Scherp zicht op de piste

Scherp zicht op de piste
Scherp zicht op de piste

Wanneer je minder goede ogen hebt en in het dagelijkse leven een bril of lenzen draagt, dan sta je voor je wintersportvakantie niet altijd voor een even makkelijke keuze. Ga je een goggle dragen of een sportbril? Wil je een bril op sterkte of probeer je lenzen?

Daar komt bij dat niet ieder type bril geschikt is voor alle sterktes en de kwaliteit van de bril en het glas zorgen ervoor dat er grote variaties in prijsklasse zijn. Wij gingen op pad voor antwoorden en kwamen uit bij optiek Linneweever in Wateringen, één van de grootste optiekwinkels in Nederland én gespecialiseerd in sportbrillen. Wij spraken wij met Vincent Nieuwenhuijs over de mogelijkheden.

Na een kort rondje door de winkel vragen wij meteen aan Vincent waar we eigenlijk voor kwamen: "Wat zijn de mogelijkheden als bril,- of lenzendrager tijdens je wintersportvakantie?". Vincent vertelt ons dat voor we daar verder op in gaan je eigenlijk eerst de basis moet weten van de mogelijkheden voor skibrillen in het algemeen. Welke types zijn er, wat zijn de voor,- en nadelen van de verschillende skibrillen en wanneer pas je welke skibril toe. Pas als je deze basis kent, kun je vervolgens ook een goede beslissing maken in welk type skibril je uit wilt zoeken wanneer je minder goede ogen hebt.

Optiek Linneweever in Wateringen
Optiek Linneweever in Wateringen

De verschillende brillen:

Voor de meeste wintersporters is het gesneden koek, maar om straks tot een goede keuze te komen voor je 'skibril op sterkte' is het goed om te weten wat de mogelijkheden zijn. De basis is erg simpel; 1. lenzen, 2. een sportbril of 3. een goggle. Meer opties zijn er simpelweg niet. Maar binnen deze drie opties heb je weer een kuur aan verschillende mogelijkheden.

Lenzen:

Laten we met de lenzen beginnen. Dat klinkt namelijk als het minste werk. Klopt dat? Vincent aan het woord: "Over contactlenzen onder een skibril kan ik heel kort zijn. Het is een ideale combinatie. Op het moment dat iemand zijn/haar bril afzet heb je nog steeds een scherp beeld en ja kan makkelijk naar behoefte de brillenglazen wisselen van gewenste kleur, zonder je scherpte te verliezen. Dit is bijvoorbeeld bij een verandering van het weer bij skiën. Het makkelijkste voor zowel niet lensdragers als wel lensdragers is het dragen van daglenzen tijdens je wintersport. Aan het einde van de dag gooi je de lenzen eenvoudig weg en pak je de volgende dag een nieuw setje verse, schone lenzen en je hebt geen vloeistof nodig. Zo heb je minder kans op problemen door hygiëne en daarbij is het heel makkelijk mee te nemen, zelfs als extra reserve lenzen voor als er iets mis gaat. Binnen daglenzen zien we tegenwoordig steeds meer assortiment. Wat wij op dit moment exclusief hebben, is een nieuwe multifocale daglens van siliconen materiaal. Dit is een materiaal wat ultra comfortabel zit, onder andere bij droge ogen en hierdoor kan je zowel goed veraf kijken als dichtbij. Zo kan je goed op de piste kijken, maar ook kan je goed bijvoorbeeld op je pistekaart/menukaart kijken. Ook voor alleen veraf zijn er tal van mogelijkheden binnen daglenzen."

Dat klinkt als een duidelijk verhaal. Maar dan hebben we het slechts over lenzen. Deze lenzen heb je sowieso in onder een skibril / zonnebril. Hoe weet ik nou wat voor bril ik moet dragen als ik sterkte heb en geen lenzen in kan/wil. En wat zijn überhaupt de mogelijkheden en eigenschappen van het dragen van een sportbril of goggle tijdens de wintersport?

Adidas sportbrillen
Adidas sportbrillen

Een sportbril of een goggle?

We laten de specialist het ons uitleggen. Want er is nogal wat op de markt. "Wanneer je lenzen draagt kun je te allen tijde kiezen voor een sportbril of goggle voor de bescherming van je ogen. Het zicht is niet beter of slechter door een goggle of door een sportbril vanwege de combinatie met lenzen. Je moet alleen wel aan alle andere eigenschappen van een bril denken en vooral ook de weersomstandigheden icm het juiste glas is erg belangrijk. Dit geldt overigens altijd bij het dragen van een sportbril of goggle, dus ook wanneer je geen lenzen hebt."

Waar wij vooral erg nieuwsgierig naar zijn, is wat de beste keuze voor een skibril wanneer je wel sterkte hebt, maar geen lenzen wilt of kan dragen! Kun je dan elke skibril kiezen die je wilt met glas op sterkte? "Dit is inderdaad waar het wat lastiger wordt. Je kan niet zomaar iedere bril uitkiezen wanneer je normaal een lenzen of brildrager bent. Voor een goggle is er 1 simpele regel; hier kan glas nooit op sterkte in. Maar er bestaan wel zgn. clip ins. Een clip in plaats je tussen je ogen en het glas en heeft de juiste sterkte voor jouw ogen. Weet wel dat een Clip in alleen met enkelvoudig glas kan. Dit is een groot verschil met sportbrillen, hier kan ook multifocal glas in worden geplaatst."

Ok. Dus voor een goggle op sterkte moet er altijd gebruik worden gemaakt van clip ins. Dit is bij een sportbril niet zo? "Nee, in de meeste sportbrillen kan het glas zelf op de juiste sterkte worden gemaakt, maar ook hier zijn weer nadelen voor te verzinnen. Het grootste nadeel is dat je bij een sportbril graag tussen verschillende kleur glazen wilt wisselen bij verschillende weersomstandigheden. Dat houdt dat wanneer jij gebruik maakt van bruin glas, transparant glas, geel glas of rose glas je dus veel verschillende glazen op sterkte moet hebben. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Dan zijn clip ins wel weer een stuk voordeliger, omdat je daar maar 1 van nodig hebt die toepasbaar zijn bij alle type glas.

Revo goggle
Revo goggle

Je hebt het over verschillende type glazen. Leg eens uit wat je daar mee bedoeld en wanneer je welk glas moet dragen? "Vooral de kleur en kwaliteit zijn belangrijk. Omdat elk type glas weer andere eigenschappen heeft bij zicht voor verschillende weertypes:

Bij zonnig weer – contrast verhogende donkere bruin/rose getinte lens. Donker grijze geven een werkelijke kleurverhouding maar zijn niet contrastverhogend.

Bij matig bewolk/bewolk weer – oranje contrast verhogende lens dit geeft goed zicht van het reliëf op de piste.
Bij avondskiën – transparante lens.

Vervolgens zijn er ook nog vele verschillende type lezen te verkrijgen. 

Spiegelcoating/mirror – warmte reflecterende werking.
Polarized – houdt schittering tegen van sneeuw.
Hydrophope coating- waterafstotend waardoor er geen sporen van smeltend sneeuw achterblijven op de lens.

Zo... Dat is nogal niet wat. Dus als ik het goed begrijp moet je een keuze maken in kleur glas en type lens in de bril. Maar eerst moet je nog een keuze maken of je een goggle of een sportbril koopt? "Dat klopt. Er zijn inderdaad nogal wat mogelijkheden. Maar ondanks dat een deel je eigen keuze is, zijn er ook een hoop standaard opties. Je moet alleen voor jezelf goed bedenken waar je een bril voor aanschaft. De eerste keuze begint inderdaad bij een goggle of een sportbril. Als je in je achterhoofd houdt dat een goggle alleen te dragen is op de piste en een sportbril ook op je zomervakantie, in de auto, op een terrasje of tijdens een mooie zomerse avondwandeling dan wordt de aanschafprijs niet alleen verdeeld over die ene week dat je naar de wintersport gaat, maar heb je er het hele jaar plezier van. Vanaf daar gaan we verder kijken naar je persoonlijke wensen en voorkeuren."

Vincent, dank je wel voor heldere uitleg en rondleiding in de winkel. Mochten mensen vragen hebben? "Dan mogen ze deze altijd bij ons kwijt. Voor meer informatie zien we je graag terug in de winkel: Optiek Linneweever - Herenstraat 15 in Wateringen. Telefoon: 0174 293 140"

Auteur: Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen