Uvex - algemeen
Ambachtelijk slijpen en waxen
Ambachtelijk slijpen en waxen

Ambachtelijk slijpen en waxen

Wintersport Live Wintersport Live

Recent waren wij van Wintersport Live te gast bij Versus in Scheveningen. Met de ski's op de schouder kom je bij één van de grootste kitesurf winkels van Nederland binnen. Sorry... kitesurf winkel? We gaan toch op wintersport? Klopt, maar wat deze kitesurfwinkel heeft is een wintersportfanaat in hart en nieren. Genaamd: Tukker!

Met de meest mogelijk respect, kun je stellen dat Tukker van de oude stempel is als het gaat over het onderhouden van je wintersportmateriaal. "Het onderhouden van je materiaal moet je met gevoel doen" legt Tukker uit. "Er zijn absoluut goede machines die alles voor je doen, maar die kijken niet naar de details". En hij heeft gelijk, natuurlijk heeft hij gelijk, alleen de tijd om je materiaal perfect te onderhouden die ontbreek regelmatig.

We gaan mee naar de zolder van Versus en komen uit in de werkplaats van Tukker. Hier staat een mooie rij ski's en snowboards al keurig te wachten op een onderhoudsbeurt. Tukker pakt mijn Völkl ski's en kijkt eerst aandachtig. Hij leest als het ware de ski's eerst en weet op dat moment precies wat hij er de komende 20 minuten mee gaat doen. Tukker vertelt honderduit over de kleinste details die ons materiaal zo speciaal maakt. De juiste wax, de juist ondergrond, goede temperaturen, vulmiddel, hoeken en graden... het is mooi om als wintersportfan naar te luisteren. Want eerlijk is eerlijk, je wilt eigenlijk maar 1 ding en dat is zo optimaal mogelijk met je ski's of snowboard die berg af. Maar dat daar meer bij komt kijken dan 'we kwakken wat wax op je materiaal', dat is ons nu wel duidelijk geworden.

Na een inspectie van de ski's gaat Tukker aan de slag... De gaten worden met preciezie gevuld op de juiste temperatuur. "Erg belangrijk legt Tukker uit, anders laat je vulling los van het loopvlak". Nadat de gaten gevuld zijn gaat Tukker verder met een snowboard die dezelfde aandacht krijgt als mijn ski's. Wanneer alles goed uitgehard is, is het schrapen aan de beurt. De vulling wordt weer netjes 1 geheel met de rest van het loopvlak en dan is het tijd om te slijpen. "Een procentje hellingsvlak meer of minder is een wereld van verschil legt hij uit". Dus Tukker gaat op de knieën en stelt zijn apparatuur in op precies de goede hoek en al snel vliegen de vonken er van af.

Als laatste is de wax aan de beurt. Wederom wordt met nauwkeurigheid de temperatuur bereikt en de juiste wax bepaald. Tukker blijft ondertussen praten over skiën, snowboarden en wintersportgebieden, maar dwaalt met zijn ogen geen moment af van de lange latten. Uit het gesprek blijkt steeds weer zijn passie voor de sport. Het wordt dan ook steeds duidelijker waarom Tukker het zo belangrijk vindt dat je materiaal op en top in orde is. En wederom heeft hij gelijk. Wanneer je ski's of snowboard in perfecte staat richting de bergen gaat, beleef je veel meer plezier aan je materiaal dan wanneer je slecht voorbereid richting je wintersport vertrekt.

Wanneer ook de wax is toegebracht, opgedroogd en afgeborsteld zijn we zeker we 20 minuten verder en liggen mijn ski's er weer trots en als nieuw bij. Erg leuk om een keer meegemaakt te hebben en met mijn ski's optimaal geslepen en gewaxt roepen de bergen me nog harder!! MOUNTAINS HERE WE COME!!

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.

Reacties