Ellmau: 29 november 2018
Ellmau: 29 november 2018

Wel winter... of geen winter in de Alpen?

Ivo Ivo

Dat het niet een seizoensstart is als vorig jaar mag wel duidelijk zijn. Rond deze datum vorig jaar volgden de snowdumps elkaar in hoog tempo op. Vooral Frankrijk en Zwitserland waren eind november bedekt onder een enorme laag sneeuw.

En ook dit jaar ligt Frankrijk er redelijk bij. Vooral bepaalde skigebieden als Serre Chevalier hebben een mooie laag sneeuw mogen verwelkomen. Hetzelfde geldt voor de hoger gelegen skigebieden in Zwitserland, Italië en in mindere maten ook Oostenrijk. In deze landen zijn de condities boven de 1800 meter nagenoeg uitstekend. Maarja, het grootste deel van de skigebieden liggen toch een stuk lager. Waardoor plaatsen als Kirchberg, Westendorf, Saalbach, Sankt Gallenkirch en Mayrhofen sneeuwvrij zijn !

De uitzondering deze winter lijken de provincies SalzburgerLand en Karinthie. De kou in Oostenrijk was in het Oosten veel sterker aanwezig dan in het westen en noorden van het land. Waardoor het bijvoorbeeld in het dal van Flachau op 900 meter wel sneeuwde en koud genoeg was om de sneeuwkanonnen zelfs in het dal te laten draaien. Daarnaast sneeuwde het ook nog eens veel harder in deze twee provincies, waardoor de beste condities van Oostenrijk op dit moment absoluut in en om de regio Ski Amadé ligt.

Flachau: 29 novemnber 2018
Flachau: 29 novemnber 2018

Maargoed, dat was de afgelopen week en nu?

En nu wordt het spannend!

Wij houden op de redactie van Wintersport Live de weerberichten met argusogen in de gaten. Onze eerste trips staan gepland van 13 t/m 16 (Gasteinertal) december en van 16 t/m 22 december (Seefeld en Nauders).

Elke keer wanneer we de weerkaarten bekijken zijn we verdrietig én worden we tegelijkertijd enthousiast. Er lijkt namelijk op de lange termijn een zeer reële kans van een sterk aanwezig koufront. Deze komt rond de 10de van december via het Noordwesten Europa binnen gestroomd en breidt zich in vrij rap tempo uit naar Centraal-Europa en daarmee ook de Alpen. Daar hebben we dus ook meteen het probleem te pakken. 10 december! Als we al enthousiast worden van een datum als 10 december, wat gebeurt er dan de komende 10 dagen?

Voorspelling 10 december 2018
Voorspelling 10 december 2018

Helaas lijkt het sterk op dat de komende 10 dagen (te) warm gaat verlopen.

De komende dagen (30 november t/m 2 december) zijn de temperaturen nog niet zo slecht. De 0-gradengrens in Oostenrijk, Zwitserland en Italië ligt op circa 1500 meter, in Frankrijk ligt deze iets hoger rond de 1700 meter. Dit houdt in dat zeker voor de hoger gelegen gebieden de omstandigheden vrij goed zijn en 's nachts de sneeuwkanonnen aan gaan.

De periode waar we ons het meest druk over maken ligt vooral rond de data 3, 5 en 7 december. Het is dan simpelweg WARM in de Alpen bij een 0-gradengrens in alle Alpenlanden tussen de 2100 en 2700 meter. Aangezien er in een groot deel van de Alpen (de noordkant van zowel de Franse, Zwitserse als Oostenrijkse Alpen) flink veel neerslag gaat vallen zal dit voor het over grote deel in de vorm van regen zijn. Het sneeuwt pas boven de 2300 meter. En dat is voor 97% van de skigebieden zeer ongunstig.

Alle hoop gevestigd op 10 december

De meeste mensen geloven niet in lange termijnvoorspellingen, maar wij zien dat de tendens van een lange termijnvoorspelling vaak aardig klopt. Van details kun je niet spreken en neerslaghoeveelheden zijn nog niet te voorspellen, maar stromingen in de weermodellen zitten er over het algemeen aardig goed bij. Zeker niet altijd... maar vaker wel dan niet. Daarom vestigen wij al onze hoop op de weermodellen vanaf 10 december. Want dan lijkt de winter echt in te gaan treden met serieuze kou (vriestemperaturen tot in de dalen) en hopelijk met een dik pak verse poeder.

En dat is voor de meeste wintersporters onder ons, onder wie wij, nét op tijd !

Voorspelling: 12 demember 2018
Voorspelling: 12 demember 2018

Auteur

Ivo
Ivo

Oprichter en mede eigenaar van Wintersport Live :) Wintersport is mijn passie... en dan blijft het niet alleen bij skiën. Het totale sfeertje in de bergen is mijn verslaving! It's a way of life!
Favoriete bestemmingen: SkiWelt, Flachau, Saalbach-Hinterglemm

Reacties