Dus ’s zomers is de zomerband dan weer de beste keuze.

Sneeuw tijdens de wintersport

Oostenrijk

In het populaire wintersportland Oostenrijk zijn winterbanden ’s winters verplicht onder winterse omstandigheden. Als je in deze situaties geen winterbanden hebt, kun je een boete krijgen van minimaal € 35,-, maar deze kan oplopen tot wel € 5000,- als je een gevaarlijke situatie veroorzaakt. Wanneer je met zomerbanden bij een ongeval betrokken raakt, kan je aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Ook al had je zelf geen schuld aan het ongeval.

Duitsland

Ook in Duitsland zijn winterbanden enkel onder winterse omstandigheden verplicht. De boete voor het niet hebben van winterbanden onder deze omstandigheden ligt tussen € 60,- en € 100,-. Net als in Oostenrijk kun je ook in Duitsland bij een ongeval voor de schade aansprakelijk worden gesteld wanneer je geen winterbanden onder je auto hebt. Als kan worden bewezen dat het feit dat je zomerbanden had, heeft bijgedragen aan het ontstaan van een ongeval kan de Duitse justitie je zelfs strafrechtelijk vervolgen.

Zwitserland

In Zwitserland is er geen verplichting om op winterbanden te rijden en kun je dus ook niet beboet worden als je in de winter toch met zomerbanden rijdt. Desondanks kan je wel weer aansprakelijk worden gesteld voor schade als je zonder winterbanden bij een ongeval betrokken raakt. Niet alleen om boetes te vermijden, maar vooral voor meer grip en zodoende een veiligere reis naar de wintersportbestemming, is het verstandig om winterbanden onder de auto te laten plaatsen voordat je op wintersport gaat.

België en Frankrijk

In België en Frankrijk geldt, net als in Nederland, geen verplichting omtrent winterbanden. Wel kan het in Frankrijk verplicht zijn om sneeuwkettingen om de banden te leggen.

Winterbanden en sneeuwkettingen
Winterbanden en sneeuwkettingen

Vergoeding autoverzekering

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Ontstaat er hier schade terwijl je zonder winterbanden rijdt? Dan verandert er niets aan de dekking van de autoverzekering. In het buitenland, waar die verplichting soms wel geldt, is dat een ander verhaal. De autoverzekeraar vergoedt schade soms niet, of in mindere mate, als je zonder winterbanden reed tijdens een ongeval.

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.

Reacties