Winterbanden Duitsland
Winterbanden in Duitsland

Winterbanden in Duitsland

Wintersport Live Wintersport Live

Sinds afgelopen jaar zijn de regels voor het rijden met winterbanden in Duitsland aangescherpt. Kom niet voor verrassingen te staan tijdens je wintersportvakantie en check nog even goed of jouw banden wel volstaan aan de nieuwe wetgeving.

Winterbanden zijn in Duitsland niet verplicht, maar wel bij winterse omstandigheden. Aangezien "winterse omstandigheden" open kan staan ter discussie en het weer tijdens een rit kan omslaan, raden wij te allen tijde aan om vanaf 1 november tot en het weekend van Pasen mét winterbanden in Duitsland te rijden.

Winterse omstandigheden
Winterse omstandigheden

Officieel staat er in de Duitse wet dat winterbanden verplicht zijn bij ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming.

Wanneer je onder deze omstandigheden met de winterbanden door Duitsland rijdt moet je goed opletten welk type winterband je om de velg hebt gemonteerd. De winterbanden moeten namelijk voorzien zijn van een sneeuwvloksymbool, maar ook banden die zijn gefabriceerd vóór 1 januari 2018 en alleen een M+S aanduiding hebben worden als winterband beschouwd.

M+S

De nieuwe eisen sinds 1 januari 2018

  • Ben je nog van plan om binnenkort nieuwe winterbanden te kopen? Kies dan altijd winterbanden uit waar een sneeuwvloksymbool op staat. Dit is een pictogram van een berg met sneeuwvlok. Ook wel het alpinesymbool of 3PMSF genoemd. Alleen winterbanden met sneeuwvloksymbool gelden in Duitsland als officiële winterband. Dit symbool geeft aan dat ze geschikt zijn bevonden na een uitvoerige test voor gebruik bij winterse omstandigheden.
  • Heb je al winterbanden en staat er alleen maar een M+S-symbool op, dan kun je deze gewoon blijven gebruiken in Duitsland. Zolang de banden maar vóór 2018 zijn gefabriceerd. Deze banden zullen pas na 30 september 2024 niet meer geldig zijn als winterband in Duitsland.
  • De productiedatum van de winterband kun je zien aan de DOT code (DOT = Department of Transportation). Dit vind je aan de zijkant van de band. De laatste vier cijfers van deze code geven aan in welke week en welk jaar de band is gemaakt. De cijfers 4116 staan bijvoorbeeld voor week 41 in 2016.

Waar moet je nog meer aandenken?

  • Winterbanden moeten wettelijk een profieldiepte hebben van ten minste 1,6 mm, echter wordt een profiel van 4 mm aangeraden.
  • De bestuurder moet zich aan de voorgeschreven maximumsnelheid voor de winterbanden houden. Deze maximumsnelheid vind je dmv een lettercode op de zijkant van de band. Wanneer de maximumsnelheid van de winterbanden lager is dan die van de auto, moet er op het dashboard, in het zicht van de bestuurder een sticker worden aangebracht met daarop de maximumsnelheid van de winterbanden.
  • Het klinkt als een schot voor open doel, maar we melden het toch nog even: De Winterbanden moeten op alle aanwezige wielen van de auto worden gemonteerd.

Let op: Behalve dat het erg gevaarlijk is riskeer je tevens een boete wanneer je bij winterse omstandigheden in Duitsland zonder winterbanden rijdt. Maar deze boete kan hoger op lopen wanneer door jouw toedoen er een verkeersopstopping ontstaat, doordat je bijvoorbeeld rond rijdt met zomerbanden met onvoldoende grip. Sterker nog; Wanneer je bij winterse omstandigheden een ongeval veroorzaakt en nog op zomerbanden rijdt, kan het ongeval worden gezien als grove nalatigheid van de auto zonder winterbanden.

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.

Reacties