Je skimateriaal klaarmaken voor de winter

Skimateriaal klaarmaken voor de winter
Skimateriaal klaarmaken voor de winter

De winter begint weer over een maand of vier. Dit is de perfecte tijd om je materiaal na te lopen en klaar te maken voor je eventuele wintersportvakantie. Een veel voorkomend misvatting is dat je ski’s pas net voor de wintersport moet waxen. Deels klopt dit, maar beter is het om je ski's in de zomerwax te hebben staan.

Je kunt dus rustig in november of december je ski's of board waxen als je in februari op vakantie gaat.

Wat moet er allemaal gebeuren als je de ski’s de eerste keer uit de opslag haalt.

Indien je de ski’s of het snowboard in de zomerwax hebt gezet moet dit als eerste verwijderd worden. Vervolgens moet je goed kijken naar hoe je materiaal er uit ziet: Zien de staalkanten er nog mooi uit en zijn deze niet gaan roesten? Hierna kijken we naar het belag. Is dit nog mooi zwart of is het uitgedroogd en wit uitgeslagen.

We beginnen met de staalkanten

Kleine plekjes roest kun je verwijderen met een oxidesteen of grove diamantvijl. Indien de staalkanten erg zijn gaan roesten lees dan onze andere blog: oeps... ski’s niet juist opgeslagen. Na het verwijderen van de roest moeten we voelen of de staalkanten nog scherp zijn. Indien deze aan het einde van het vorige seizoen zijn geslepen hoeft hier nu niet veel aan gedaan te worden. Indien de staalkanten niet meer scherp aanvoelen moeten deze geslepen worden.

Om de staalkanten te slijpen heb je drie vijlen nodig. Een grove diamantvijl om bramen en butsen te verwijderen. Hiermee maak je het staal al wat gladder zodat hierna de getande vijl er makkelijk overheen kan. Met de getande vijl slijp je echt staal weg en bepaal je de hoek. Als laatste gebruik je een fijne diamantvijl om het staal te polijsten. Deze verwijdert alle bramen van de getande vijl, hierdoor is het staal gladder, zal je sneller glijden en wordt de staalkant minder snel bot.

Begin met slijpen altijd met de belag zijde van de staalkant, dit wordt ook wel tuning genoemd. Deze slijp je ‘hangend’. Dit houdt in dat de staalkant schuin afloopt, hierdoor is het hoekje van de staalkant net los van de sneeuw als de ski plat op de grond ligt. Dit heeft als gevolg dat de staalkant minder snel hapt als deze opzij glijdt, het geeft dus een vriendelijker gedrag van je ski of snowboard. Hierna slijp je de zijkant van de ski. Deze slijp je weer met dezelfde drie vijlen zoals hierboven beschreven staan. Voor beide kanten van het staal bestaan vijlhouders. Gebruik deze altijd. Het is niet te doen om uit de hand continu dezelfde hoek te slijpen. Het kan voorkomen dat je last hebt van de sidewall omdat deze tegen de staalkant aan zit. Hiervoor is een speciale tool; de sidewall planer. Hiermee kan je een klein stukje sidewall wegsnijden zodat je de staalkant goed kunt slijpen.

Het belag

Nu de staalkanten weer scherp zijn is het tijd om het belag weer goed te krijgen voor de volgende vakantie. Is het belag nog mooi zwart en glanzend dan zitten er nog oliën van de wax in het belag. Heeft het belag een grijze waas gekregen dan zit er geen druppel wax meer in. Dat is zonde want dan gaat de kwaliteit achteruit en zal minder wax gaan opnemen. De meeste wax verlies je als op de berg staat. Door wrijving en zonlicht smelt de wax uit het belag. Maar ook in de zomer verlies je een klein beetje. Als je dus het materiaal uitgedroogd wegzet komt het nog slechter de kast uit. Daarvoor is er een zomerwax. Deze is speciaal om het belag gehydrateerd te houden in de zomer.

Schoonmaken van het belag

Voor dat je met waxen begint moet eerst het belag schoongemaakt worden. Gebruik hiervoor een oude lap. Als er geel veel vuil in het belag zou zitten kan je ook een cleaner gebruiken. Dit lost vuil en wax op zodat je het er vervolgens met een bronzen borstel eruit kan borstelen. Wij raden een aan een ecologisch schoonmaakmiddel te gebruiken op basis van citroen bijvoorbeeld. Dit is minder agressief voor je belag en hiermee kan je prettiger werken.

Controleer meteen of het belag niet beschadigd is. Eventuele krassen of gaatjes kan je nu mooi opvullen. P-Tex - Een reparatiemiddel hecht niet als er wax in het belag zit.

Nu gaan we waxen

Nu het belag helemaal schoon is en eventueel reparatie zijn uitgevoerd is het tijd om te gaan waxen. Breng de wax aan strijk het in het belag. Zorg ervoor dat de ski het board niet te heet wordt, dit kan je controleren door je hand op de bovenkant (die nu onder ligt) de leggen. Is het nog handwarm dan is er niks aan de hand. Begint dit langzaam heet aan te voelen dan moet je stoppen. Vanaf 50 graden kan de kern beschadigt raken doordat de lijm die alles bij elkaar houdt begint op te lossen. Als je klaar bent met waxen wacht dan minimaal een uur tot anderhalf uur voor dat je gaat afkrabben, langer laten drogen is altijd beter. Als de wax droog is moet alle overtollig wax verwijderd worden. Na het afkrabben moet de structuur ook vrij van wax worden gemaakt. Dit kun je niet met je krabber doen. Hiervoor gebruik je een borstel met paardenhaar. De fijne haartjes van de borstel zijn perfect om het laatste beetje wax uit de structuur te borstelen. Vervolgens ga je al laatste nog met een nylonborstel over het belag. Deze zorgt er voor dat je de wax minder snel verliest tijdens het skiën. Je kunt er ook voor kiezen om het belag nog een keer te waxen. Dan moet je na het afkrabben weer borstelen met de bronzenborstel om vervolgens weer te gaan waxen zoals hierboven is beschreven.

Hoe vaker je achter elkaar waxt hoe meer waxt er in het belag zit hoe langer je achter elkaar kan skiën. Als je 2 tot 3 keer waxt zal je materiaal aan het einde van een week wintersport net zo goed glijden als aan het begin. Het is dan niet uitgedroogd en dit scheelt weer halverwege de vakantie een avond in de skikelder doorbrengen.

Heel veel succes allemaal, vind je dit allemaal te veel moeite dan doen we het graag voor je. Heb je nog vragen? Stuur dan een email naar redactie@wintersportlive.nl en we proberen je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Groetjes, Max

Auteur: Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen