20 December 2018: Schöneben, italië
20 December 2018: Schöneben, italië

Warme dagen voor de boeg

Ivo Ivo

Op het moment zijn de omstandigheden op de meeste plekken in de Alpen uitmuntend. Maar daar komt met enkele warme dagen voor de boeg verandering in. Vanaf zaterdag de 22ste tot en met de 25ste föhnt het hard in de Alpen

Na morgen lijkt er einde te komen aan de winter, in iedergeval voor een paar dagen. De lager gelegen skigebieden hadden het al wat moeilijker de laatste dagen. Ondanks dat er meer dan voldoende sneeuw ligt in nagenoeg alle skigebieden, heeft het zonnetje bijgedragen aan het wegsmelten van de sneeuw onder de 1300 meter. Boven de 1300 meter zijn de condities over het algemeen uitmuntend.

Vanaf zaterdaag

Op dit moment ontwikkeld zich reeds een sterke föhn die via de noord en noordwest kant de Alpen binnen komt drijven. Dit gaat vooral aan de Noordelijke kant van de Alpen gepaard met een hoop neerslag, die in combinatie met de warme wind zal resulteren in regen onder de 1700 meter. Voor skigebieden als SkiWelt, Kirchberg, Hochkönig, Kleinwalsertal is dit geen goed nieuws, aangezien 80% van de pistes hier boven de onder de 1700 meter ligt.

In de Oostenrijkse Alpen is het relatief nog het koudst bij een 0-gradengrens van 1800 meter. Voor de Zwitserse, Franse en Italiaanse Alpen geldt een gemiddelde 0-gradengrens bij circa 2200 meter.

Dit weertype houdt enkele dagen stand. Het lijkt zeker tot 1ste kerstdag aan de orde. Pas vanaf 2de kerstdag krijgen de Oostenrijkse en de Zwitser Alpen weer met een koudere Oostelijke stroming te maken waarbij de temperaturen zullen dalen naar circa 0 graden op 1100 meter. Voor de Franse Alpen ligt de 0-gradengrens vanaf 2de kerstdag op circa 1500 meter.

Wat er daarna gaat gebeuren is nog vrij onzeker. Er lijkt zich een sterk koufront te ontwikkelen boven oosterlijke kant van centraal europa. Of de Alpen daar deel van gaan uitmaken zijn de weerkaarten het nog niet over eens.... later meer.

Prognose 30 december. Sterk koufront boven de Balkan
Weerkaart 30 december. Sterk koufront ten Oosten van de Alpen

Auteur

Ivo
Ivo

Oprichter en mede eigenaar van Wintersport Live :) Wintersport is mijn passie... en dan blijft het niet alleen bij skiën. Het totale sfeertje in de bergen is mijn verslaving! It's a way of life!
Favoriete bestemmingen: SkiWelt, Flachau, Saalbach-Hinterglemm

Reacties