Skigebied Les 3 Vallées
Skigebied Les 3 Vallées

Waar in Les 3 Vallées

Skifan Skifan

Je hoort veel over Les 3 Vallées, maar twijfelt nog welk deel van het skigebied het beste past bij jouw wintersportvakantie? Dan help ik je graag verder met deze keuze. Want elk deel van het gebied heeft zijn eigen karakteristieken eigenschappen, de voor,- en nadelen.

Les 3 Vallées zijn 3, maar sinds de ontwikkeling van Orelle, eigenlijk 4 valleien die samen een skigebied hebben dat tussen de 1300 en 3200 meter ligt. Alle 600 kilometer pistes zijn zodanig met elkaar verbonden dat alle plaatsen in Les 3V zonder verplaatsingen per auto of per bus te bereiken zijn.

Maar daarnaast heeft iedere vallei heeft zijn eigen skipas en kan er dus op een kleiner deel van het immense gebied geskied worden, zonder togang te hebben op de naast gelegen valleien. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een skipas voor het hele gebied verkrijgbaar.

Stations van Les 3 Vallées

Brides las Bains

Brides les Bains

Brides les Bains is een authentiek Frans dorp dat eigenlijk vooral bekend was vanwege zijn thermaal baden. Sinds de Olympische Spelen van 1992 is het door een gondel (20 minuten) verbonden met Méribel. Brides heeft geen eigen skigebied en is ook niet (meer) per ski bereikbaar. Het is een ideale low cost oplossing om in Les 3 Vallées te kunnen skiën.

Courchevel

Courchevel

Hoogte plaats: 1300 - 1850 meter

Courchevel bestaat uit meerdere kernen: Courchevel Le Praz (1300 m), Courchevel Village (1550 m), Courchevel Moriond (1650 m) en Courchevel 1850. Hoe hoger het dorp hoe hoger de prijzen, Courchevel 1850 spant hierbij de kroon: veel 4 en 5 sterren accommodaties en chique privé chalets. Hier kun je je nieuwe Ferrari of bontjas showen. Hier huurt een Rus op oudejaarsavond het hoogstgelegen bergrestaurant af voor een feestje met vuurwerk en hier huurt een Koreaan een hele piste af (met pistenbully en sneeuwscooter) om ongestoord te kunnen skiën. Wel een skigebied om je vingers bij af te likken, van beginner tot crack, hier komt iedereen aan zijn trekken.

Courchevel Moriond is minder chique en bij uitstek geschikt voor beginners en gezinnen met kleine kinderen. Veel blauwe pistes die bijna allemaal in de zon liggen.

Courchevel Le Praz ligt het laagste en is een charmant chaletdorp met voor beginners pittige dal afdalingen, bovendien liggen de meest chalets hier niet direct aan de piste. Door de ligging op het noorden hebben de pistes van Le Praz in december en januari nauwelijks zon.

La Tania is in 1992 gesticht ter gelegenheid van de O.S. Hier was één van de Olympische dorpen. Er staan dus veel moderne accommodaties, zowel chalets als hoogbouw. Het dorp heeft in december en januari weinig zon, voordeel hiervan is dan wel dat de pistes hier ondanks de hoogte van 1450 meter lang goed blijven. La Tania en zijn pistes liggen midden tussen de  uitgestrekte naaldboom bossen

Méribel

Hoogte plaats: 1450 meter tot 1750 meter

Méribel is een door de Engelsen ontwikkeld dorp, de voertaal is hier dan ook Engels. Minder chique dan Courchevel maar toch duidelijk een dorp met allure. Aantrekkelijk skigebied met slechts één bezwaar: voor beginners is het dorp alleen makkelijk te bereiken via de Piste Truite vanaf Mottaret.

Niet alle accommodaties liggen hier direct aan de piste.

Veel afdalingen naar Méribel liggen in de bossen.

