Zomerskiën

21 juni 2018: Saas-Fee, Zwitserland
21 juni 2018: Saas-Fee, Zwitserland

15 mei 2019

Evelien

Keep it cool

Zomerskiën. Ja dat lees je goed, in de zomer skiën. Kan dat dan? Ja! In de meeste bergdorpen is het ’s zomers ook goed vertoeven, lekker wandelen en genieten van een koud pilsje bij soms wel 30 graden! Denk je dan aan skiën? Ja, ik wel. Europa biedt mooie plekken om in de zomer ook te kunnen skiën.

Wat?

Dit is altijd op gletsjers; enorme plakkaten ijs die ergens hoog in de bergen koud liggen te zijn. Ze worden geïsoleerd door een pak sneeuw waar wij (zowel in de zomer als in de winter) gretig gebruik van maken! Wel moet je daar de kanttekening bij maken dat je voor een vakantie wel extreem vroeg je bed uit moet. Vaak zijn zomer skigebieden al rond 7 uur open en sluiten ze zo net na de middag. Dit om de sneeuwcondities zo goed mogelijk te houden. Ook is het aantal pistenkilometers beperkt. Maar hé, je kan gewoon skiën in de zomer!

Waar?

Oostenrijk kent van de Europese alpenlanden de meeste  gletsjers waar je in de zomer op kan skiën, het volledige lijstje staat onderaan, maar de bekendste zijn toch wel de Hintertuxer gletsjer, de Stubaiergletsjer en de Pitztaler gletsjer. Het skigebied van Hintertux claimt dat ze het enige skigebied in Oostenrijk zijn waar je 365 dagen per jaar kan skiën en dat ze het beste gletsjerskigebied ter wereld zijn, terwijl het skigebied van Pitztal dan weer zegt dat zij de hoogst gelegen gletsjer van Tirol hebben. Het is zo lastig om het beste gebied te kiezen, want ze claimen allemaal ergens het beste in te zijn. 365 dagen per jaar kunnen skiën is vaak een streven maar kan vaak natuurlijk niet gehaald worden. Door weersomstandigheden (denk aan harde wind of na ernstige sneeuwval) kan het gebied toch (deels) gesloten zijn. Gletsjers zijn grote plakkaten van ijs, waar dan gedurende de winter sneeuw op valt. Deze sneeuw heeft voor ons als functie dat we kunnen skiën, maar het zorgt voor behoud van het ijs. Sneeuw is erg luchtig en doordat het wit is, weerkaatst het zonlicht. Deze twee dingen zorgen ervoor dat het een goede isolator is waardoor het ijs een langere levensduur krijgt. We hebben allemaal al wel eens gehoord van het broeikaseffect en het terugtrekken van de gletsjers. Deze twee gegevens zorgen ervoor dat je echt niet 365 dagen per jaar kan skiën. Als de zomer te warm en te droog dan raakt de gletsjer haar beschermende sneeuwlaag kwijt en is het niet meer veilig en verantwoord om nog langer op de gletsjer te skiën of snowboarden. Het is dus een mooie slogan, en een prachtig streven, maar vaak niet helemaal waar!

Ook in Zwitserland en Frankrijk en zelfs in Italië kan je zomerskiën. In Zwitserland kun je dit enkel doen in Zermatt en Saas-Fee. Op hun gletsjers kun je ook in de winter goed vertoeven alleen is het door de hoogte altijd ontzettend koud. In Zermatt is het hoogste deel ook met enige regelmaat gesloten door de harde wind. Hierdoor word het onveilig om de lift te laten lopen. Het is dan heel jammer dat je dan ook moeilijk naar Italië komt. Maar dat is weer en ander verhaal. In Saas-Fee speelt dit probleem minder, omdat er een metro naar het hoogste punt gaat, en die ondervindt geen hinder van eventuele wind.

21 juni 2018: Kaprun - Kitsteinhorn, Oostenrijk
21 juni 2018: Kaprun - Kitsteinhorn, Oostenrijk

In Frankrijk heb je de keuze om naar Les Deux Alpes of naar Tignes te gaan als je in de Zomer nog wat pistes wilt pakken. In Italië is de keuze wat beperkt, vanuit het dorp Cervinia kan je gebruik maken van de gletsjer in Zermatt, maar dit kan natuurlijk alleen als  het weer goed is. Verder zijn er nog wat gebieden zoals Bormio en Livigno, waar je tot laat in het seizoen nog kan skiën, maar niet echt in de zomer, daarvoor ligt het simpelweg niet hoog genoeg. Maar ja, Italië heeft nog zoveel andere mooie dingen te bieden.

Wanneer?

De meeste ‘zomerskigebieden’ zijn open van oktober tot en met juni. Eigenlijk dus niet in de échte zomer, maar dat nemen we maar voor lief. Dit heeft weer met die beschermende sneeuwlaag te maken. Het moet natuurlijk wel veilig blijven, en we moeten ook de natuur respecteren.

