Het behalen van de Anwärter

Het behalen van de Anwarter
Het behalen van de Anwarter

De hele dag in de frisse berglucht, mooie besneeuwde omgevingen, zonnestralen op je gezicht, buiten lunchen met graden onder de 0°C en ’s middags een drankje in de après-ski! Deze redenen maken het dat we allemaal van de Wintersport houden.

Een week wintersport per jaar is alleen lang niet genoeg voor iedereen! Maar de Wintersport is geen goedkope vakantie en daarom is het niet voor iedereen mogelijk om langer dan een week te gaan. Dus wat is een betere manier om twee werelden met elkaar de combineren, wintersport én werk: skileraar worden!

Het erkende Anwärter diploma

Om een baan als skileraar te krijgen heeft men het Anwärter diploma nodig. De Anwärter is in Oostenrijk het erkende skilerarendiploma. Om dit diploma te behalen volg je een 11-daagse opleiding in Oostenrijk. (Bij de snowboard Anwärter is dit 10 dagen en bij de ski+snowboard Anwärter is dit 16 dagen.) Deze opleiding bestaat uit zowel praktijk als theorie onderdelen. Bij de praktijkonderdelen ga je terug naar de basis van het skiën en leer je het voorskiën (Schule fahren), de lesgeefopdracht en de korte bochten. De theorielessen omvatten onderwerpen als onderwijs-  & bewegingsleer, lawinekunde, EHBO, kinderonderwijs, materiaalkunde, zekerheid, beroepskunde en natuur & omgeving.

Skiles

Hoe het allemaal begon

Om goed voorbereid naar de Anwärter opleiding te vertrekken in Oostenrijk, regelt Snowlife Skilerarenopleidingen de voorbereiding mét baangarantie. 11 jaar geleden vertrokken Monique en Yuri zelf naar Oostenrijk om te beginnen aan de Anwärter opleiding. In die tijd was er nog geen voorbereiding en werden ze als het ware in het diepe gegooid. Ze wisten niet wat hun te wachten stond, hebben zelf een skischool moeten regelen en waarbij ze zelfs niet geheel goed verzekerd aan het skileraren avontuur begonnen. Met de gedachte “dit kan veel beter” zijn ze samen Snowlife Skilerarenopleidingen begonnen om toekomstige skileraren zo goed mogelijk voor te bereiden op de opleiding, de baan maar ook die zo ontzettend geweldige tijd.

Voorbereiding Nederland

Hoe ga je goed voorbereid naar Oostenrijk? Snowlife organiseert verschillende introdagen in Snowworld Zoetermeer. Tijdens de introdag geven ze uitleg over het beroep als skileraar en het werken bij een skischool, de skilerarenopleiding, is er een Duitse opfrissingscursus met het ‘skileraren-Duits’ en gaan ze de skipiste op om de examenonderdelen door te nemen en het skiniveau te testen. Wanneer cursisten tijdens de introdag ervaren dat het skiniveau nog niet naar behoren is organiseert Snowlife extra trainingsweekenden waarbij ze nog dieper op de ski-examenonderdelen ingaan om zo de slagingskansen te vergroten. Daarnaast is er de mogelijkheid om extra Duitse lessen te volgen, waarbij er nog dieper op het ‘skileraren-Duits’ wordt ingegaan en je alvast de lesgeefopdracht oefent in het Duits. Niet geheel onbelangrijk leren de cursisten elkaar ook kennen tijdens de introdag, het trainingsweekend of de Duitse lessen wat al meteen een hechte banden schept. Zo kunnen cursisten met een gerust hart naar Oostenrijk vertrekken.

Snowlife - Anwärter

Samen reizen is leuker dan alleen!

Om naar Oostenrijk te reizen zijn er meerdere mogelijkheden. Snowlife organiseert trein- en busreizen zodat de skileraren in spé voordelig en gezellig met de rest van de groep samen kunnen reizen. Of wanneer ze graag met de auto vertrekken, brengt Snowlife de skileraren met elkaar in contact zodat ze kunnen carpoolen.

In Oostenrijk gearriveerd

Eenmaal gearriveerd in Oostenrijk begint het échte avontuur. Hotelovernachtingen zijn inbegrepen in de pakketten met halfpension, waar iedereen van de opleiding overnacht. Tijdens de opleiding worden de deelnemers opgedeeld in groepjes van maximaal 10 personen en krijgen ze een Ausbilder toegewezen, de opleider. Deze Ausbilder heeft minimaal de Staatliche-opleiding (opleidingen skileraar: Anwärter, Landes 1, Alpinkurs, Landes 2, Staatliche, ski- & bergführer). Samen met de Ausbilder en het groepje, ga je samen de piste op om te trainen voor de examens. Na de skiles op de piste gaan de groepen terug naar het hotel waar de theorielessen plaatsvinden.

De lesgeefopdracht

Een belangrijk deel tijdens de Anwärter opleiding is de lesgeefopdracht. Tijdens deze opdracht geven de cursisten les aan het opleidingsgroepje in het Duits. Dit is een belangrijk onderdeel van de opleiding omdat een skileraar les gaat geven aan zowel privécursisten als aan groepen. Je leert tijdens de opleiding hoe de les op de juiste manier wordt opgebouwd en de juiste volgorde van de skitechnieken, maar ook hoe dit enthousiast en op een leuke manier kan worden gedaan naar de gasten toe. Deze gasten kunnen zowel kinderen als volwassenen zijn. En aangezien deze gasten, volwassenen en kinderen, op een andere manier benadert moeten worden, wordt dit tijdens de opleiding  aangeleerd. Tijdens de Anwärter krijg je eerst een oefen-lesgeefopdracht voordat het examen plaatsvindt. De Ausbilder, opleider,  geeft dan nog tips en tricks hoe de cursist de les kan aanpassen en verbeteren. Daarnaast is er tijdens de opleiding een Host aanwezig  van Snowlife die samen met de Snowlife groep een avond studeert om iedereen klaar te stomen voor het echte werk!

D-Day

Aan het einde van de Anwärter opleiding vinden de examens plaats. Dit zijn het theorie-examen (multiple-choice), de lesgeefopdracht en het afskiën in 3 examenonderdelen. Het theorie-examen en de lesgeefopdracht vallen 1 à 2 dagen voor het afskiën, zodat de cursisten de mogelijkheid hebben om dit ter plekke te herkansen waar nodig. Het afskiën vindt op de allerlaatste dag plaats in de ochtend, waarbij drie Ausbilders elke oefening samen beoordelen. In de middag in het hotel horen de groepjes van hun eigen Ausbilder of ze de examenonderdelen hebben gehaald of niet. Na dit nieuws is de opleiding tot zijn einde gekomen en dat betekent dat de nieuwe skileraren naar de desbetreffende skischolen kunnen vertrekken om aan het werk in hun skilerarenpak te beginnen! Een van de mooiste beroepen die er is!

Het is nog mogelijk om deze winter de opleiding tot skileraar te volgen. Op 12 en 21 januari zijn er nog opleidingsplekken vrij. Aanmelden hiervoor kan via www.snowlife.nl/aanmelden.  

Auteur: Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen