Uvex - algemeen
Uvex helmen
Uvex. Markleiders op het gebied van sporthelmen

De technologie van een goede helm

Wintersport Live Wintersport Live

Als één van de marktleiders op het gebied van sporthelmen beschikt uvex over brede kennis en ruime ervaring op gebied van het produceren van kwalitatief goede helmen i.c.m. een mooi design. In dit artikel beschrijven we wat er komt kijken...

... bij het maken van een betrouwbare helm zodat je met een veilig gevoel de piste op gaat.

Het hoofd en de hersenen

Je schedel beschermt je hersenen tegen letsel dat je door verschillende oorzaken kunt oplopen. Je schedel kan echter niet alle klappen opvangen. Als de kracht te groot is, kun je ernstig hoofdletsel oplopen waarbij ook de hersenen beschadigd raken. Daarom is het belangrijk dat je een goede helm draagt als ‘extra’ laag om je schedel te beschermen. Om erachter te komen op welke punten een helm beschermend werkt is het belangrijk om te weten welke delen van je hoofd het meeste bescherming nodig hebben en het meest kwetsbaar zijn: Afhankelijk van de ernst van het letsel wordt er onderscheid gemaakt tussen een hersenschudding (commotio cerebri), een hersenkneuzing (contusio cerebri) en een hersenverdrukking (compressio cerebri). Ook kan de schedel fracturen bevatten. Delen van de schedel die de grootste kans op letsel lopen, zijn het neusbeen, het schedeldak, de schedelbasis en de gezichtsbeenderen.

Letsel zoals een gebroken neusbeen komen vaak voor. Minder vaak voorkomend zijn fracturen van de schedelbasis of de schedel zelf. Dergelijke fracturen hebben echter veel ernstigere gevolgen. Om deze reden is de speciale bescherming van een helm onmisbaar. Met deze kennis gaan we aan de slag voor het ontwerp en productie van onze helmen.

Hoofdvorm en maat van de buitenschaal

Elk hoofd is anders van vorm en heeft een andere maat. Om voor elk type hoofd een helm te kunnen bieden, levert uvex een buitenschaal in drie maten.
De uiteindelijke maat van de helm wordt echter bepaald door het EPSbinnenwerk en de voering/kussens. Het is bij het kiezen van de juiste skihelm dus erg belangrijk dat je de omtrek van je hoofd weet (meet deze ongeveer 1 cm boven je wenkbrauwen). Bij het passen moet de helm horizontaal op het hoofd worden geplaatst. De helm moet het hoofd zichtbaar goed omsluiten. Vervolgens kun je de helm verder aanpassen met ons IAS-systeem.

uvex Test Centrum

Wanneer het ontwerp gemaakt is, de materialen zijn bepaald en de functionaliteiten van de helm zijn doorgevoerd zit er nog 1 ding op. Wel te verstaan 1 heel belangrijk ding: testen, testen en nog eens testen. Naar aanleiding van de testresultaten gaan we aan de slag om de helm door te ontwikkelen en waar nodig aan te passen. Dit proces herhaalt zich tot de testresultaten naar tevredenheid zijn.

Testapparatuur
• Ballistische faciliteit voor het testen van de mechanische stabiliteit van materialen door bijvoorbeeld simulaties met vallende stenen
• Faciliteit voor crashtests waarbij de schokabsorptie wordt getest conform de standaard ECE 22.05 voor motorhelmen, de Europese standaard EN 1078 voor fietshelmen, de Europese standaard EN 1077 voor skihelmen, de Amerikaanse standaard ASTM F 2040 voor skihelmen, de Amerikaanse CPSC-standaard voor fietshelmen en de standaard EN 1384 voor ruiterhelmen
• Windtests in de windtunnel voor aerodynamica
• Tests van de mechanische hardheid van diverse materialen
• Tests van de kinband en het bevestigingssysteem: uvex beschikt tevens over een faciliteit voor het testen van de kinband en het bevestigingssysteem conform de verschillende standaarden. Bij al deze tests wordt rekening gehouden met nieuwe ontwikkelingen. Zo kunnen we garanderen dat onze nieuwe producten altijd voldoen aan de beste en meest actuele veiligheidstechnologie.

Uvex testcentrum
Uvex testcentrum

Skihelmen

Hoofdbandhouder
Elke uvex skihelm is voorzien van een hoofdbandhouder. Zo blijft je skibril zitten waar die hoort… op je hoofd. Je kunt je skibril eenvoudig op- en afzetten en zal hem bij een valpartij niet verliezen.

Oorkussens: Natural Sound System
Het Natural Sound System voorkomt vervorming van omgevingsgeluiden zodat de helmdrager alert blijft. De omgeving klinkt zoals deze hoort te klinken.

Ventilatie
Effectief ventilatiesysteem dat desgewenst kan worden geopend en gesloten terwijl je handschoenen draagt.

Componenten skihelm
Componenten skihelm

+technologien

De beschermende revolutie: Lichter. Beter. Vriendelijker. ABS is iets van gisteren. Vandaag draait alles om TPO. Het hoogwaardige thermoplastische materiaal TPO is ideaal voor outdoor gebruik waarbij veel van het materiaal wordt gevraagd. Geen kunst, maar vaardigheid: De uvex p1us wordt volledig in Duitsland vervaardigd,
van het idee tot de productie.

– 16% BETERE IMPACTWAARDE DAN DE STANDAARD VOOR HELMEN
– STABIEL OOK BIJ EXTREME KOU
– VOLLEDIG RECYCLEBAAR

De uvex p1us is 15% lichter dan de standaard ABS-helmen en is beter bestand tegen kou. Waar andere materialen broos worden, houdt TPO zijn beloftes. Daarbij is dit materiaal milieuvriendelijk omdat het volledig recyclebaar is. En vriendelijk voor de drager van deze helm: Vanwege de betere schokabsorptie zijn er geen weekmakers nodig. Of andere componenten die niet zo milieuvriendelijk zijn.

Uvex helmen

Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden naar het brede assortiment van uvex? Bekijk dan alle helm op de productpagina’s: www.uvex.nl/skihelmen.html

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.

Reacties