Hoe?

De gletsjers die in de zomer te skiën zijn liggen hoog. Dit betekent vaak dat je veel liften moet pakken voordat je ook maar een vlokje sneeuw te zien krijgt in de zomer. Dat maakt ook dat de liftpas in verhouding erg duur is. Je hebt maar een beperkt aantal kilometer om te skiën en ook zijn het veelal sleepliften op gletsjers. Dit uit veiligheid, een gletsjer beweegt , een paar centimeter per jaar, maar dat is voor ingewikkelde bouwwerken zoals liftmasten en liften genoeg om ongelukken te laten gebeuren.  Sleepliften hebben een eenvoudigere constructie die ze dus prima geschikt maakt voor op gletsjers, maar voor ons comfort is het iets minder leuk. Er zijn tegenwoordig wel technieken die het mogelijk maken om een stoeltjeslift of een gondel op zo’n glijdende ijsplaat te zetten. De liftmasten staan dan op een soort rails, wat het mogelijk maakt om de masten telkens opnieuw uit te lijnen zodat alles weer veilig en recht staat. Ook moet je je eigenlijk elk uur insmeren. Doordat je zo hoog zit, het (hartje) zomer is en omdat je omgeving wit is, verbrand je enorm snel. Maar echt. Het is daarom onwijs belangrijk om je elk uur met een hoge factor (30 of hoger) in te smeren. Ook is het belangrijk toch goed gekleed te gaan. Als het erg warm is, is de verleiding erg groot om geen handschoenen te dragen. Maar dit is levens gevaarlijk. Tegenwoordig is er heel veel ‘softshell’ materiaal op de markt. Jassen, handschoenen en broeken van een lichte, dunne maar waterafstotende stof die voor in de zomer goed bescherming bieden zonder dat je erin smelt.

Wat is handig?

Persoonlijk zou ik een leuk authentiek wandeldorp opzoeken in de zomer wat redelijk in de buurt ligt van een gletsjer skigebied, eventueel met een leuk (stuw)meertje erbij. Dan kun je gewoon 1 of 2 dagjes een uitstapje maken om te skiën, zo blijft het ook leuk en bijzonder. Een hele week skiën op 20 km piste, volgens mij gaat dat al gauw vervelen. Plus, het is erg kostbaar daardoor. En volgens mij kun je ook heel veel plezier hebben met wandelingen maken, varen, barbecuen, pilsjes drinken en lekker bruin worden in het zonnetje. En ga of juist vroeg in het seizoen (eind juni) of laat (begin oktober) dan is er het meeste kans op de beste omstandigheden voor dit deel van het jaar.

En hier, zoals beloofd, het hele lijstje met gebieden waar je voor, tijdens en na de winter kan skiën.

Gletsjerskigebieden in Oostenrijk:

Hintertuxer gletsjer; http://www.hintertuxergletscher.at/de/home.html
Dachstein gletsjer; http://www.derdachstein.at/de/dachstein-aktuell/gletscherbericht
Kaunertaler gletsjer; http://www.kaunertaler-gletscher.at/nl
Stubaier gletsjer; http://www.stubaier-gletscher.com/stubai-live/geoeffnete-anlagen/
Pitztaler gletsjer; http://www.pitztaler-gletscher.at/nl

Mölltaler gletsjer; http://www.gletscher.co.at/de/aktuelles/wetterschnee/
Kitzsteinhorn Kaprun; http://skimap.zellamsee-kaprun.com/?map=kaprun-winter&lang=en#
en natuurlijk Sölden; http://www.soelden.com/urlaub/NL/SD/WI/aktuell/wetter_wintersportbericht/wintersportbericht/index.html

Gletsjer skigebieden in Frankrijk:

Tignes: http://www.tignes.net/nl/skien-in-tignes/ski-run-map-28.html en Les Deux Alpes; http://www.les2alpes.com/en/weather.html

Gletsjerskigebieden in Zwitserland:

Zermatt: http://www.zermatt.ch/Bahnen-Pisten/Geoeffnete-Bahnen
en Saas Fee: https://www.saas-fee.ch/de/skifahren/offene-anlagen/saas-fee/

Zomerskigebieden in Italië:

Livigno, Val Senales, Passo dello Stelvio (Bormio), Cervinia, en Tonale - Pressana

Bij deze skigebieden moet je wel de kanttekening maken dat het niet echte gletsjer skigebieden zijn zoals in Oostenrijk, Zwitserland in Frankrijk. Maar het komt wel vaak voor dat je tot laat in het seizoen (eind mei) kan wintersporten. In deze gebieden kan je nu dan ook nog niet skiën.

Auteur: Evelien

Ik ben geregeld in de bergen te vinden. De skigebieden rond Zermatt en Saas-fee kom ik al van jongs af aan. Schrijven en bloggen over wintersport doe ik al sinds de start van Wintersport Live. Favoriete bestemmingen: Zermatt, Grächen, Saas-Fee