Méribel Mottaret is met 1700 meter het hoogstgelegen dorp in de Vallée des Allues. Hoewel veel accommodaties aan de piste liggen zijn er een aantal gebouwen die wat verder van de liften af liggen. Onderdeel van het skigebied is de Mt Vallon (2900 m), een gebied met mooie pistes maar ook oneindig veel off piste afdalingen. Beginners pas op, vooral aan het eind van de dag zijn de afdalingen naar het dorp pittig te noemen.

Bij Mottaret hoort ook een prachtig snowpark de DC area 43

Méribel Village is het laatst gecreëerde station in de vallei van Les Allues, het dorp ligt op 1400 meter en is door een stoeltjeslift verbonden met het skigebied van Méribel. Vanaf 1990 is MGM hier begonnen met de bouw van chalets en appartementen. Door de komst van een restaurant een winkel en een sportzaak is het dorp inmiddels volledig selfsupporting.

St. Martin de Belleville

St. Martin de Belleville

Aantal inwoners (Val Thorens, Les Menuires meegerekend): 3000

Hoogte plaats: 1450 meter

St Martin de Belleville is een authentiek Frans dorp, qua oppervlakte één van de grootste van Frankrijk, zowel Les Menuires als Val Thorens horen bij St Martin. In de jaren 60, toen 2/3 van de bevolking naar de grote steden was vertrokken is van hier uit de ontwikkeling van de vallei begonnen met de oprichting van Les Menuires in 1966 en Val Thorens in 1971. Vanuit het dorp sta je na de gondel en de nieuwe 6-persoons stoeltjeslift meteen op de grens van de Vallée de Belleville en de Vallei van Méribel. Het oude gedeelte van St Martin ligt niet direct aan de piste, het nieuwe gedeelte ligt direct aan de piste. Om thuis te komen moet u ’s avonds wel steeds dezelfde afdaling nemen.

Les Menuires

Les Menuires

Hoogte plaats: 1850 meter

Les Menuires is een typisch Frans skidorp. Ontstaan in de jaren 60 van de vorige eeuw aanvankelijk veel hoogbouw die ideaal lag ten opzichte van de pistes. Later zijn er een aantal nieuwe wijken en gebouwen bijgekomen die steeds meer in chalet stijl zijn opgetrokken. Nog steeds liggen bijna alle accommodaties direct aan de piste. Het uitgaansleven is beperkt, wel zijn er diverse eetgelegenheden en slechts 2 nachtclubs. Les Menuires richt zich vooral op families en is qua prijs een stuk vriendelijker dan de andere dorpen.

Val Thorens

Val Thorens

Hoogte plaats: 2300 meter

Val Thorens is met 2300 meter het hoogst gelegen skistation in de Alpen. Het publiek is internationaal en varieert van jetset tot studenten. Het nachtleven is volledig ingesteld op dit gevarieerde publiek. Het liftpark is één van de modernste ter wereld en ontsluit pistes van alle moeilijkheidsgraden. Bovendien is het aantal off piste afdalingen eindeloos. Veel Noordhellingen  dus in het begin van het seizoen weinig zon maar laat in het seizoen nog steeds prima sneeuw.

Val Thorens heeft een groot snowpark geschikt voor zowel beginners als (ver)gevorderden.

Orelle

Orelle

Hoogte plaats: 800 meter

Aantal inwoners: 360

Orelle ligt op 800 meter hoogte en is niet per ski te bereiken. Vanuit het dorp is er een directe verbinding naar het eigen skigebied dat op 2300 meter begint en helemaal op zuidhellingen ligt.

Voordeel van Orelle is de, zeker bij slecht weer, makkelijke aanrijroute. Het dorp ligt op slechts enkele kilometers van de autoroute.

Het aantal accommodaties in Orelle is beperkt.

Auteur

Skifan
Skifan

Ik woon zowel in Nederland als Frankrijk. Les Menuires is mijn thuisbasis wanneer ik de Franse Alpen ben. Wanneer ik tijdens de schoolvakanties in Nederland verblijf kun je ons appartement huren: www.vacanski.com
Favoriete bestemmingen: Les Menuires, Val Thorens en Les 3 Vallées

Reacties