Cool Movements - Demoskien
Cool Movements - Demoskien

Cool Movements - Demoskiën in teamverband

Fleur Fleur

Skiën in teamverband? Dat kan inderdaad. Cool Movements richt zich namelijk op een tak van de skisport waarin je met een team traint, presteert en ook nog een hoop lol hebt. De skivereniging uit Zuid Limburg traint wekelijks in SnowWorld Landgraaf in het synchroon skiën, of ook wel ‘demoskiën’ genoemd.

Wat is synchroon skiën?

Synchroon skiën draait om het neerzetten van een mooie, gave demo-vorm, waarin korte en/of lange bochten in een groep van ongeveer 4-6 skiërs ritmisch worden uitgevoerd. In deze vormen kun je wisselen van posities en zo kan de vorm gedurende een afdaling veranderen, waardoor het zo spectaculair mogelijk wordt om naar te kijken. Het gaat bij synchroon skiën om een aantal aspecten. Uiteraard is een goede skitechniek van belang, maar ook ritme en aanpassingsvermogen zijn onmisbaar.

Ontstaan van de vereniging Cool Movements

Het synchroon skiën is met name bekend in de Alpenlanden. In veel skigebieden organiseert de plaatselijke skischool een wekelijkse skishow waarin skileraren verschillende demo’s naar beneden skiën. Uit veel van deze skischolen ontstaan dan ook demoteams. En zo is ook Cool Movements in 2008 gestart. Een aantal fanatieke skileraren van SnowWorld Landgraaf begonnen samen demo’s te trainen en werden steeds beter in het synchroon skiën. Na de organisatie van een eerste skishow, bleek er grote animo vanuit jeugdige skiërs te zijn om deze leuke tak van sport ook te gaan beoefenen. Zo is het oorspronkelijke groepje skileraren langzaam uitgegroeid tot een vereniging van inmiddels meer dan 40 leden die zich allemaal richten op het synchroon skiën.

Cool Movements - Techniek Demoskiën
Cool Movements - Techniek Demoskiën

Ambitie

Cool Movements doet sinds 2015 mee aan internationale wedstrijden in synchroon skiën en behaalde daar gelijk al mooie resultaten. In 2016 besloot Cool Movements een wedstrijd in het thuisland te organiseren op haar vaste trainingslocatie SnowWorld. Teams uit heel Europa kwamen af op dit indoor evenement. Ook veel Nederlandse teams die zich primair niet richten op demoskiën werden uitgedaagd om voor dit evenement een aantal demovormen te trainen. Dat is ook de ambitie van Cool Movements: laten zien hoe leuk demoskiën is en deze tak van de skisport in Nederland promoten. En… daarnaast doen we natuurlijk ons best om Nederland op alle internationale wedstrijden waar de sport al wel veel bekendheid heeft zo goed mogelijk neer te zetten!

Trainingsweek naar de Kitzsteinhorn: het herfstkamp van Cool Movements

Eén keer per jaar is het zover. Dan rukt het jeugdteam van Cool Movements uit naar Kaprun om daar in de herfstvakantie een week lang te trainen in hun tak van de skisport: demoskiën. Er wordt deze week hard getraind in zowel de individuele skitechniek als op de techniek van het demoskiën. Maar er is uiteraard ook genoeg ruimte voor gezelligheid, want ook dat hoort bij deze teamsport.

Indoor vs. Outdoor

De jeugdleden van Cool Movements mogen allemaal mee naar Kaprun. Hoe jong of oud de leden ook zijn. Dit jaar was leeftijd van de groep variërend tussen de 10 en 18 jaar. In Nederland traint de groep wekelijks in SnowWorld Landgraaf. SnowWorld biedt de ideale oplossing voor het gebrek aan bergen in Nederland. Door indoor te trainen, kunnen we zeker het hele jaar door de leden voorbereiden op het skiën van demonstraties en wedstrijden. Soms is het goed om meer uitdaging te bieden en sommige oefeningen kunnen nu eenmaal beter getraind worden op een steilere piste. Daarvoor is de trainingsweek in Kaprun. En natuurlijk worden er in deze week heel veel meters gemaakt en is er meer tijd achter elkaar om trainingsdoelen te behalen.

Techniektrainingen

Een dag op trainingskamp in Kaprun begint al vroeg. We zorgen dat we op tijd op de piste staan en trainen dan een blok van ongeveer 1,5 uur op individuele skitechniek. Individuele skitechniek is een aspect in demoskiën wat van ongekend belang is, omdat iedereen dezelfde techniek moet beheersen om het eindresultaat er als een geheel uit te laten zien. Op de steilere pistes van de Kitzsteinhorn kunnen we ons goed richten op het skiën ‘van onderuit’: het bewegen en sturen van de bocht met de voeten en het actief skiën. Na een korte pauze wordt er verder gewerkt aan een volgend techniekonderdeel. De volgende dag wordt dan in het eerste blok herhaald waar de vorige ochtend is afgesloten.

Cool Movements - Synschroonskien
Cool Movements - Synschroonskien

Demoskiën

Uiteraard wordt ook aandacht besteed aan het demoskiën. Dat is natuurlijk waar Cool Movements zich op richt. Iedereen kan nog zo’n goede individuele skitechniek hebben, maar vier individuele skiërs samen zijn nog geen goed demoteam. We wisselen veel tussen de groepjes en iedereen moet met iedereen kunnen skiën, om het aanpassingsvermogen van de leden te trainen en om de skitechniek, de snelheid en het ritme zoveel mogelijk om elkaar af te stemmen. De veranderlijke piste op de Kitzsteinhorn en de wisselende weersomstandigheden zijn een goede training, want ook daarmee wordt het aanpassingsvermogen getraind.

Vereniging en teamsport

De trainingsweek geeft een mooi beeld van hoe Cool Movements is opgezet: demoskiën is een teamsport en ook in de trainingsweek komt dat duidelijk naar voren. Naast dat Cool Movements een vereniging is en dus draait op vrijwilligers (ook deze week), wordt ook van alle jeugdleden verwacht dat ze de week meehelpen. Er is ruimte voor gezelligheid, spelletjes en er wordt bijvoorbeeld ook altijd een zwemactiviteit gepland. Zonder een corveeschema wordt er gezamenlijk gekookt, want iedereen neemt zijn/haar verantwoordelijkheid. Er wordt ’s ochtends vanzelfsprekend de tafel gedekt door de kinderen die toevallig als eerste beneden zijn. En de afwas? De verliezer van de inmiddels befaamde muziekquiz: die wast af!

De afgelopen week hebben weer volop genoten van het weer, de sneeuw, de bergen en van de sfeer in de groep. Op naar volgend jaar.

Kijk voor meer informatie over Cool Movements op: www.coolmovements.nl

Auteur

Fleur
Fleur

Ik blog sinds 2016 voor Wintersport Live over algemene wintersport onderwerpen en als gepassioneerde synchroonskiër over Cool Movements. Het enige Demoteam in Nederland op professioneel niveau.
Favoriete bestemmingen: Maria Alm

Reacties