Paragliden
Paragliden - Activiteit tijdens de wintersportvakantie

Wat ga je doen als de pistes sluiten?

Wintersport Live Wintersport Live

Wat doe jij zodra de skidag erop zit? Duik je gelijk de après-ski in, schuif je aan tafel voor een warme hap of sluit je kort de ogen om energie bij te tanken? Keuze genoeg! Want er zijn meer activiteiten dan alleen skiën of snowboarden tijdens je wintersportvakantie.

Summit Travel helpt je graag op weg en heeft enkele tips voor leuke activiteiten voor buiten de piste op een rijtje gezet.

Veel wintersportbestemmingen zijn inmiddels zo compleet dat je bijna 2 volle weken nodig hebt om alles te kunnen proberen. Dineren, borrelen, winkelen, we zijn niet anders gewend…maar er is meer:

Après-ski

Après-ski is natuurlijk het eerste dat te binnen schiet en kunnen we niet onbenoemd laten. We zijn hier inmiddels zo goed in geworden dat we dit – van oorsprong Franse woord- bijna volledig hebben toegeëigend. Bier, baco, schnaps, spritzler of wijn; de Nederlandse wintersporter weet er wel raad mee en er zijn er maar weinig die nee zeggen tegen een goed feestje.

De après-ski begint voor velen tegen een uurtje of vier, maar hoe later in het voorjaar, hoe eerder iedereen al op het terras staat te feesten. Natuurlijk kun je diep tot in de nacht in veel club beneden in de dorpen door feesten. Maar goed, de volgende dag wel de eerste lift naar boven!

Wellness

Na een dag vol actie kun je bijkomen in de wellness van het hotel. Veel accommodaties hebben tegenwoordig al een sauna, maar steeds vaker heb je een complete wellness omgeving die niet onder doet voor een spa. Kom bij in de verwarmde baden van een spa of laat je spieren laten masseren na een intensieve dag op de piste. Wellness en wintersport zijn een gouden combinatie. Wil je ultiem genieten? Ga dan naar Kaprun voor de gigantische Tauern Spa & Wellness, of het Aqua Dome Längenfeld in de Ötztaler bergen. Eerder dit jaar verdiepten we ons in het saunagebruik en schreven we een uitgebreide ‘saunaguide’ met tips, tricks en gebruiken.

Wellness tijdens de wintersport
Wellness tijdens de wintersport

Andere ‘sneeuwsporten’

Actief bezig in de sneeuw zonder ski’s of board? Dat kan natuurlijk. Er zijn veel leuke activiteiten die je kunt ondernemen in de skigebieden. Steeds meer gebieden ontwikkelen de leukste activiteiten op en rond de pistes. We noemen er een paar: sneeuwschoenwandelen, langlaufen, husky-tochten, arrenslee-avonturen, fatbiken, paragliden, langlaufen, wandelen en natuurlijk rodelen. Rodelen is wellicht één van de populairste activiteiten naast het skiën. In veel dorpen heb je mooie rodelbanen, waarvan deze het mooist, langst of uitdagendst zijn.

Natuur en Cultuur

Veel wintersportplaatsen liggen in een schitterende omgeving die qua natuur en cultuur veel te bieden hebben. Nationale parken zoals Hohe Tauern zijn bijvoorbeeld een activiteit op zich. Daarnaast raden we je aan om de lokale VVV binnen te lopen en te vragen wat er te bezichtigen valt. Kastelen, musea, ijsgrotten, jodelwedstrijden, lampionnenoptocht, kerstmarkten, ski shows van de lokale skiteams, traditionele feesten en noem het maar op. De laatstgenoemde is zeker interessant gezien veel regio’s in de Alpen eigen gebruiken en tradities hebben. Zo kun je in het Oostenrijkse Hochbrixen meehelpen om boze geesten te verjagen met fakkels. Dat moet je toch een keertje hebben meegemaakt…

Sneeuwschoenwandelen
Sneeuwschoenwandelen

Heldere sterrenhemel en het Noorderlicht

Wellicht een wat romantische insteek, maar het is je vast niet ontgaan dat de sterrenhemel in de Alpen een stuk beter naar voren komt dan wanneer je thuis in de Randstad omhoog kijkt. Spannend, avontuurlijk en bovendien erg mooi om eventjes het verlichte dorp te verlaten en een stukje de natuur in te wandelen. Enkele dorpen hebben een planetarium wat deze ervaring nog mooier maakt. Ga je op wintersport in Scandinavië, dan heb je ook nog eens kans om het Noorderlicht te spotten.

Of je nu een week blijft of voor een kort weekend gaat, er zijn altijd wel passende activiteiten die aansluiten bij jouw voorkeur. Onze tips helpen je hopelijk bij het samenstellen van de perfecte wintersportvakantie.

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.

Reacties