Kies brede pistes uit op je eerste wintersportvakantie
Kies brede pistes uit op je eerste wintersportvakantie

10 Tips voor beginnende wintersporters

Wintersport Live Wintersport Live

Wanneer je voor de eerste keer op wintersportvakantie gaat, is het moeilijk voor te stellen wat je kunt verwachten. Een dik pak sneeuw, de pistes, de liften, de bergen en omgeving; het is een groot avontuur! Ook ga je voor de eerste keer een echte piste op.

Ben jij een beginnende wintersporter? Lees snel verder voor handige tips om het jezelf gemakkelijker te maken.

10 Tips voor beginnende wintersporters

1. Kies een skigebied met veel blauwe pistes

In de Alpen vind je veel skigebieden en daarom is het lastig kiezen. Ga vooral voor een gebied met veel blauwe pistes en oefenhellingen, zodat je het jezelf niet te moeilijk maakt. Dan kun jij ’s avonds ook de stoere verhalen vertellen van vlekkeloze afdalingen. Je vrienden hoeven niet te weten dat dit een blauwe piste was!

Kies blauwe en overzichtelijke pistes
Kies blauwe en overzichtelijke pistes

2. Neem ski-les

Skilessen kun je natuurlijk ook in het vlakke land volgen. Het is een aanrader om al wat bekend te zijn met de lange latten, of om vast te zitten met je voeten op één plank. Of je nu begint op een rollerbaan, borstelbaan of indoor sneeuwhal: het maakt niet uit, je leert hier de basics om veilig de hellingen af te komen. In het skigebied kun je ook starten met lessen of je gaat verder met de lessen. Hierdoor heb je meer plezier op de latten en je maakt vaak ook super leuke tochten in het gebied. In veel populaire skigebieden zijn skileraren die Nederlands spreken, om het allemaal nog wat gemakkelijker te maken.

De Uithof, Den Haag - Skilessen
De Uithof, Den Haag - Skilessen

3. Vraag om kleding te mogen lenen

Nadat je een leuke accommodatie in een mooi skigebied hebt uitgezocht, komt het volgende onderdeel: het vinden van de juiste skikleding. Natuurlijk ben je helemaal hip als je een superflitsende outfit aanschaft, maar zijn je wintersport skills ook op dat niveau? Combineer een simpele skibroek met een leuke ski-jas of andersom. Echter, bespaar niet op de thermo-laagjes en handschoenen. De basislagen zijn namelijk erg belangrijk om je op temperatuur te houden. Wil je niet alles aanschaffen? Leen het een en ander bij je familie/ vrienden!

4. Draag een helm!

Veiligheid boven alles! Zeker op de pistes. Naast materialen lenen, kun je natuurlijk ook terecht bij menig sportwinkel om je uitrusting te huren. Vergeet daarbij absoluut niet om een helm te vragen, want deze heb je simpelweg nodig, ongeacht je niveau.

5. Laat je adviseren

Wacht met het aanschaffen van materialen zoals ski’s, snowboards of schoenen, voordat je überhaupt weet of je het wel leuk vindt. Huur daarom je materialen de eerste paar keren bij de skishop en laat je adviseren door deskundig personeel. Zij weten het beste welke ski’s, schoenen en stokken het beste bij jou passen en ze hebben ieder jaar nieuw materiaal. Als je materiaal huurt tijdens je wintersport en dit bevalt je, kun je dit vaak op het einde van het seizoen tegen scherpe prijzen kopen. Houd jij weer geld over voor je volgende wintersportvakantie!

6. Keep it easy

Op de pistes kan het erg druk zijn, gelukkig laveert de skileraar jouw klasje er gemakkelijk tussendoor. Als je zelf op pad gaat: relax en ken de piste regels! Stop op tijd voor een heiße Choco in een hutje of op het terras en geniet van de langskomende wintersporters, het is immers vakantie!

Las nu en dan een pauze in
Las nu en dan een pauze in

7. Let op met alcohol

Het klinkt flauw, maar met een tol hoofd van de alcohol kom jij niet prettig de piste af. Natuurlijk: een biertje of radler tijdens de stevige lunch kan, maar bewaar de après-ski tot onderaan de piste of de hut vlakbij de gondellift. Houd er wel rekening mee dat je je materiaal nog mee moet nemen naar je accommodatie. Je kunt ook je spullen in een locker onderaan de lift plaatsen, dan kun je deze niet kwijtraken na een biertje of wat.

8. Start met je voorbereidingen

Je hoeft natuurlijk niet met stalen benen de piste op, maar wanneer je een paar keer per week voor je wintersport gericht traint heb je veel meer plezier van je tijd in de bergen! Op je sportschool kunnen ze een schema voor je maken en er zijn ook veel workouts te vinden op internet. Heb jij minder spierpijn na je dag op de piste! En hebben je spieren gewerkt? Kom dan bij in de sauna van je hotel!

9. Wat te doen met de skipas?

Het duurste onderdeel van je reis is wellicht de skipas. Deze heb je nodig om gebruik te kunnen maken van de liften en draag je dus de hele tijd met je mee. In je ski-jas zit meestal op de linkerarm of aan de binnenzijde, ook links een vakje waarin je deze kunt bewaren. Waarom niet rechts? De sensoren van de poortjes voor de skipassen zitten (bijna) overal links. Geen jas met een vakje aan de linkerkant? Steek ‘m in je linker broekzak en sluit de rits. Tip: bewaar je telefoon aan de rechterkant van je jas, zodat je skipas niet onleesbaar wordt door de straling.

10. Zonnebrand en zonnebril

De lucht is “dunner” op hoogte, daarom is de zon feller. Ook de weerkaatsing in de sneeuw zorgt voor veel licht. Draag daarom een zonnebril met een lens van klasse S3 of S4. Is het zicht minder, draag dan een comfortabele skibril. Deze beschermt je ogen ook tegen bevriezing. Smeer je gezicht in met een hoge factor zonnebrand op basis van olie. Meestal kun je kleine tubetjes met een lippenbalsem in de winkel kopen. Dan kun jij dubbel genieten van het heerlijke “Kaiserwetter”! Beginner of gevorderd, wintersporten is een van de beste activiteiten die er is. Het is gezond, spannend en vooral ook erg gezellig. Zodra je de kneepjes van het vak geleerd hebt, ben je ongetwijfeld niet meer te stoppen!

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.

Reacties